изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:43 EEST
ГЕРБ и БСП изстиват    
Парламент
Намалява общественото усещане, че партия ГЕРБ е единствената алтернатива за управление на страната. Това сочат изводите от изследване на НЦИОМ, проведено в началото на февруари.


Данните на НЦИОМ показват, че СДС, ДСБ, Движение „Напред” и НДСВ имат добри шансове да попаднат в парламента, ако изборите бяха в началото на февруари, посочва БГНЕС. БСП посреща изборната година с електорален дял от 19% и с растяща мобилизация на собствените избиратели.
Електоралната подкрепа за ГЕРБ остава устойчива през последните 3 месеца. Електоралният дял на партията възлиза на около 24%, като регистрираме разширяване на позициите на партията сред градското население извън столицата. Избирателите на ГЕРБ са предимно млади хора и такива на средна възраст. За последните три месеца, с общо 5% нараства делът на хората, които се опасяват от възможността ГЕРБ да управлява страната.
Най-изразителен е ръстът на подкрепа за партия "Атака". Електоралният й дял в момента възлиза на 10%. През последния месец симпатии към партията на Сидеров изразяват и някои обществени прослойки, нетипични за досегашния профил на "Атака". По данни на НЦИОМ намалява крайната нетърпимост към партията, каквато широки обществени прослойки декларираха през последните години.
Ситуацията, в която десницата е все още с неясен коалиционен проект, а ГЕРБ като цяло леко свива своето влияние, също допринася за по-добрата публична визия на "Атака".
Ако изборите бяха днес, хората, които са решили да упражнят протестен вот, по-скоро биха подкрепили "Атака", отколкото ГЕРБ.
НЦИОМ регистрира стабилизация на електоралната подкрепа за ДПС в резултат на усилията на движението за преодоляване на вътрешното напрежение от последните месеци.
Регистрирана е тенденция на отдръпване на симпатизанти на БСП от идеята за съвместно управление с ГЕРБ. Половината от привържениците на социалистическата партия започват да привиждат в партията на Бойко Борисов своя основен опонент на предстоящите избори. Това е резултат на изострените политически дебати и противопоставянето на лидерите на двете партии в публичното пространство. В сравнение с декември 2008 г. с 8% нараства делът на хората, които се опасяват от възможността БСП да управлява страната.  dir.bg
 


Сходни връзки

ГЕРБ и БСП изстиват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди