изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:34 EEST
НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА: ОБЕДИНЕНИЕ ВЪРХУ ПРИНЦИПА "ДА ВЛЕЗЕМ В ПАРЛАМЕНТА" ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНО ОТ ХОРАТА    
Интервюта Интервю с Надежда Михайлова, бивш министър на външните работи и лидер на СДС

Аз лично ще подкрепя кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО. Когато става въпрос за сериозни кандидатури, за национален интерес, трябва да има и национално съгласие, смята Надежда Михайлова

- Г-жо Михайлова, предстои седми вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев. Вчера, като че ли десните сили бяха в съревнование кой да е инициаторът, но все пак по-важното е кои са основните мотиви на СДС за предстоящия вот?


- Основните мотиви трудно могат да се поберат в няколко думи, тъй като вотът е за цялостната политика на правителството. Поради престъпното управление на правителството, България ще загуби близо 50 % от парите по европейските фондове. Всички информации, които идват, включително официално от правителството, сочат, че България до този момент е усвоила незначителна част от парите, които идват от ЕС и това още веднъж показва неспособността на правителството да превърне европейското членство на страната ни в промяна на стандарта на живот на всеки български гражданин. Само тази причина е достатъчно основание за вот на недоверие. Към това СДС ще прибави и неспособността на правителството да се бори с организираната престъпност и корупцията. Това е нещо, което не само се вижда отвън, но и се чувства от всеки човек, който живее в тази страна и който не се чувства сигурен за себе си, за бизнеса си, за семейството си. Именно тази корупция стана основна причина за негативните доклади на ЕС. Сега ние очакваме един технически доклад, но на практика сигналите, които идват от ЕС, са за един критичен доклад. Неотдавна бях в Съвета на Европа, където се разглеждаше мониторинговият доклад за България и навсякъде отношението към страната ни е като към държава, която не е в състояние да се пребори с проблемите на организираната престъпност и на корупцията. Това, за съжаление, руши авторитета на България и намалява шансовете й да използва завоюваното с толкова много лишения и труд, да запази постигнатото по отношение на членството в различни институции. Това поставя в много тежко положение и българския бизнес. Третата не по-важна причина за вот на недоверие е начина, по който правителството пред цялото общество доказа, че не е в състояние да защитава българските национални интереси по отношение на газовата криза. Вследствие на договорите, които подписа,  държавата ни понесе тежки последствия от газовата криза и от конфликта между Русия и Украйна. Това показва, че за правителството интересите на гражданите и на страната в никакъв случай не доминират над угодническото му поведение към "Газпром" и към Русия.

- Обединението на десните сили в парламента едва ли би направило този вот успешен. Ще търсят ли десните подкрепа в лицето на НДСВ? Независимо, че са все още във властта, те неколкократно изразяват намеренията си, че е възможно да напуснат тройната коалиция, ако тя не изпълни определени условия, а гласуването на един вот е подходящ момент да го направят.

- За нас има няколко много ключови и бих казала принципни неща, защото проблемите в българската политика в голяма степен идват от безпринципност и безпринципно отношение към защитата на националния интерес. Какво имам предвид - НДСВ носи и споделя част от отговорността за управлението на това правителство. Вие си спомняте, че когато този кабинет на Сергей Станишев беше дискутиран в зала, ние предупредихме, че именно това правителство ще завлече България на дъното и ще компрометира членството й в ЕС. На практика, за съжаление, се оказа точно така. НДСВ е политическата сила, която продължава да споделя не само отговорността за съставянето на този кабинет, но и за политиката, която той провежда, така че каквото и да е поведението й в настоящия момент, НДСВ не може да бъде коментирана като част от опозицията. От тук нататък политическите сили, които ясно изразяват отношението си към правителството, ще проведат преговори или поне това е желанието на СДС. В случая с вота на недоверие отношението към правителството и управляващото мнозинство ще бъде водещо в търсенето на партньорство не само на дебата, но и на гласуването в пленарната зала.

- Г-жо Михайлова днес във вестник "Стандарт" е публикувано едно изследване на Националния център за изследване на общественото мнение /НЦИОМ/, според което рейтингът на СДС върви надолу с новия си лидер Мартин Димитров. Синята партия губи от електората си в сравнение с периода, в който лидер беше г-н Юруков. Наистина 2 месеца са крайно недостатъчен срок, в който можеш да се докажеш като лидер, но все пак как тълкувате тези данни?

- В момента не бих се доверила на каквито и да е било социологически изследвания, тъй като сега динамиката на политическите процеси е твърде голяма и е много трудно да бъдат направени сериозни изводи. Смятам, че основният момент на тест, проверка, както и на авторитет, и на политическите лидери, и на политическите партии, ще бъдат предстоящите парламентарни избори и тези месеци до тях. Дали ще бъдат предсрочни или редовни ще бъдат ключови и изключително динамични по отношение на различните партии.

- Вчера на НС на СДС приехте правилата за евентуално участие в общите листи на десните партии. В общите листи ще участват само лица с доказана политическа лоялност, които не са принадлежали към структурите на Държавна сигурност, Генералния щаб на БНА, БКП (БСП) и не са се облагодетелствали от участие във властта. Ако все пак стигнете до дясна предизборна коалиция, дали личности като Иван Костов, Стефан Софиянски и Николай Свинаров не са уязвими от последното условие?

- Да, безспорно те са участвали във властта, но наред с всички спекулации и коментари единственото валидно нещо, което може да бъде по отношение, на който и да е политик, това е съдът и правосъдието, т.е. за всеки един могат всякакви неща да бъдат казани, но въпросът е какво може да бъде доказано. В този смисъл с цялата си неперфектност съдебната система остава единствената възможност да бъде направена обективна оценка на дейността на всеки един политик, иначе ще се превърне в лов на вещици и реално срещу всеки един могат да бъдат изправени такива необосновани обвинения, които ако няма нужда да бъдат доказани, да се превърнат в удобен начин за политическа разправа. Най-важното правило за участие в общите листи, разбира се, ще бъде подкрепата и обществения авторитет на една или друга личност, а този обществен авторитет, повярвайте ми, лесно може да се тества дори по един много обикновен, но ефективен начин - срещата с хората. Колкото повече политиците са в състояние да се изправят пред своите избиратели или пред хората, толкова по-голямо пресяване на българския политически живот ще се извърши. Имаше политици, които по времето на протестите пред НС не смееха да излязат отпред пред сградата и за мен това е един много силен знак. Затова съм категорична, че ако един човек счита себе си за несправедливо обвинен и има какво да каже, за да може да се реабилитира, той трябва да има куража и достойнството да се изправи пред хората и даде отговор на въпросите им.

- Какво е отношението на СДС към документа, приет по инициатива на ДСБ -"Кеш енд кери". Това ли е новата дясна формула?

- СДС не може да приеме такава формула по простата причина, че проблемът в българската политика в настоящия момент, заради която ни наказват и хората е очевидната безпринципност на коалиции, на взаимодействия, на търсене на начин на оцеляване на определени политици или политически сили. Ако ние наистина десните вървим към обединение, или към коалиция за хората, трябва да бъдат много ясни принципите на това обединение и споделянето на общи цели Обединение на принципа -"да влезем в парламента " ще бъде наказано от хората, ако в него няма стремеж за промяна реална в страната, а единствено промяна в личния статут.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА: ОБЕДИНЕНИЕ ВЪРХУ ПРИНЦИПА "ДА ВЛЕЗЕМ В ПАРЛАМЕНТА" ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАНО ОТ ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди