изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:03 EEST
Мария Мургина е подала оставка пред министър Орешарски?    
Новини София. Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина все пак е подала днес оставка пред министъра на финансите Пламен Орешарски. Това научи Агенция “Фокус” от източници от Министерството на финансите. По-рано днес, по повод появилите се информации за оставка на Мургина, от пресцентъра на министерството уточниха, че изпълнителният директор е излязъл в отпуск за 10 дни.


Източници на „Фокус” съобщиха, че на 10 февруари Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) е отнела достъпа до секретна информация на директора на НАП Мария Мургина. Повод е досъдебното производство, започнало в началото на февруари, което трябва да установи дали висши чиновници са извършили данъчни престъпления. На 7 февруари 2009 година заместник-градският прокурор на София Роман Василев заяви пред „Фокус”, че има образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от НАП по чл. 282 – длъжностни престъпления. Случаят се разследва от Националната следствена служба, за момента обвинение не е повдигнато.
Производството е образувано преди около 3-4 дни. Сигналът за случая е подаден от партия „Ред, законност, справедливост" в ДАНС, откъдето са извършили проверка и са предоставили материалите, вследствие на което Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство.
Пред „Фокус” Зоя Димитрова, говорител на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) отказа коментар.

Мария Мургина е подала оставка пред министър Орешарски?

Тръгна слух за оставка на Мургина

ДАНС спря достъпа на данъчен №1 до тайни

РЗС: Служители на НАП точили ДДС

Депутатите пак напомнят на НАП за имотите на Доган

Депутати обвиняват Мургина, че пази Доган

Данъчните погват лидера на СДС

НАП подхвана и клубовете, и футболистите, и БФС

Уволненият директор на НАП – Бургас Недялко Киров: С мен постъпиха некоректно

Уволниха 7 данъчни шефове грешници

Данъчен служител поиска рекорден подкуп

Масовото ”сбогом” в данъчното започна с 9 рокади

ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД С ОТКРИТ ФРОНТ-ОФИС НА НАП

НЕ МИ Е ОКАЗВАН ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК ЗА ЧИСТКА СРЕД ДАНЪЧНИТЕ

Никола Филчев: Започват проверки на фирми, за които има данни, че перат пари

Мария Мургина депозира оставка пред министъра на финансите
12 февруари 2009 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина депозира оставката си до премиера на Република България чрез министъра на финансите Пламен Орешарски днес сутринта. Това съобщиха от НАП. Мотивите на Мургина за това решение са свързани с неизпълнението на плана за приходите на НАП за 2008 г. с 2%., както и това, че решенията на някои държавни институции, свързани с дейността на агенцията, се оповестяват първо чрез медиите.
Мария Мургина благодари за съвестната работа на всички служители на агенцията, както и за оказаната подкрепа от премиера и министъра на финансите по време на нейното ръководство.

В КОМЕНТАРИТЕ НА НДТ

Разследват НАП за източване на ДДС 07 февруари 2009 / News.dir.bg След извършена проверка от страна на Държавната агенция за национална сигурност има образувано досъдебно производство срещу висши длъжностни лица от Националната агенция по приходите. Това съобщи за БТА заместник-градският прокурор на София Роман Василев. Производството е по чл. 282 от Наказателния кодекс, посочи Василев. Досъдебното производството се води от следователи от Националната следствена служба и е образувано преди четири дни, каза още заместник-градският прокурор.
Василев потвърди информацията на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗК), съобщена по-рано на пресконференция, че сред причините за проверката е сигнал на партията за наличието на престъпна схема за източването на ДДС, в която участват и висши служители на НАП. На въпрос дали не носи вина и отговорност за това и Мария Мургина в качеството си на ръководител на Агенцията, прокурор Василев отговори, че на този етап не би могъл да каже. Това ще стане ясно след повдигането на конкретни обвинения.
РЗС разполага с информация, че висши и регионални служители на НАП са участвали в престъпна схема, чрез която е източен ДДС в размер на много голяма сума, обяви по-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че от РЗС настояват министърът на финансите Пламен Орешарски да отстрани Мургина, докато случаят бъде изяснен.
Според РЗС въпросното източено ДДС се равнява на стотици милиони, които са в размер колкото годишната вноска на България за членство в ЕС. От партията обясниха, че не могат да обявят конкретни имена на служители, защото досъдебното производство е засекретено. Те обаче, допълниха, че в престъпната схема се търгува с фалшифициране на документи и има търговия с влияние, също и регистриране на фирми- фантоми. Схемата е осъществена именно чрез такива фиктивни фирми, твърдят от РЗС. От партията са категорични, че ако до десет дни отговорните институции не предприемат действия по случая, то РЗС ще информира Европейската комисия.

 


Сходни връзки

Мария Мургина е подала оставка пред министър Орешарски? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди