изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:42 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 10 ФЕВРУАРИ - СВ. ХАРАЛАМПИ, ЧУМИНДЕН    
Празници Днешният ден се празнува за здравето на хората, против чумата. В народните вярвания чумата е представена като старица, която непрекъснато пътува. Казват, че чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори де когото срещне с острата си коса.

Ако не бил св. Харалампи - да я залови и да я окове в девет вериги, щяла да умори света. Сред преданията още битува и това, че чумата носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които ще погуби.
Дали заради легендите, но житието на св. Харалампи го представя като лечител на болести и рани, господар на всички болести и затова хората го почитали като господар на най-страшната от тях през 19 век - чумата.
За да се предпазят от болести, на този ден рано сутрин стопаните премитат двора и къщата, почистват. На обяд се слага трапеза, която се прикадява от най-възрастната жена в семейството, а от задължителната пита с мед се чупи и раздава в махалата. Осветеният на този ден мед се пази цяла година - за лек против шарка и други болести. Вярва се още, че св. Харалампи е затворил чумата в шише и Господ ще я пусне, когато хората станат много грешни. Светецът е тачен още и като покровител на пчеларите.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 10 ФЕВРУАРИ - СВ. ХАРАЛАМПИ, ЧУМИНДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди