изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:14 EEST
Емил Димитров - Ревизоро и Емил Василев в разговор за видовете престъпните схеми за източване на ДДС    
Интервюта бТВ, „Тази сутрин”: Емил Димитров - Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници”; Емил Василев, директор на правния отдел на „Ред, законност и справедливост”


Водещ: По какви схеми държавата губи милиони левове, а може би и милиарди от източването на данък добавена стойност. Скандалът гръмна вчера когато за малко Мария Мургина да бъде арестувана, шефката на българските данъчни служби, известни като Национална агенция за приходите (НАП). Вместо това тя си подаде оставката. Днес има детайлни разработки в медиите. В. „24 часа”, големите вестници информират своите читатели за всички престъпни схеми, които са били извършвани там. Многобройни сигнали, част от които разполагаме и ние от месеци, работим по тях, имаше предаване по тази тема, Бургаската връзка, тогава ефектът беше замъглен от г-жа Мургина, сигналите са десетки. При мен в студиото е Емил Василев, директор на правния отдел на „Ред, законност и справедливост”, партията, която в публичното пространство взе скалповете на редица ключови фигури като Мургина, Пламен Юруков, Асен Асенов, Александър Томов, Асен Друмев, различни други политици в България, които бяха под една или друга форма дискредитирани от скандалите, които около тях създаде „Ред, законност и справедливост”. Тук е Емил Димитров- Ревизоро, бившият директор на Агенция „Митници”, който ще ни разкаже по-подробно за престъпните схеми за източване на ДДС, свързани с фиктивен износ, фиктивно прехвърляне на фирми и т.н. Добро утрои на двама ви. Първо с вас. Колко сигнала отлежават във вашия архив за данъчни престъпления, как се сдобихте с тези сигнали, това са въпросите, които задава обществото.
Емил Василев: Сигналите са доста, архивът е голям и продължава да нараства. Мисията, политическата мисия на „Ред, законност и справедливост” е да се бори с корупцията и организираната престъпност. Правим го в продължение на години, още от създаването на партията през 2005 г. и постепенно си изградихме един имидж, хората ни възприемат именно кат острието на борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Поради което непрекъснато получаваме сигнали в нашата партийна централа. Всеки ден се получават десетки писма, идват хора на място, носят цели папки.
Водещ: Как започна за Мургина всичко?
Емил Василев: „Ред, законност и справедливост” подаде един сигнал, който беше до главния прокурор Борис Велчев, също така и с копие до Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Оттук нататък разбрахме, че ДАНС е извършила съответната проверка, предоставила е резултатите от своята проверка на Софийска градска прокуратура, след което ние разбрахме, че има образувано досъдебно производство срещу висши чиновници в Националната агенция по приходите и затова още миналата събота, ако си спомняте, на нарочна пресконференция в БТА ние най-учтиво помолихме г-жа Мургина сама да си подаде оставката, за да избегне сандала, който всъщност се разрази. Тя не го направи и оттук нататък се стигна до нейната, поправям ви обаче, не оставка, а уволнение.
Водещ: Уволнение. Доколкото сте информиран, защото вие очевидно имате връзка и с прокуратурата, и с тайните служби точно по това разследване, готвен ли е зрелищен арест на Мургина с белязани пари, който е осуетен в последния момент, за да й се даде възможност да излезе от тази ситуация по-достойно?
Емил Василев: Знам, че тези теми са най-сладки за медиите, а и най-интересни за обществеността. За съжаление аз не мога да се ангажирам с неща от кухнята, дори и да ги знам. Но самият факт, че предният ден преди г-жа Мургина да си подаде оставката, тя беше лишена от нейния достъп до класифицирана информация от ДАНС, означава, че тя беше уволнена от ДАНС. Защото отнемането на достъпа за всеки един високопоставен чиновник ако нея означава невъзможност да си върши работата.
Водещ: Добре, не е ли обаче начинът, по който тя си тръгва сега, начин, който й дава възможност освен да запази, разбира се, достойнство, тя да изгради своя защита да не се стигне до съдебно дело, това имам предвид?
Емил Василев: Значи аз все си мисля, че ще се стигне до ефективно съдебно дело, тъй като информацията, с която разполагаме, е, че са налице сериозни доказателства, доказателства, които свързват г-жа Мургина пряко с определени лица, най-вече териториални директори на НАП в различните региони на страната, където ние разбираме, че са се вършили действително чудовищни неща по едни схеми, които според мен биха били присъщи по-скоро на някои феодални общества, но не и за съвременна България.
Водещ: Знаете ли за сигнала от Милена Георгиева Цолчовска, пратен д о парламента с копие до вътрешния министър Михаил Миков, тя е член на БСП от 2002 г. и е бивш териториален директор на НАП в град Силистра. Това е един от трите града заедно с Бургас и Пловдив, които са визирани в сигналите?
Емил Василев: Да, известен ни е този случай. Това, което ние знаем, че един от методите, по които са се извършвали нарушенията в НАП, това е да се оказва един натиск върху определени териториални директори.
Водещ: Политически ли е бил натискът, груб натиск?
Емил Василев: Абсолютно Чудовищен натиск върху определени териториални директори, които не са искали да участват в схемите за източване на ДДС и в схемите за укриване на данъци. Защото това са две различни неща, за които сигурно ще...
Водещ: Мога ли да ви прочета част от този сигнал. Сигурно разполагате с него. При нас този сигнал е пристигнал много отдавна, и то по електронен път. Относно сигнала за оказване на политически натиск от политически фигури върху дейността на НАП Силистра за прикриване на корупционни схеми и неправомерно ползване на данъчния кредит в големи размери, както и принуда от ръководни служители от централното управление на НАП в гр. София за подаване на молба за преместването ми в ТД на НАП Варна и заплаха за уволнение при неизпълнение на разпоредбите й. Милена Цолчовска получава поста през 2006 г., поема ангажимента, натъква се на корупционни схеми, след което разбира, че тези корупционни схеми се отнасят до ключови политически фигури. Пише: „През периода на извършване на ревизиите бях многократно заплашвана както от горепосочения лидер на ДПС Гюнай Хасан Сефер, така и от протежето му Красимир Димитров, да не се занимавам с неговите фирми, да не сладя процеса, защото ще бъда уволнена. Заплахите се отнасяха до лицата ми, Гюнай е лежал в затвора за криминални престъпления, така и за съпруга ми, който е на държавна работа. Въпреки непрекъснатия системен тормоз от посочените лица, както и обажданията на Добромир Гущеров за решаване на проблема, т.е. прикриване на данните, както и документалното им неотразяване, аз уведомих г-жа Мургина и подготвих доклада с всички данни, както за ревизионния процес и резултатите от него, така и за участието на служители на НАП Силистра в корупционна схема.- Тя визира няколко пъти тези имане, на Добромир Гущеров и на неговия съпартиец. Всъщност целта на настоящия сигнал не е оставането ми в НАП Силистра, а да ви уведомя за беззаконията, които се вършат от определени политици за прикриване на корупционни схеми и решаването на човешки съдби. От Добромир Гущеров, който се държи като едноличен собственик на ДПС в Силистра в партньорство с Гюнай Сефер, областен координатор на ДПС в Силистра, чиито данъчни нарушения бяха повод за извършваните ревизии след множество сигнали и доклади от други ТД на НАП в страната. Това са части от този сигнал. Три страници.
Емил Василев: Не всеки има смелостта и мъжеството бих казал да подаде такъв сигнал.
Водещ: Тя отказа да коментира публично в ефира на БТВ, макар че е изпратила мобилния телефон и адреса си, защото, казва, не иска да пречи на разследването, което в момента върви.
Емил Василев: Сигурно е доста притеснена, а най-вероятно доста я е страх, тъй като твърде влиятелни фигури очевидно оказват натиск. Но всичко това, за което тя говори в сигнала си, е абсолютно /.../ и всички споменати лица би следвало да бъдат много внимателно разследвани.
Водещ: Има търговия с влияние тук.
Емил Василев: Да, има търговия с влияние безспорно. Така че какво можем да коментираме?
Водещ: А един друг сигнал, който не е пробил засега все още публично, става въпрос за бизнесмен, който живее на съпружески начала н г-жа Мургина и който е разследван за източване на ДДС. Има ли подобен случай наистина? Който е стигнал до вас или пък до службите.
Емил Василев: Естествено, ние чухме за този случай, той според нас се преекспонира сега малко повече в медийното пространство, тъй като придава така известна украса на ...
Водещ: ...на екзотика.
Емил Василев: ...на екзотика на случая. Да търсим някакво битово обяснение на поведението на г-жа Мургина. В края на краищата този случай би следвало да бъде разследван заедно с всички останали случаи. За нас по-големият проблем е , че определени висши държавни чиновници се държат така, сякаш съответните администрации, които ръководят, са им бащиния. В този смисъл много ме притисни и коментарът, и изказването на министъра на финансите по повод оставката на Мургина. Тя била създала тази изпълнителна агенция. Как така я е създала? Тук говорим за държавата, за държавната администрация. Да не би преди Мургина да е нямало данъчна администрация? Т.е. всички се държавата със собствената си администрация като с частна фирма и оттук нататъ8 разпределят съответните бонуси.
Водещ: Става ли тук въпрос за организирана престъпна група, кои са държавните лица, който участват в нея и какъв е размерът на загубите според вашите проучвания?
Емил Василев: Според нашите проучвания касае се за загуби специално от източване на ДДС и неплащане на данъчни задължения не по-малко още един милиард лева годишно. И всичко това е правено в продължение на много години, включително в периода преди г-жа Мургина. Т.е. това е станало един стил на държавно управление, на кражби. Ние правихме едни изчисления, че всеки български гражданин, всеки един от нас работи средно 46 дни, за да заработи ДДС-о, което влиза в иска и ние си плащаме данъците, работим, изкарваме 500, 1000 или 1500 лева месечно. След това някой отива, източва 100 млн. лева от нашите пари...
Водещ: Тук говорим за пари, които директно се крадат от държавния бюджет по схемата бъркаш в държавния бюджет и ги слагаш в джоба.
Емил Василев: Да, затова казах феодализъм. Тези олигарси гледат на нас българските граждани като на крепостни селяни, които трябва да им работим, те си бъркат в бюджета, теглят, карат „Майбах” и т.н.
Водещ: Сигнал, който е стигнал до нас. Доклад от Дияна Иванова, ръководител на инспектората, сигнал с входящ № 1612. пише само за един случай – че от три фирми, които са изброени – „Бултур”, „Виа”, „Голд хотел”, са източени близо 2 млн. лева данък добавена стойност, само от тази схема, чрез един от начините. А именно размяна на недвижими имоти. Г-н Димитров, описал съм три случая, внимателно се запознах с всички сигнали, които стигнаха до мен в телевизията, те са десетки страници, да не кажа стотици, сигналите, оповестени публично в медиите от политиците, и си направих следната схема. Три са вариантите за източване на ДДС. Първо, имоти, които се продават фиктивно на свързани лица, фирми, т.е., които могат да теглят ДДС, второ, фиктивен износ на милиони литри алкохол за страни от бившето ОНД и третата схема са фиктивни продажби на някакво имущество между свързани фирми. Така ли е схемата и по-конкретно да ни обясните там, където вие сте специалист, а именно тези фиктивни износи с танкери.
Емил Димитров: Аз затова се опитах да структурирам въпроса ви в два отговора. Единият е начинът, механизмът, по който се стига до това източване, а другият е защо чак сега стигна към това уволнение. Т.е. какви са причините, за да се посегне на г-жа Мургина. Структурирал съм ги по три точки. От това, което стана публично в медиите, така е, строителство, алкохол, горива, реално контрабанда. Става по три начина. Търговия с влияние. Това е, след като тия деяния са извършени, имаме едни формални проверки, т.е. изпращат се точно определени хора, които да извършат тази проверка, съответно да не открият нищо. Или се използва специално отношение към проверяваните подконтролни обекти. Това е политическият чадър. Оттам веднага отиваме до автоцензурата. Хората знаят, че за определени фирми не е добре да разкриват големи задължения, а веднага трябва да признават кредита да им се възстанови, за да си нямат проблеми. Това е случаят обаче, когато фигурира само едно лице. – данъчният инспектор. И много трудно връзката от този инспектор, който проверява, може да стигне до висшето ръководство. Втората процедура, която беше оповестена вчера в медиите от „Ред, законност и справедливост”, това е фирмите фантоми. Всички сме свидетели, че на лица, които са психически болни, които са неграмотни, които са в неравностойно положение, тежко материално състояние или лица с открадната самоличност, се регистрират фирми, чрез които се точи ДДС.
Водещ: Това е от едно време, още от 1997 г., т.ар. от медиите Костови дедесарки.
Емил Димитров: Да, но това означава, че вече има и друг...
Емил Василев: Класиката е Арбен Хавальов...
Водещ: И партиите, първо беше СДС, после и други партии.
Емил Димитров: Но тука вече имаме вече група лица. Едните да набавят документите, други да регистрират фирмата, да я прехвърлят на трети, да стане тука вече група лица. Но тази процедура също не може да стигне до висшето ръководство. Фалшивите документи, третата разновидност, която те казаха, това е ефективен износ, вътрешен, на вътрешно обществени доставки. Т.е. закупува се една стока на една цена и се изнася в чужбина на трикратно по-голяма...
Водещ: Как е възможно танкери с милиони литри алкохол да пътуват за бившите съветски републики и това да не се хване от властите в България?
Емил Василев: Пак казвам, че третият вариант това са група институции вече. Ако иначе имаш един инспектор и му кажеш, абе, ти нарочно ли не видя нищо или беше случайно, или беше много работещ, или от София те натискаха, затова казвам, че това са криминални елементи, които крадат фалшива самоличност или бързат да прехвърлят на психически или болни лица. Вече при фалшивите документи, документите с невярно съдържание, там има и група институции, които участват при преминаването на границата или при оформянето на тези документи. И затова е моето голямо притеснение после в извода защо се стигна и защо чак сега се стигна до уволнението на Мургина. Но действително е така. Без тези институции не може. Има много комични случаи в тези всичките. Цолчовска между другото много правилно е написала жената, за съжаление тя пострада, нали, както и много други, във Варна, в Бургас...
Водещ: Тя е претърпяла болест, операция след това, което й се е случило, било е нещо страшно в личния й живот.
Емил Димитров: Защото цялата система знае, нали, откъслечен случай, не може Порточанов, ако подари на сина си нещо, да дължи данъци. В същото време, ако висш данъчен шеф, висша данъчна шефка даде на сина си, да не дължи. Има хиляди.
Водещ: Да, те са дадени тези два случая като пример в доклад на финансов отдел...
Емил Димитров: Затова аз на това исках да се спра, защото времето ни приключва. Кои са причините, за да се стигне до тази оставка въз основа на това, което излезе в медиите? Степенувам ги от най-малко вероятната към най-голямата. Първата причина, която излезе в публичното пространство, бяха вътрешните борби. Навремето Пламен Орешарски, Сергей Станишев с подкрепата на ДПС застанаха зад Мургина тя да стане шеф на данъчната администрация, а не Димитрина Захаринова. И имаше едни срамни сцени там при уволняването, тя стана съветник там на Петко Сертов, половината говорят, абе, тя сега намери начин да си отмъсти. Това е най-малко вероятната версия, защото доста време е минало досега. Втората, която „Правен свят” лансира...
Водещ: Онлайн изданието.
Емил Димитров: Това беше семейната връзка. Действително би могло това да се използва като причина, за да стигнат лично до ръководството. Защото иначе по места данъчните били вършели нещо, как ще го докажат, че нямат връзка
Водещ: Те ще кажат, че нямат връзка. Добре, кажете за тази семейна връзка да разберем, че тук от „Ред, законност и справедливост” не искат да битовизират въпроса.
Емил Василев: Не искаме да се намесваме в личния живот.
Емил Димитров: Да, да, да.
Водещ: Каква е тази връзка, може ли оттам да излезе доказателството?
Емил Димитров: Ама първо ние не сме ходили под юргана на тази жена, не знаме има ли връзка...
Водещ: Т.е. тя не е женена за този бизнесмен, те живеят на съпружески начала, а може и да не живеят.
Емил Димитров: Добре, дори и да живеят, те не живеят от вчера. И точно сега да се казва този човек е лош.
Водещ: Този човек точил ли е ДДС, има ли за него разработки?
Емил Димитров: Никой не може да каже, затова казвам, че тя също е малко вероятна, затова ги отхвърлям и тези версии. Третата обаче, която е, е тази, че има доклади от три години, тези доклади са стигнали до ЕС благодарение на „Ред, законност и справедливост”, тези доклади са били и в ДАНС и три години са стояли ето така. Ето и тази жена и по телевизията е съобщавала Цолчовска и други, Кадиев също е писал доклад. И както виждате, той си отиде, а не Мургина. Няма да говорим Силистра, Варна, Добрич. Инспекторатът между другото на Министерството на финансите, вие четете тяхна справка, той е направил много значими проверки, които също са потънали.
Водещ: Не може да кажем, че са потънали, защото те са на дневен ред и днес
Емил Димитров: Да правим разлика. НАП какво прави и прикрива, е едно, това, какво прави инспекторатът на Министерство на финансите и после не се реализира, е съвсем друго.
Емил Василев: Да не забравим и мафията с данъчните консултанти. Това пък е нещо страшно.
Водещ: Каква е тази мафия?
Емил Димитров: Търговията с влияние, това са посредниците. И затова най-лесният начин, който казахме...
Водещ: Висши данъчни, това като в митниците висши митничари...
Емил Василев: Да, примерно, ако имате данъчен ревизионен акт за 300 хиляди лева, обръщате се към данъчния консултант и казвате оправете ме някак си и данъчният консултант казва дай ми половината, 150 хиляди лева, и ще те оправя, ще платиш половинката, 150 хиляди лева, но на мене. Отива при бившите си колеги в НАП и казва колеги, на ви 75 хиляди лева, едната четвъртинка, дайте да оправим тоя човек. И изведнъж се появяват необходимите документи и процедурата се оправя и вътре в рамките на вътрешноведомственото обжалване по административен ред пред горната инстанция изведнъж този акт пада и всичко приключва.
Водещ: И 150 хиляди лева са откраднати от държавата, 75 хиляди в джоба на бизнесмена, 75 в джоба на данъчния.
Емил Василев: Корупцията. Класика в жанра.
Емил Димитров: Една елементарна справка в административно-наказателното производство, ще видите колко акта са съставени, колко от тях са реализирани, колко са спрени.
Водещ: Казват, че тези третите начини на източване на ДДС остават следи, там са документи. Ясно танкерът как е тръгнал, къде е стоял, кой се е подписал...
Емил Димитров: Групата институции, групата институции.
Водещ: Това означава ли, че доказателствата са железни и тук ще има присъди от доживотни затвори – 30, 50, 100 години.
Емил Димитров: Е, чак такива няма да има. Но до този момент ние не сме стигнало до пряката изолираност на Мургина. И затова аз съм извел като трета вероятност точно тези неща, че данъчното, откакто е създадено, знае за тези доклади, „Ред, законност и справедливост” добре че удариха камбаната, иначе щяха и те да се скрият. Изведнъж се оказа, че ДАНС и прокуратурата сега се борят кой пръв да каже ние нали...
Водещ: Ама те са работили през цялото време, те са подслушвали, те са следели, те са събирали.
Емил Димитров: Общоизвестното обстоятелство е, че не ни интересува мишката дали е бяла или черна, котката дали е бяла или черна...
Водещ: ...да има мишки.
Емил Димитров: Да, но в случая се оказва, че котката е бяла, но лови само черни мишки.
Водещ: Кой друг освен Мургина трябваше да бъде отстранен тогава?
Емил Димитров: Кому е изгодно? Ако гледаме вчерашното гузно поведение на министъра на финансите, очевидно той не е щастлив много от факта, че негов служител си отива.
Водещ: Ясно, добре. Благодаря за това...
Емил Димитров: Тази оставка е прикриване, а не решаване на проблема.
Водещ: Благодаря. Това е коментарът на специалистите, това е коментарът на хората, които дадоха публичност. Моята препоръка към вас е с подкрепата на медиите, виждате, че медиите са единни, макар че това са най-крехките хора, когато на свобода излязат престъпниците, първите, които падат, са журналистите, тези, които пишат и говорят за тях. Имаме десетки случаи на колеги, които буквално са под страхотна заплаха, включително и наш бургаски колега, ние направихме с него предаване...
Емил Василев:Вижте, случая Мургина е прекрасен пример на едно гражданско общество, което сработва – политици-медии-ДАНС. Но аз искам да кажа накрая „Ред, законност и справедливост” предупреждава, че следващият ни ход ще бъде ще бъде срещу някои кметове олигарси. Да се готвят кметовете, и то още от понеделник следващата седмица.
Водещ: Кметове олигарси. На големи областни градове или на малки?
Емил Василев: На големи областни градове. Ние им препоръчваме, предупредили сме ги персонално да подават светкавично оставки, защото мисля, че тук ще има едно страхотно развитие в най-скоро време.
Водещ: Добре. Ново предупреждение на „Ред, законност и справедливост”, този път към кметове олигарси. Дали пък и там няма да предстоят някакви арести или по-скоро подаване на оставки, ще разберем, някой път оставката изпреварва ареста. Продължаваме да следим, колкото и да е ситуацията тежка, виждате обаче че държавата вече се намесва сериозно и нейната подкрепа в лицето на ДАНС и прокуратурата е налице.

Агенция "Фокус"

Ревизоро: Оставката на Мургина е за прикриване на престъпления

 


Сходни връзки

Емил Димитров - Ревизоро и Емил Василев в разговор за видовете престъпните схеми за източване на ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди