изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:14 EEST
Кольо Парамов: Само експертно правителство може да гарантира мира и да даде някаква недежда    
Интервюта Час по-скоро кабинетът на Станишев трябва да бъде освободен от управлението на страната, смята финансистът и бивш депутат от БСП Кольо Парамов



- Г-н Парамов преди 12 години на 4 февруари БСП върна мандата. Можем ли да кажем, че това е рожденния ден на олигарсите в България, на престъпната приватизация, на нечистия бизнес?
- И тогава и сега след 12 години общата политическа ситуация лъха по един и същи начин. Имаме една и съща политическа конюктура, в която старите червени политически майстори на пропагандата маневрират и ползват БСП по един и същи начин и тогава, и днес. Да на 4 февруари преди 12 години се даде старт за организиране на олигархичната класа в България. На практика загубата от управлението на БСП тогава и връщането на мандата, начина по който се беше направила договорката между Костов и Николай Добрев, както и липсата на отговорност за лошото и арогантното управление впоследствие на всички онези, които участваха в него, дадоха начало на един период на безотговорно предаване на властта, а в последствие това предаване се изроди в ситуация, в която раждането на олигархията беше абсолютно гарантирано. По принцип винаги, когато говорим за олигархия, трябва да имаме предвид едно единствено условие - наличие на хора, които са пряко свързани с политическите кръгове в една държава, които директно се ползват при формиране на своето лично богатство, а чрез своето лично богатство в последствие те предопределят политиката на тези политически партии и организации, от които са произходили и станали олигарси.
- Имат ли олигарсите цвят в България?
- Нямат никакъв цвят олигарсите у нас, защото маневрата всъщност по отношение на тяхното движение и възползване от властта е към една, към втора, към трета политическа класа и проблемът е до къде и по какъв начин те успяват да се вклинят в определена схема и да я ползват за определена изгода. При тях важи най-голямото правило - "Парите - днес и сега" за реализацията на своите идеи, както и всичко останало, свързано с диктуване на условие на политическите партии, от които те произлизат и които ги защитават.
- Говорим за Дупнишки модел, за политическа олигархия. Възможно ли е дупнишкия модел да стане национален?
- Да, за сега най-силно е изразен този модел в Дупница, но засега е пресилено да кажем, че той е станал национален. В Дупница имаме модел на съвместяване на още по-лоша, порочна практика - нещо като феодално владение и неговата феодална зависимост. Но според мен може да стане по-лошо от Дупница, от друга гледна точка. Ако приемем условието, че тази управляваща клика в момента - БСП, ДПС и НДСВ, продължат с тази си наглост след месец при реално загубените средства от ЕС, при реално констатираните грешки и при един негативен доклад по отношение на тяхната дейност, останат на власт и продължат да я практикуват. Това вече е много опасно.
- Имаше едно изказване на депутата от БСП Кирил Добрев в края на миналата година. В него той заяви, че само БСП може да спре олигархията, ако повтори мандата. Съгласни ли сте с тази теза?
- Ако приемем вариант и оценим работата на Кирил Добрев и го стартираме като един предопределящ фактор в БСП, трябва да очакваме голяма трагедия. Възможността Кирил Добрев да определя политическата нагласа в българското общество и той да чертае пътя на БСП за коалиционно и друго сътрудничество и ползването на този човек, както и на останалите - на Румен Петков и на Румен Овчаров, просто е фатална за държавата.
- Не е ли пресилено - фатално за БСП или фатално за държавата?
- Фатално е за държавата, защото в крайна сметка финансовото изражение на загубите от ЕС са огромни. Кирил Добрев се интересува само от своето Аз, от неговата реализация и от реализацията на олигарсите около него, които подържат темпото на богатство при него, при сестра му, а не подържат стабилността и темпото на живот на това ниво, което трябва да бъде, а влиянието му в БСП е огромно.
- Смятате ли, че можем да се преборим с олигархията без помощта на ЕС?
- Без помощта на ЕС е абсурдно. Ето сега имаме 220 млн. евро  спрени средства, а тази седмица блокираха още 164 млн. евро на САПАРД, предстоят блокирането на 255 млн. до 270 млн. и по линията на ИСПА и на ФАР, предстои плащането на 815 млн. членски внос за тази година - съберете ги всички средства и ще видите, че имате 1,5 млрд. От другата страна сложете 89 % граждани, които живеят на ръба, в абсолютна бедност, на минимума, от тях 27% са абсолютно засечените цигански гета, които са само у нас, няма ги никъде по света. Вижте и сравнете как държавата дава само 10 млн. за тях. Сметката е проста - загубваш 1.5 млрд евро, поддържаш една уникално ниска култура и повсеместен глад, а отглеждаш 25 олигарха. Позволяваш им да диктуват ситуацията, позволяваш им да командват цялостния организационен, политически, икономически процес. Блокираш магистрали, строителство, инвестиции, а излизаш пред ЕС и казваш - "Моята организационна сила се състои в това" и обещаваш да изпълниш условията в бъдеще. Такива голи и безперспективни обещания не струват за ЕС капка доверие, камо ли възможност на някой да повярва, че България ще се промени с тези хора.
- Но съгласете се, има една приказка "Богат човек, прост няма" и има хора, които по честен начин - с труд и ум са изкарали капиталите си и те не само имат място, но и трябва да се включат в политиката. Не е ли това най-удобния момент преди изборите политическите партии да се разграничат от хората с нечист бизнес и да направят така, че те да не влязат в депутатските листи, но да отворят листите си за др., за хората с чист бизнес?
- За сега това е абсолютно невъзможно. Ако правителството тези дни не се организира да направи една мощна вълна по затварянето на този кабинет нещата отиват на зле. Аз прогнозирах падането на Станишев да бъде до края на януари, калкулирайки във времеви план възможността тези хора, които влияят най-много върху БСП и върху цялата политика на кабинета да бъдат отстранени и вече през февруари, март, април да има достатъчно време за преформулиране на основните политически акценти на България, както и за необходимите гаранции от страна на България към ЕС за някаква стартова политическа промяна. До 15 февруари трябва да разберем, че не направим ли тази рязка промяна ни очаква тежко бъдеще, защото акцентът сега между БСП и ДПС от една страна и жълтите от друга страна се прехвърля изкуствено върху темата за избори 2 в 1. Утре акцентът ще се прехвърли върху изборното законодателство, вдругиден ще измислят нещо ново като план и проект и накрая ще забележите, че парламентарните избори не случайно ще се проведат в средата на лятото, а реално ще имаме кабинет в средата или в края на август и няма да се учудя ако дотогава измислят някакви елементарни икономически манъоври с 1-2 пъти увеличаване на пенсиите и да стъкмят една нова коалиция, която няма да бъде преконтролирана от ЕС и няма да бъде достатъчно аргументирана база и възможност. Ще имаме нов кабинет, който ще продължи със същата нагла кражба по ситемата на формиралата се българска олигархия.
- Настоящата тройна колаиция може да се разпадне всеки момент-видимо съществува напрежение между БСП и НДСВ и тогава малко се обърква аритметиката на управляващите?

- Напрежението в момента вече наистина е сериозно, а ще стане неистово в момента, когато жълтите забележат, че това им коства възможността да влязат в следващия парламент. Аз няма да се учудя ако в следващите 15 дни те преоценят възможностите си изобщо да участват в кабинета и напуснат коалицията, само и само да докажат своята псевдопринципност и без да си спомнят за последните 42-44 месеца, защото всички грешки в управлението са направени и с тяхното участие. Като започнем от законодателната програма и стигнем до реалното управление всичко това е съгласувано между БСП и НДСВ. Час по скоро кабинетът на Станишев трябва да бъде осободен от ангажимента си да управлява страната и да се направи програмен кабинет, който да начертае 10 основни, възможни и най-належащи неща по отношение на стартирането на нова икономическа политика и друг поглед към ЕС. Абсурдно е в Сърбия днес при тези условия след война да може да се организира блокирането на боклукчийската мафия, на хероиновата мафия, да блокират абсолютно всичко като щат, като организация на държавата и връзките й с олигархията, а в България всеки олигарх да се движи и да прави нечисти сделки необезпокояван от никого. Всичко това се знае и остава само празнословието, говоренето, а това не се покрива с ангажиментите на България към ЕС.
- Има ли време за експертен кабинет? Наистина ли смятате, че едно експертно правителство ще измие срама от челата ни пред Брюксел?
- Най-малкото то може да отдалечи днешните крадци от взъможността да питаят желание да се месят в политиката на правителкството Само то може да гарантира някаква малко от малко друга надежда, която да гарантира една стратова промяна. В противен случай отивайки на редовни избори с този административен капацитет, с тези хора държавата не я чака нищо добро. Ще изострят много обстановката и ще предизвикат размирици. Между ДПС и БСП има много сериозни интереси и съюзът им след изборите ще се запази. Вижте какво се случи миналата седмица - зам.-главният прокурор на София Василев изрази становището си, че видите ли няма нищо незаконно във финансирането на ДПС, тогава защо не изкарат делото "Лиани" на показ. Какъв е проблема взаимовръзките по отношение на финансирането на ДПС да бъдат извадени и защо е било необходимо бившият вътрешен министър Румен Петков да блокира самата разработка? Много въпроси, които решават уравнението по вертикала кой кой е в отношенията между БСП и ДПС.

 

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

Кольо Парамов: Само експертно правителство може да гарантира мира и да даде някаква недежда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди