изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:47 EEST
Турция реже наши пенсионери    
Новини
Турското правителство спира пенсиите на част от българските изселниците, които не са в списъка на тамошното МВР под графата „принудително изгонени”.


Неправителствените организации, ангажирани с проблемите на българските турци с турско гражданство, работят за решаването на казуса и събират данни за ощетените от новото решение на Меджлиса, заяви по телефона от Истанбул адвокатът Сейхан Тюркан, предаде БГНЕС. Тюркан е и председател на Дружеството за подпомагане и култура на балканските турци.
През месец май 2008 г. турският парламент прие закон, според който „двойните граждани” могат да получават пенсии по силата на турското законодателство, но сега възникват нови пречки, припомни Тюрккан. По данни на организацията му, пенсионираните български изселници наброяват около 45 000 души. Над 800 от тях са изпратили до него писмени оплаквания от възникналия проблем, след като са получили известия за спрените им пари.
„Турският осигурителен институт разиграва хората. Първо принуди хиляди изселници да пътуват до НОИ в България, за да вземат удостоверения за трудовия стаж преди да се изселят. Сега обаче институцията поиска списък на принудително изгонените от България, а кой попада в този списък, решават в турското МВР според турските паспорти на нашенците”, обясни адвокатът.
В същото време нова спогодба за социално сътрудничество ще позволи на българите, работили в Русия, да получават пенсии според тамошните стандарти. Същото ще важи и за руснаците, които са работили у нас. Социалният министър Емилия Масларова ще парафира споразумението на 26 февруари в Москва. dir.bg
 


Сходни връзки

Турция реже наши пенсионери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди