изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:55 EEST
Няма спасение за село Мечка    
Новини
Нужно е по-голямо съдействие от страна на гражданите, за да се противодейства по-ефективно на престъпността в село Мечка. Това заяви окръжният прокурор на Плевен Марио Василев на организираната по негова инициатива среща с жителите на селото по проблемите на престъпността.


Прокуратурата има план за дейността си в с. Мечка от 2005 г., затова се наблюдава чувствително подобряване на ситуацията, посочи Василев. По думите му, са намалели регистрираните престъпления, но се забелязва не голямо желание на хората да съдействат на полицията.
Плевенското село стана известно с високата си престъпност. В него живеят 2000 души, от тях 400 са роми, а стотина от ромите са регистрирани в полицията като активен криминален контингент. Честа практика е престъпниците да са малолетни, за да не носят наказателна отговорност. Местните обаче свидетелстват, че не става дума само за роми, и българи от селото извършват погроми и крадат. В момента никой от селото не гледа животни, защото се страхува, че ще бъде нападнат заради тях. В неделя в селото се събраха на митинг в подкрепа на местните жители млади офроуд-любители от цялата страна, което предизвика и днешната среща с окръжния прокурор и кмета на Плевен Найден Зеленогорски.
Статистиката за 2008 г. сочи, че е работено по 69 случая, най-много от тях - 59, са кражби, само пет са делата, внесени в съда. Проблемът е, че 85% от престъпленията са останали с неразкрити автори, бе категоричен окръжният прокурор. Според него престъпността в селото е по-скоро социален проблем, а не проблем на етническа основа. Прокуратурата не може сама да се справи, трябват комплексни мерки с местната власт и полицията, за да се подобри надзора над обществения ред и сигурност, заяви пред жилителите на селото прокурор Василев.
Повече от 30 души дойдоха днес, за да разкажат за проблемите си на окръжния прокурор.
Според кмета на Плевен Найден Зеленогорски, усилията на прокуратурата и полицията в селото са дали резултати. Те са подпомогнати от наетата частна охранителна фирма, за чиято дейност се плаща от общинския бюджет. Плевен е единствената община, наела частни фирми за охраната на общинската собственост в 10 села на своята територия, изтъкна кмета. Такава охрана ще бъде осигурена и на още две села. Той припомни, че отделят средства за допълнително гориво за полицейските автопатрули, както и пари за видеонаблюдение на по-важните обекти в селата.
Проблемът в селото е по-дълбок - и социален, и културен, посочи кметът. Ние искахме да се оземлят хората тук, като осигурихме земи, но нямаше много желаещи да ги обработват, припомни той. При безработица 4% в община Плевен, което е два пъти по-ниско от средното за Европейския съюз, не може да има оправдание от извършители на престъпления, че крадат, защото нямали работа, допълни той. Всеки, който иска да работи, може да го направи и в Плевен, който е близо до селото, посочи Зеленогорски.  dir.bg

 


Сходни връзки

Няма спасение за село Мечка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди