изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:09 EEST
ИЗЛОЖБА ПРЕСЪЗДАВА ФИНСКИЯ ЕПОС    
НовиниС героите на Калевала имаха възможност да се запознаят балчиклии, които присъстваха на откриването на изложбата с дървени пластики на Николай Савов, съобщи електронното издание "Балчик.инфо".

 Авторът е част от артистичната група "Свободен конник" и е познат с магическата си дарба да връща към живот дървени късове, но вече пресъздаващи образи, характери и сцени. Николай Савов има зад гърба си изработени три православни иконостаса - в град Балчик, с. Асен и с. Голямо Дряново, а работата си по настоящата изложба той нарича "Финландския иконостас".
"Калевала" е сборник от около 23 000 стиха финландски фолклор, обединени в 50 руни /песни/, чрез общи теми и герои от Elias Lonrot. Издадена е за пръв път на 28 февруари 1835 година и този ден се чества като ден на Калевала. Именно сборникът с фински епос е провокирал Николай Савов да започне работа върху избрани от самия него сцени и да ги пренесе от "края на земята" до галерията в Балчик. Заинтригувани от провокиращия афиш, за откриването в Художествената галерия се събраха приятели на артистичната група на Николай и на изкуството, а кметът на Балчик Николай Ангелов и вицеконсулът на Финландия във Варна Никифор Герчев приветстваха художника, посочва изданието.
В деня на Калевала, 28 февруари, изложбата ще бъде показана във Варна, където се очаква да присъства и посланикът на Финландия н.пр. Кауко Ямсен.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕСЪЗДАВА ФИНСКИЯ ЕПОС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди