изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:04 EET
Най-засегнатите региони от кризата у нас    
ИкономикаРусе и черноморското крайбрежие се очаква да бъдат най-засегнати от световната финансова криза и отражението й върху България и региона.


Основна дейност в София, която ще действа като котва срещу кризата, са аутсорсинговите дейности по програмиране, архитектура и кол-центрове, който работят за чужбина и в условията на кризата има информации за увеличаване на заетите в тази дейност в България за сметка на западните централи и филиали.


Русе


Дунавският град се характеризираше с бум на строителството на търговски площи и цялостно благоприятно развитие поради близостта на Букурещ – около 20 пъти по-голям град, с по-високи от българските средни заплати. Мечтата Русе да се превърне в шопинг център на Букурещ обаче рухна като картонена кула с девалвацията на румънската лея и цялостната криза в Румъния. Нещо повече, русенци вече ходят в Букурещ да купуват поради вече по-ниските цени там. Така русенските търговски центрове губят дори местните клиенти.


На 23 февруари акционерите на Оргахим АД ще гласуват за нов договор с румънския мажоритарен собственик Поликолор за прехвърляне на производство за 15 млн. евро годишно от Румъния в Русе. В последните години прехвърлянето на производства от Румъния в Русе беше тенденция. Ако обаче сривът на румънската лея обърне тенденцията, икономиката на Русе ще пострада значително, защото при продължаваща слабост на румънската валута може за производителите да е по-евтино пренасяне на русенски производства в Гюргево и Букурещ.


През 2008 г. румънски търговци изкупуваха и значителни количества селскостопанска продукция, например зеленчуци от широк район от Варна до Велико Търново. През 2009 г. скъпият лев ще затрудни тази тенденция.

Така основен ключ за развитието на Русе е докъде ще стигне икономическата криза в Румъния. Доказателство за силната изложеност на кризата в Русе е понижението с над 20% в цените на наемите на офис площи в града през 2008 г., което е най-високото сред големите градове у нас.


Черноморското крайбрежие


Четири от основните сектори на бизнеса по черноморското крайбрежие са изправени пред тежки трудности – туризмът, недвижимите имоти, корабоплаването, земеделието. Туризмът ще пострада не само поради световната финансова криза, но й поради тежкото й отражение върху Украйна, която е източник на туристи за България, както и поради поевтиняването на румънската лея (румънците са с 10% дял в нощувките в Албена АД и имат голямо значение за туризма в най-северните черноморски селища).

Тежката криза във Великобритания и Русия оказа тежко въздействие върху търсенето на имоти по черноморското крайбрежие, което беше строителна площадка в последните няколко години.


Ограничените производства в Кремиковци, както и честите спирания на дейността на на торовите заводи, Стомана Перник и други дружества, значително намалява заетостта на пристанищата в Бургас и Варна, както и на съпътстващите дейности. Световната финансова криза намали товарооборота и понижи цените на навлата, което рефлектира върху доходите на населението, заето с плавания.


Добруджа, Бургаската низина и въобще черноморското крайбрежие са основен селскостопански район на страната, включително и за производството на свежа продукция за летния сезон. Протестите на селскостопански производители показват тежестта на проблемите им, дошли и след силен спад на цените на зърнените храни.


София


В София е силно застъпен аутсорсингът – работа за чужбина от България, включително програмиране, архитектура, кол центрове, дизайн, маркетинг. В сектора се очаква увеличаване на заетостта. В същото време, както навсякъде в страната, региона и света, се очаква понижаване на активността в сектора на недвижимите имоти, което ще предизвика увеличаване на безработицата.


Допълнителен плюс за София обаче е статутът й на столица, което фокусира приходи от цялата страна. Вижда се и пресният пример за субсидията от 240 млн. лв. за столичната топлофикация, платена с данъците на всички граждани.


Сандански


Градът е тясно обвързан с гръцкия пазар и носи негативите от острата икономическа криза в южната ни съседка, довел до отлива на гръцки инвеститори и туристи. Блокадата на границата от гръцките земеделци доведе до загуби за местните хотели и търговци. Градът беше движен от гръцки капитали и, както се казва, „беше минал на гръцки”, като е много зависим от развитието на икономиката в южната ни съседка. Кризата ще бъде предизвикана от остро преминаване от бурен растеж към стагнация.


Силно негативни процеси се развиват и по отношение на туризма и недвижимите имоти в планинските курорти.
  Investor Bg
 


Сходни връзки

Най-засегнатите региони от кризата у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди