изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:23 EEST
ВУЗ приема студенти от 10 клас    
Образование
Тази година учениците от 10 и 11 клас също ще могат да се явяват на кандидатстудентските изпити в Пловдивския универститет „Паисий Хилендарски”, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.


С получените резултати средношколците могат да участват в балообразуването в продължение на три години от датата на положените изпити. Ако оценката надхвърля „Много добър” 4,50 учениците ще могат веднага да се запишат в избраната от тях специалност и да платят една семестриална такса. Реалното им обучение в университета обаче ще започне в годината, в която получат дипломата си за завършено средно образование.
Най-голям е броят на десетокласниците, които искат да кандидатстват с химия, физика, биология и история, защото в 11-и клас тези предмети вече не се изучават и трябва да се готвят допълнително за тях, коментира доц. Козлуджов. За специалностите в Юридическия факултет и Факултета по социални и икономически науки обаче ще важат единствено оценките от положени изпити в университета в годината на завършване на средното образование, допълни той.
Промяната в условията за прием разширява възможностите за кандидатстване във висшите училища. Бъдещите ни студенти имат 6 опции за избор – участие в предварителните и редовните изпити в годината, в която са завършили средно образование, или по-рано, класиране с оценките от матурите и прием на победителите в ученическите олимпиади, казаха от „Учебен отдел”.
За новата академична година ПУ "Паисий Хилендарски” разкрива девет нови специалности за бакалаври. Две от тях – „Химия с маркетинг” и „Медицинска химия”, ще са към Химическия факултет. Новата бакалавърска програма за Физическия факултет е „Медицинска физика”, а във Факултета „Математика и информатика” - „Бизнес информационни технологии”. Биологичният факултет разкрива „Медицинска биология” и „Екология на биотехнологичните производства”, а Филологическият - „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”.
Приемът в деветте нови специалности трябва да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката, подчертаха от „Учебен отдел”.
Тази година пловдивският ВУЗ е заявил държавен прием на общо 4150 бакалаври в редовна и задочна форма на обучение, което е с 20% повече от миналата година. Заявените бройки са както за акредитираните над 60 специалности в деветте факултета на Университета и филиалите му в Кърджали и Смолян, така и за обявените нови учебни програми, обясниха от висшето училище.  dir.bg
 


Сходни връзки

ВУЗ приема студенти от 10 клас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди