изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:25 EET
КРАЛСКА ИЗБА ПРЕДЛАГА ЕЛЕКСИРИ    
ПразнициВ Кралската изба в Двореца в Балчик можете да опитате истински кралски вина, които стопаните на старата воденица, където се намира избата - Светлана и Димитрин Радеви, са възстановили и създали след дълги проучвания. "Това ни отне доста време. Изнамерихме документи и писмени данни, запазени от последните градинари на Кралица Мария. Колекцията, която създадохме, е от сортове грозде, расли някога в кралските масиви.

Всички сортове са характерни за Южна Добруджа и отразяват българската винена култура" - разкрива Светлана Радева. Тук единствено можете да опитате сухо бяло Совиньон блан с вкус и аромат на тревите в Добруджа. То носи дъха на прясно окосено сено в Добруджанската шир. Неминуемо окото се спира и на бутилка Снежно вино Димят. Освен, че е направено по уникална технология - съдържанието на всяка една от бутилките гарантирано е отлежало 10 години. За почитателите на червеното вино е предложението - червено сухо Каберне Совиньон, което също е отлежало 10 години в дъбови бъчви и е много българско вино. "Спряхме се на него, защото през миналите векове българското вино е било познато в цяла Европа и е било една от емблемите на страната ни" - споделя Радева. Това е специална лимитирана серия, от която в избата има 700 бутилки и всяка една от тях е със свой уникален номер, допълва тя.
Ценителите имат възможност да опитат и Мерло с малини, което е с вкус и аромат на горски плодове. За любителите на по-силните напитки е отлежалата 33 години в черничеви бурета гроздова ракия, която е с билки и стрък истински вълшебен мурсалски чай.
В Двореца, по запазени исторически данни, Воденицата, където на първия етаж е Кралската изба, е била построена още през 1850 г. С идването си в Балчик Кралица Мария се влюбва в мястото и така воденицата попада в терена, който е национализиран и в последствие на него е изграден целият Дворцов комплекс, превърнал се в лятна резиденция на Мария и нейното семейство. В избата навремето са се съхранявали ракиите, сладката, туршиите, вишновките, с които Мария черпела своите гости, а на втория етаж ги е посрещала. Именно там от миналата година отвори врати и Гостната на кралицата. Залата в Гостната разполага с 40 места. Менюто, което се предлага, е от времето на Мария. "Намерихме оригинални менюта на готвачите от това време -  1925-1933 година, и се постарахме да съставим и нашите така. В тях, както в тези от едно време, изобилстват зеленчуковите салати. Имало е филе от токачка с императорски ориз, което предлагаме и сега" - добавя Радева.
Гостната на кралицата работи целогодишно, мястото е идеално за романтична вечеря. Наслаждавайки се на морската шир от една страна и вдишвайки аромата на прекрасните ухания, които се носят от градините на Двореца, можете да опитате неповторими по вкус вина и ракии, произвеждани по стари кралски рецепти, съчетали в себе си полъха на необятната добруджанска шир.
 


Сходни връзки

КРАЛСКА ИЗБА ПРЕДЛАГА ЕЛЕКСИРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди