изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:05 EEST
Янев: Oще 3-4 регионални директори на НАП да си отидат    
Политика Настоявам заедно с Мария Мургина да бъдат освободени поне трима-четирима регионални директори на НАП. Това заяви за БЛИЦ лидерът на РЗС Яне Янев по повод разписаната оставка на Мургина от премиера Сергей Станишев и недостатъчно обоснования коментар за причините за освобождаването й, направен от министъра на финансите Пламен Орешарски. По-рано Орешарски благодари на Мургина за свършеното до тук в НАП и изтъкна като причина за подаването на оставката създалото се напрежение в НАП.

Янев се обоснова за отстраняването и на други ръководители в НАП така: "По всичко личи, че има в самата НАП организирана престъпна група от държавни служители - рекетьори. Има данъчни служители милионери, което минава всякакви граници и показва, че системата е била напълно разграден двор или по-точно умишлено разграден двор. Затова ние искаме да се стигне до край.  Да има прочистване, и то здраво да се реже и тогава вече системата може да започне да оздравява. Но нали си давате сметка, че изчисленията на нашите експерти, които показват, че за малко повече от една година са източени един милиард лева, това е приблизително 1/3 от пенсиите на всички пенсионери за годината в България. А ние подозираме, че има и други пробойни в републиканския бюджет", каза Янев. Той допълни, че за тях ще говори на един по-следващ етап. Помолен да уточни  кои точно регионални директори трябва да бъдат махнати от системата на данъчните, Янев каза, че на първо място "трябва да бъде освободен директорът на НАП - Пловдив Георги Търновалийски, който е бивш главен счетоводител в свинефермата на червения олигарх Георги Гергов, а  съпругата на Търновалийски в момента е прокурист на Пловдивския панаир. Това ако не е конфликт на интереси, аз не мога да разбера какво е., каза лидерът на РЗС.  Янев не пожела да уточни на този етап още на кои директори е необходимо да им "вземат главите", тъй като имало класифицирана информация.
БЛИЦ припомня, че Мургина подаде сутринта оставката си до премиера чрез финансовия министър Пламен Орешарски. В късния следобед и премиерът Сергей Станишев прие оставката на данъчен № 1, което едва ли е само заради създалото се напрежение,  това могат да предположат дори и децата. Данъчен № 1 в страната току така не си отива и обикновено е скандал в държавата, ако това не е по някакви лични причини.
А иначе кълбото като че ли започна да се разплита поне за обществеността на 7 февруари, когато  лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев съобщи, че висши служители на НАП и чиновници от регионални поделения са замесени в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. В схемата имало търговия с влияние, фалшифициране на документи, използване на фирми фантоми.
Същия ден замeстник-градският прокурор Роман Василев потвърди, че се води разследване срещу длъжностни лица от НАП по чл. 282 от Наказателния кодекс, който визира нарушаване или неизпълнение на служебни задължения или превишаване на власт с цел облага или причиняване на вреди. Софийската градска прокуратура си даде 2-месечен срок за проверката.
Прокуратурата не  поиска временното отстраняване на Мургина, защото все още няма повдигнати обвинения.
Иначе предположенията за източване на ДДС били за представяне на фалшиви фактури за стока, която не е закупувана и които са били осребрявани, за което били необходими здрави връзки в НАП. Това била и тривиалната схема, по която действали олигарсите, твърдят запознати.
По-рано днес Янев поиска министър Орешарски да отстрани Мария Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на подчинените си.
По думите му най- често срещаната схема за източване на ДДС е чрез фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния основно на алкохол.
Според Янев вероятно Мургина е давала методически указания в посока на това да се рекетират фирми от данъчните, за да може определени групировко да точат ДДС. /Калина Петрова, БЛИЦ

Прокурор осуетил ареста на Мургина

 


Сходни връзки

Янев: Oще 3-4 регионални директори на НАП да си отидат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди