изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:28 EEST
ПРИКЛЮЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ    
НовиниПрез тази година приключва изплащането на облигационния заем на община Добрич.

 Той бе одобрен през 2004 г. с решение на Общинския съвет. Средствата бяха предназначени за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на уличната мрежа на град Добрич в размер на 2 600 000 евро или 5 085 158 лв. Облигационният заем бе с период на погасяване 5 години, при 18 месеца гратисен период на осем равни вноски с фиксиран лихвен процент в размер на не повече от 6,75 %, изчислен на базата на проста лихва за отделните 6-месечни периоди върху номиналната стойност на всяка облигация. Общият размер на задължения по заема е 6 201 008 лв. в т.ч. от които главницата е 5 085 158 лв. и лихви 1 115 850 лв. Към началото на тази година са изплатени 5 543 968 лв. в т.ч. Остава през тази година да се покрият оставащите 657 040 лв., от които 635 645 лв. главница и 21 395 лв. лихви. Дългът се обслужва от собствените приходи и общата изравнителна субсидия. Изплащането му ще приключи през юни,  каза за НДТ зам.-кметът Иван Колев.
На въпрос дали общината отново ще използва облигационен заем или някакъв вид кредитен ресурс, той каза, че ще се изчака развитието на финансовата криза. Зависи какви ще са нивата на лихвите.
"На този етап се въздържаме от по-сериозно увеличение на привлечените външни средства" - каза И. Колев. Той обясни, че във връзка с реализацията на проекти по оперативни програми е възможно общината да се възползва от възможностите на  фонд "ФЛАГ", от който тя ще може да ползва финансов ресурс при възстановяване на 50 на сто от лихвата. На въпрос дали е възможно общината да използва кредитен ресурс от европейски банки, предвид факта, че масово банките по цял свят намалят лихвите, докато у нас те продължават да растат, Иван Колев каза, че има и такава възможност, стига общината да бъде одобрена от чуждестранна финансова институция.
 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОБЛИГАЦИОННИЯ ЗАЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди