изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:41 EEST
ЛУКС ЗА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ БИЛА ПОЧЕРПКАТА С ГРЪЦКО ВИНО    
ОбществоВ навечерието на Празника на виното и Деня на археолога - 14 февруари, отправяме поглед към античността




Несъмнено производството на вино, както и неговата употреба, далеч не са присъщи само за нашето съвремие. За това свидетелстват различни археологически находки и данните на специалисти, базирани на дългогодишни проучвания. Преди много векове нашите прадеди са почитали античното божество Дионис - бог на веселието и виното, като празниците са продължавали повече от седмица с настъпването на пролетта. Това от своя страна, пряко комуникира с християнското почитане на Свети Трифон.
ТРАКИТЕ СА ПИЕЛИ БИРА?
Оказва се, че траките, населявали нашите земи, също са произвеждали и употребявали вино. Освен това, присъща за заможните родове, желаещи да демонстрират лукс и благосъстояние, е била почерпката с вино, внесено от Гърция. Всъщност спорно е дали древните траки са използвали и друг вид алкохолни питиета, разказа научният сътрудник по праистория Тодор Димов. Вероятно те не са произвеждали ракия, защото се предполага, че не са познавали дестилационните процеси. Има догадки обаче, че е възможно да са произвеждали и употребявали някакъв вид бира.
АМФОРНИ ПЕЧАТИ СВИДЕТЕЛСТВАТ ЗА ТЪРГОВИЯТА С ВИНО
Безспорно виното е било стока, предмет на тогавашната икономика и търговия - периода между 3 и 1 век преди Христа. Поради тази причина големи количества амфори са намерени именно по Черноморското крайбрежие, обясни Т. Димов. Интересното е, че те са с остра долна част, защото са забивани в пясъка, слаган като баласт в трюмовете на тогавашните кораби. Целта е била да не се счупят по време на превозването.
При посрещането на високи гости богатите и силни тракийски родове, населявали нашите земи, задължително са изнасяли амфората, обозначена със специален печат - своеобразен етикет на виното. Точно така са практикували и представителите на т.нар. трако-гетска племенна общност, населявала днешна Добруджа.
В Дуранкулак са намерени много амфорни печати, носещи обозначенията на островите Родос, Тасос, Хераклия и др. Върху тях се различава и образът на сатир, който е персонаж от свитата на Дионис. Други амфори пък са имали печати с името на епонима - управител на дадената област.
ВСЕ ОЩЕ ЗАГАДКА Е ПОКРИТИЕТО НА УНИКАЛЕН КАНТАРОС
Изключително интересен кантарос - старогръцка чаша за вино, е открит в светилището на богинята Кибела в Дуранкулак, разказа още Тодор Димов. Установено е, че съдът е внесен от Атина и за тогавашното общество е представлявал предмет на лукса. Чашата е датирана от края на 4 век преди Христа, началото на елинистическата епоха. Кантаросът има блестящо покритие, т.нар. черен фирниз, чийто състав, въпреки анализите, все още не е установен напълно.
Открити са също и т.нар. кратери - големи съдове за вино, с които то се е поднасяло, като се е смесвало с вода. Последното е характерно за древните гърци. От кратерите виното се разливало в чашите. Има извори, които говорят, че древните са гадаели по вино. След като изпиели гъстата течност, в дъното на чашата оставала утайка. Те я плисвали на стената, замазана с непромокаем материал, и гадаели по фигурите, които се образуват. Нещо подобно на широко разпространеното гледане на кафе.
КРАЙ КАВАРНА ОБРАБОТВАЛИ ГРОЗДЕТО В "ШАРАП-ТАШИ"
Амфорите от Бизоне и района са основна част от фондовете на Историческия музей в Каварна, сподели за НДТ директорът Дарина Мирчева. Това определя селището, като регион, търгуващ с редица гръцки острови, а една от стоките е било именно виното. В района между нос Калиакра и село Тюленово са документирани голям брой антични винарни, познати на местното население като "шарап-таши" или "винени камъни". Най-много от тези съоръжения има в археологическия резерват "Яйлата". Те са различни - с правоъгълна форма, плитко издълбани в скалата, правоъгълни или елипсовидни и с кръгла форма. Специален улей служел за оттичането на виното. Интересно е също, че в експозицията "Добруджа и морето" на каварненския музей може да бъде видяна колекция от монети "Пътят на виното".
БАЛЧИК - ГРАДЪТ НА ДИОНИС
Под старата част на днешен Балчик се намират руините на античен град, който е обитаван от гърци, тракийци и скити. Според старите автори, градът е възникнал през 6 век преди Христа. Първоначално се е наричал Круни, а впоследствие е преименуван на Дионисополис - градът на Дионис. Повод за промяната на името станала една статуя на бог Дионис, която морето изхвърлило на брега. В градът на Дионис със сигурност се е пиело много вино, което се е внасяло от Гърция, разказа директорът на балчишкия музей Радостина Енчева. Тя припомни, че през 2007 г. случайно бе открит най-добре запазеният в света античен храм на Понтийската майка на боговете - Кибела. Там са се извършвали ритуали, свързани с култа към нея. Жреците са пиели вино за единение с богинята. Сред най-често извършваните ритуали е било именно гадаенето по вино. Интересно е също, че в един от множеството надписи /епиграфски паметници/ е описано, как в местността "Роколе" богат дионисополски гражданин е имал лозя и всички приходи от тях дарявал за нуждите на храма. Сигурно е, че в античния Дионисополис, освен внос от Гърция, хората сами са произвеждали вино, категорична бе Радостина Енчева.




 


Сходни връзки

ЛУКС ЗА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ БИЛА ПОЧЕРПКАТА С ГРЪЦКО ВИНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди