изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:07 EEST
Студенти, еколози, майки и граждани отново излизат на протест    
Общество София. На пл. „Народно събрание” днес отново ще се съберат в един общ израз на недоволство студенти, земеделци, български майки, природозащитници и граждани. Организатор на протеста е Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС). Протестът ще започне от 11.00 часа и ще се проведе под надслов "Спрете да крадете!" и ще бъде във връзка с очаквания „негативен доклад на Европейската комисия”.


По време на днешния протест депутатите ще бъдат призовани да излязат от парламента, за да могат протестиращите да ги „преброят и да видят кой е отишъл на работа, за която народът му плаща”.
Първият и най-силен протест на студентите за тази година беше на 14 януари. Тогава протестът продължи повече от три часа. Към парламента се стекоха студенти, млекопроизводители, земеделци, еколози и футболни фенове от цялата страна. По време на целия протест полицаите бяха замервани със снежни топки, бирени бутилки, парчета лед и метални пръчки. По-късно в арсенала на протестиращите бяха включени бомбички и пиратки. Протестиращите счупиха и стъкло на парламента. Периодично полицаи и протестиращи влизаха в схватки. Малко преди 12.30 часа протестът беше прекратен със заповед на
зам.-кмета на Столична община Юлия Ненкова. Полицаите трябваше да навлязат в тълпите с протестиращи. Повече от час те се опитваха да изтласкат недоволстващите в посока Орлов мост, бул. „Цар Освободител” и ул. „Шишман”. По време на схватките бяха задържани над 160 граждани, полицаи бяха ранени, а няколко полицейски коли бяха потрошени.

Агенция „Фокус” припомня:
На 14 януари 2009 г. студенти, еколози и земеделци организират протест пред Народното събрание. Трите групи обединяват своите различни искания в един общ протест.
Студентите искат изготвяне на стратегия за висшето образование и научните изследвания до 2 месеца, която да бъде изготвена с активното участие на студенти, експерти, работодатели и международни организации. Природозащитниците настояват за отхвърляне на внесения проектозакон за допълнение и изменение на Закона за горите и правителството да наложи мораториум върху строителството в защитените зони по Натура 2000 до изработване на национална концепция за развитието на туризма. Земеделците от своя страна протестират за изплащане до края на януари 2009 г. на директните плащания за площ за всички земеделски производители полагащи се за 2008 г. Към протестите се присъединяват и млекопроизводителите, които искат субсидия за глава добитък.
Първоначално са предвидени тридневни протести и жива верига около сградата на Народното събрание на 14, 15 и 16 януари.
Между 1500 и 2000 души се събират пред Парламента. Сред тях са студенти, млекопроизводители, земеделци, еколози, жени и майки от различни форуми и неправителствени организации, както и футболни фенове от цялата страна. Митинга е охраняван от близо 1200 полицаи и около 500 жандармеристи.
Обявените за мирни протести бързо прерастват в сблъсъци. Полицаите са замервани със снежни топки, бирени бутилки, парчета лед и метални пръчки. Протестиращите чупят и стъкло на парламента.
След получен сигнал, че на площада има самоделно взривно устройство Столичната община издава заповед за прекратяване на митинга.
Специалните части за борба с масовите безредици на жандармерията започват да разпръскват протестиращите. При сблъсъка са ранени полицаи и протестиращи. Задържани са над 150 души. От някои от тях са иззети боксове, вериги и дървени пръти.
На следващия ден става ясно, че тридесет и двама души са осъдени по бързата процедура. Делата са протекли по Указа за дребното хулиганство.
На 16 януари Столичната община дава съгласие за продължаване на протестните митинги и живата верига пред сградата на Народното събрание. Протестните действия са разрешени за 17, 18, 19, 20 и 21 януари от 11,00 до 19,30 ч.
На 21 януари в декларация внесена в Народното събрание и Министерски съвет протестиращите искат оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система и мерки за повишаване на гражданското участие в управлението на страната. Те обявяват, че ако до 27 януари исканията им не бъдат изпълнени ще преминат към гражданско неподчинение.
На 28 януари на протест срещу правителството се събират около 150 души. Протестиращите настояват за оставката на цялото правителство, тъй като то не е изпълнило нито едно от исканията им.
 


Сходни връзки

Студенти, еколози, майки и граждани отново излизат на протест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди