изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:46 EEST
Какво каза пред българите в Чикаго Бойко Борисов и защо думите му предизвикаха лавина от упреци?    
Интервюта

RE:TV, „Re:Start”, Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София



Водещ: Какво каза пред българите в Чикаго лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и защо думите му предизвикаха лавина от упреци? И още: за поредния вот на недоверие към кабинета „Станишев“, за дясното обединение и предизборните коалиции, за междинния доклад от Брюксел, за задаващите се нови проблеми с боклука на София. За всичко това разговор сега в студиото с лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Здравейте.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Днес имаме информационен повод, но ще ви питаме малко по-късно в разговора за проверките в „Студентски град”. Няма как да не започнем с темата, която провокира вашето изказване в Чикаго. От ДАНС СРС да бяха разпространили с нещо, което сте казали, нямаше да предизвика такава лавина. Какво не разбрахме от думите ви пред емигрантите в Чикаго?
Бойко Борисов: Първо, тези думи не са предназначени за вас. Аз съм бил на среща със стотици български емигранти, прокудени, напуснали България от 1962 г. до сега. Потокът продължава нататък. За вашите зрители, не знам дали знаят, но и с кмета на Чикаго г-н Дейли. Когато се срещнахме, аз се пошегувах, че той е кмет на петия по големина български град, защото там живеят над 150-160 хил. българи. На аерогарата имаше над 200 човека. Те и работят там. В Чикаго се говори български и хората, които стояха срещу мен, имат въпроси – едни питат за Македония, едни питат за дясното, друг пита за етносите, трети пита за това, което го интересува, от тези хора и аз отговарям на тези хора. Трябва да ви кажа, че пожелавам на всички да имат подобни срещи, така да не могат да си тръгват от тях и хората да оценят тази искреност и всичко, което е казано. Оттам нататък думи, които не съм изричал или преиначаването, или тълкуването, както Дяволът си тълкува Евангелието, просто не ме интересува какво правят нашите политици. Фактът, че те търсят от тричасово изказване една дума, да речем, върху която да правят тълкувание, и тичат на трибунките в парламента да се изказват срещу мен, означава, че ГЕРБ е единствената партия, която се бори със статуквото, единствената партия, която е различна от останалите. Хубаво-лошо – това е друга тема. Това означава, че ги е много страх. А тези медии, които се подведоха, без да проверят и записа, и всичко останало, направиха изявления или дадоха възможност да се пишат такива неща, ги оставям на тяхната съвест.
Водещ: Тази дума беше „материал”, която вие споменахте. Какво имахте предвид?
Бойко Борисов: Дори Левски в писмото си до Каравелов употребява тази дума. Така че, вижте, комунистите винаги са били царе на манипулацията. Иначе – работна закуска с президента Обама, срещи с президентите на „Джърман Маршъл Фонд”, Републикански институт, сенаторите-ръководители на парламентарните групи в Сената, Световната банка, Международния валутен фонд, най-стария кмет на САЩ. Много дразни това! Много завист! А ето, ние вместо да говорим за това какво финансовата криза носи, какво говорят в департамента на САЩ за България. Ние не говорим за това. Ние почваме да... какво има предвид дали Първанов, дали Станишев, или филанкешията. Мен лично това не ме интересува.
Водеща: Знаете ли, обаче, г-н Борисов, че много... оставяме ги политиците. За техните реакции сте абсолютно прав и няма две мнения по въпроса. Обидиха ви се, обаче, и много хора, които живеят тук, и се обидиха заради това, че се почувстваха по-некачествени от тези, които са си заминали, обидиха ви се пенсионери, които нарекохте „глупави” затова, че всички под строй гласуват за Станишев в България. Има много пенсионери, които не го правят. И в този смисъл не смятате ли, че наистина, защото получихте съвети, че човек трябва да бъде някак ограничен в откровенията си, точно защото рискува?
Бойко Борисов: Рискува действително и затова хората, така, и се отдръпнаха от политиците. Защото в един момент всички ние спираме да сме хора и да говорим на езика на хората, на това, което те си мислят, което говорят, дават ни написани два-три листа, излизаме, четем ги и се махаме. И затова обикновено в тези зали, като дойдат хора, като постъпиш по този начин, те си отиват. Повтарям, аз по никакъв начин, и с това приключвам, защото нямам и намерение да се оправдавам за нещо, което не е факт. 1 и половина милиона работещи българи на вашата възраст дават своя труд в чужди държави, там плащат данъците, там създават семейства и тези държави богатеят благодарение на техния труд. В България имаме близо 2 млн. пенсионери и близо толкова работещи. Ако си дойдат милион и половина хора, самите вие сте казвали, че от България изтичат мозъци, нали? Не го казвам аз. Това е термин, който се е наложил вече, нали? Когато нещо изтича, нормално е да остава по-малко, нали? Това е математика. Ние искаме да ги върнем. И затова и програмата, и политиката, и моята амбиция, и на партията е, колкото може млади, успели, получили образованието си там, добили манталитета в тези държави, да се върнат да работят тук. И разбира се, това ядро от българи, които е останало тук, за радост, с което ние работим вече. Така че когато говориш с една общност и искаш да я привлечеш, говориш на нейна страна. Това съм казал. Нищо, което да произлиза от тази тема.
Водеща: Обяснете за Македония, защото това наистина разтревожи доста хора в България. Какво /.../ ще завзема икономически, отвътре, и въобще тя какво ви попита госпожата?
Бойко Борисов: Имаше една госпожа там, която дори залата в един момент започна да вика срещу нея, че тя пита само за Македония. И казва – „Ние имаме толкова проблеми в България, които искаме да чуем от Борисов, че спри да питаш за Македония”. Те просто започнаха да жужат просто в залата. Тя се интересуваше за Македония. По каква причина – не я знам. И аз й отговорих, че на Македония – какво можем да пожелаем да съседска страна? Членство в Европейски съюз (ЕС), членство в НАТО. Основният принцип в тези организации – интеграция. Това е точната дума. И съм пожелал на Македония български фирми да инвестират там, във всичко, сиреч пожелал съм й чужди инвестиции. С кое съм обидил македонците?! Ние като държава не казваме ли във всяко изказване на политик, особено на министър, че се борим да привлечем чужди инвестиции в България? Това значи ли, че ние приканваме Германия или Франция, или Италия да ни превземат отвътре. Вижте каква идиотщина се опитват да направят то това, което съм казал и което е моята теза. И дадох пример с Гърция, че изкупи петролната им компания „Мак Петролиум”, а можеше да го направим ние като държава.
Водеща: Т.е. не искате да я превземаме Македония икономически, отвътре, както излезе тук, в медиите?
Бойко Борисов: Значи, ние като призоваваме инвестиции, призоваваме ли да ни превземат отвътре?
Водеща: Друга много важен политически детайл...
Бойко Борисов: Вижте, идва един социалист при нас, социалист, тук, и решават, нали, и това да го вкарат в обществената /.../.
Водеща: Обяснете, моля, за Иван Костов, за това, че аз много добре слушах човека, който ви питаше, и той така ви зададе въпроса, че някак много искаше вие с Иван Костов да си партнирате.
Бойко Борисов: Явно човекът беше костовист и зададе този въпрос.
Водеща: Стана ясно и това, да. Който е слушал целия запис, го е разбрал. Вие казахте – „Ние с Костов сме се разбрали”. Костов тази седмица се появи при колегата Бареков, където каза, че за нищо не сте се разбирали, освен че вече си говорите регулярно. За какво сте се разбрали?
Бойко Борисов: Аз го гледах г-н Костов при вашия колега и той се държа перфектно, защото, първо, ние имаме като партия ГЕРБ прието решение на изпълнителна комисия – самостоятелно явяване на избори. Това е затворена страница, вече то е ясно, че няма коалиции. Така че ние с Иван Костов на тази тема ние сме се разбрали, защото не е било и нужно да се разбираме. Второ, аз съм казал, че имаме необходимия контакт. Вие сте свидетели, дори премиерът нарече Москов и Цветанов „циркаджии”, на ниво щабове, на ниво Европейска народна партия. Ние работим ежедневно и имаме контакт с тях. Това, че аз и г-н Костов не сме се появили някъде да ни снимат, това не значи, че партиите нямат необходимия контакт. Къде е разликата? Те ще си правят коалиции или няма да правят – това си е тяхна работа. Г-н Костов абсолютно правилно каза – „Конкуренти сме на изборите”, колко пъти и аз съм го казвал, че сме конкуренти на изборите, след като сами ще се явяваме. Разбира се, имаме общ противник – това е тройната коалиция. И последното, което по тази тема, че ако, дай Боже, се представят и те, и ние добре, има възможност да се направя десноцентристка коалиция, то е естествено, че ние ще предложим на партиите от формата „Европейска народна партия” максимално широка парламентарна подкрепа, участие в правителството и всичко останало. Къде сме се разминали с г-н Костов?
Водеща: Много интересен детайл, че... Не, като казахте Европейска народна партия, докато ви нямаше, се появиха едни много любопитни информации за един господин – Винченцо ди Паоло, лобист в Европейска народна партия, за когото се твърди, че в момента бил работел за онази коалиция, за която при предното гостуване вие ми се обидихте – коалицията между БСП и ГЕРБ.
Бойко Борисов: Да.
Водеща: Има ли такова нещо, защото знаем, че се познавате с него?
Бойко Борисов: Познавам се.
Водеща: Работил ли той, влизал ли е в разговори с вас да има такава коалиция, ако обстоятелствата в България го налагат?
Бойко Борисов: Вижте, математическото събиране на депутати в един парламент невинаги носят най-доброто. Да тръгнем отзад напред. Ако БСП и ГЕРБ направят коалиция, ще има, да речем, 200 или 220-230 депутата. Безспорно това означава възможно най-голяма стабилност на едно правителство. Това означава буквално да се погребе политическата класа и държавата след това да се хвърли в тежка политическа криза. В това съм убеден. И затова, когато, тъй като в Германия, Австрия се направиха подобни коалиции, и много лобисти говорят на тази тема, не само той. Разбира се, първо, аз участвам в срещата на върха на Европейската народна партия, където се лидерите,канцлерите, премиерите, президентите на големите европейски държави. Там аз съм обяснил и манталитета на българина, и това, че веднъж Царя ги излъга, и подобно нещо буквално би убило вярата на хората, които и сега стоят зад нас, и че това, колкото и навън да звучи правдоподобно, да има такива прецеденти, да работи в другите държави, за България е самоубийство и на ГЕРБ като партия, и на мен самия. Те са го разбрали и отдавна по този въпрос не се говори, защото аз нито бих подписал, нито бих говорил толкова убедено, ако ръководството на Европейската народна партия, примерно, ми е дало сигнал, че това е тяхно изискване или примерно са решили така. Няма такова нещо. А това, че идват подобни хора да говорят – различни желания, различни амбиции, срещат се, разговаряме. Има ясна политика, взети решения и обидих ви се миналия път по простата причина, че това налива вода в противника. Защото БСП, когато се среща със своите избиратели, им обяснява, че те с Бойко ще се разберат, защото близо 90%, социолозите го казват, от БСП искат коалиция с ГЕРБ, защото нито Царя, нито Доган са им любимите на избирателите на БСП.
Водещ: Дайте да коментираме още от актуалните политически събития. Това, което вчера излезе, да, след срещата на тройната коалиция, е още елементи от кризисния план на правителството на Сергей Станишев. Вие как гледате на него?
Бойко Борисов: Никак. Никак, защото и този междинен...
Водещ: Слабости, положителни страни?
Бойко Борисов: Първо, аз дори им се чудя на акъла, че толкова елементарни неща, с които можеше да си спестят доклади, и лесни за правене, защото и Законът за конфликт на интересите, и контролът върху ДАНС, са просто видими с просто око, че могат да се направят и трябва да се направят, и ще се направят, няма шанс да не се направят. Защо не ги направиха, за да си... от малко да стане малко по-малкото, малкото да нарасне малко. Защото „малко” на всички езици си е малко. Не може да стане голямо, то е малко. Освен това те много дипломатично обясняват – и в този междинен доклад, той е технически доклад, в който няма политически оценки, но отново казват – „Няма прогрес”. Започнал е, нещо е започнало, ама то може да започне... една първа копка да направиш и никога да не построиш нещо. /.../
Водещ: Аз имам предвид за икономическите аспекти, но понеже започнахте за доклада – вие в Чикаго всъщност казахте, ако така разчитате, имахте предвид, ако се разчита само на вас и вие ще се, как беше, „проваля”, не, ами нещо друго казахте. Иван Костов пък каза по повод на този доклад, че реално сегашното правителство залага гилотина на следващото.
Бойко Борисов: Това е безспорно. Това е безспорно.
Водещ: И /.../ как ще избегнете тази гилотина, ако искате да бъдете в следващото управление?
Бойко Борисов: То няма шанс, те я залагат умишлено. То е факт. „Лекето” – това е точната дума, лекето, което лепнаха на българския народ, и се опитват сега чрез мои думи да интерпретират едва ли не. Тежката обида, лекето – се казва „най-корумпирана нация в Европа”. В САЩ единствената дума, която знаят за България, е спрени фондове и корупция, последните две-три години, безспорно. Цитирам президента на „Джърман Маршъл Фонд”. Оттук нататък името на Станишев и тройната коалиция остават в историята с думичката „безвъзвратно загубени пари”. „Безвъзвратно” значи все едно умряло, няма го, няма шанс да се поправи. Във времето на финансова криза, когато хората се чудят от къде едно евро да изкарат, заради тези хора, които сега с евтин PR – отива в един старчески дом да каже колко аз съм обидил пенсионерите. А той милиарди е загубил, с които щеше да храни тези пенсионери, или за да ги храни тях по-добре, или за да им вдигне заплатите, с тези пари щеше да направи магистралите, пък младите хора да не се избиват по улиците, като тръгнат за морето. Ето това е популизъм, евтин, много евтин. Или примерно, което Първанов вчера е казал – „Върнах дълга от Русия”.
Водеща: Той Първанов между другото...
Бойко Борисов: От кога някой като ти върне нещо, което
си дал, се счета за успех? Дал съм заем и ми го връщате сега вие, двамата, и това е голям... Аз си тръгвам оттук и казвам, постигнах колосален успех, те ми върнаха парите, които съм дал.
Водеща: То ние бяхме постигнали голям шлем с договора. Между другото, Първанов и на вас ви даде оценка снощи в едночасовата си поява. Каза, че не се говори така.
Бойко Борисов: Как?
Водеща: Както сте говорили в Чикаго.
Бойко Борисов: Да не ме съветват мен как говоря. От моите думи с тези хора, от моите отговори на въпросите им не произлиза нищо освен нови членове на ГЕРБ. Защото толкова e-mail-и дойдоха, толкова и Хамид, и останалите български мюсюлмани, които 62-ра година още са избягали, те ме поканиха в дома си там. Те се възмутиха от тази манипулация. Вчера бяха при мене емигранти от Торонто, Канада, които буквално са възмутени от интерпретацията. И това показва как комунистическата машина изобщо не си е отишла. Защото нищо, с което аз не съм засегнал тези хора. Напротив. И за пенсионерите, и за ромите, и за турците съм казал неща, които всички знаят. Нима има по-бедно, трудолюбиво, но и малко просветно население от българските мюсюлмани? Хайде да отидем в селата и да видим, ако не е така. Какво направиха за 20 години, това да се промени? Това Станишев трябва да каже, или за последните четири. Какво направи, това да се промени? Колко български мюсюлмани и роми имат магистратура, имат бакалавърска степен? Да видим, от тези близо два милиона хора. Към пенсионерите с цялото си уважение съм им казал, ако искате, и аз това винаги съм им го говорил, и по събрания, срещи, и те ще го потвърдят, ако искате да върнем вашите внуци и деца, които са избягали навън, спрете да гласувате за БСП.
Водеща: Добре. Може ли да ви попитам така, склонен ли сте да...
Бойко Борисов: Така че господин Първанов да не си позволява да дава оценка за мене. Да си гледа себе си. Защото да върнеш борч, е не европейско, то е задължително право още от древните векове, не сега, в 21-ви век.
Водеща: Това е една дълга битка, която не беше спечелена от никого, за тоя прословут дълг.
Бойко Борисов: Така. Оттам нататък всичко друго е провал. Нито компенсации има за това, че стояхме на студено, а за всички стана ясно, че бяха избрани най-студените дни умишлено да се удари точно тогава Европа и България. Нали така? Пълен провал. И аз не му давам оценка. Иначе бих могъл да му дам много остри оценки.
Водеща: Специално за посещението в Москва какви оценки бихте му дали?
Бойко Борисов: Неуспех. То има една дума, неуспех. Никой няма да успее там, защото Русия си има своя политика, тя е мощна държава, много внимателно наблюдава своите интереси, не вярва на сълзи, на приятелство, на братство и на такива работи. Трябва да се забравя. Те са по-капиталисти от капиталистите в момента. Изключително прагматични. Видяхте, дойдоха тука с цялото си могъщество, президент, премиер, шеф на „Газпром”, подписаха си всички договори, пиха си напитката в пиано бар и си заминаха.
Водеща: Успяхте ли да видите това, което видяха много български медии за лична, можем да кажем, битка между президента и директора на „Овергаз”? Знаете, че се появи тази война, Сашо Дончев, тъй като очевидно една от битките на Първанов беше да се премахнат не просто посредниците, а „Овергаз”. Как оценявате този сблъсък?
Бойко Борисов: Вижте, за мене тази тема, специално какво казал Първанов, каква битка има той, в случая няма голямо значение, тъй като в България реално нещата се движат от премиера и правителството. Така че в техните битки няма смисъл да се вкарваме. Има един единствен въпрос и проблем във времето на финансова криза. Защо България безвъзвратно загуби парите от Европа? Защо сега, когато госпожа Хюбнер ни предупреждава, че има шанс и другите 12 милиарда да се спрат, кризисните мерки не са тези, които на всички нас ни се искат? Не на последно място, спирането на всички плащания по САПАРД, на всички. Докладът се пише от дипломати. В ЕП има и социалисти, и либерали, които съответно максимално натискат еврокомисарите да бъде колкото е възможно по-мек, по-дипломатичен. И когато европейците ни усетиха, че ние като държава, за съжаление, пак да не се обиди някой, ние не сме единствената нация, която чакаме отвън някой да ни каже. И с цялата битка, дори и на опозицията, дори и на нас, слагам себе си в това число, ние размахваме евродоклада. Казано от опозицията, няма значение. Но в евродоклада има ли критики, значи ОК, приемаме го. Един германец даже няма да го позволи или французин подобно нещо. Но ние сме такива, за съжаление.
Водеща: Дори това не приемаме от друга страна.
Бойко Борисов: Не случайно след критичния доклад на ЕС всички социолози дадоха повишение на авторитета на ЕС в българските граждани.
Водещ: Повишение в лицето на Плугчиева има шанс /.../.
Бойко Борисов: Това са фактите, господа. Дали ми харесва, или не, аз съм също... Особено ако съм в механа и пия червено вино, и аз ставам много голям герой.
Водещ: никак не остана време, пък ми се ще да поговорим за общинските теми.
Бойко Борисов: Кажете.
Водещ: Въпросът ми е следният. Колко ще струва на софиянци избягването на нова криза с боклука и ще гарантирате ли да не се случи този проблем в междупартийни борби преди изборите?
Бойко Борисов: Ако вземете пак последните три години, има ли евродоклад, преди това излизат вестниците със заглавия „Задава се криза с боклука в София”. Криза досега няма. Нещо повече, в края на месеца, в началото на другия, ще направим първа копка на завода за битови отпадъци. Това, че 10 години всички вие, и аз включително, тогава като граждани търпяхме „Вълка” и направихме конкурс. Този конкурс и всички, което по конкурса аз го изпращам в Брюксел сега, го изпращам наистина. А не както Станишев каза, че ще изпрати питане за Трети и Четвърти реактор на „Козлодуй”. Проверете дали е пратил.
Водещ: Е, не е.
Бойко Борисов: Така. А той каза, че ще прати, нали? Нали казаха? Правителството, че започва да действа за Трети и Четвърти. Казаха или не?
Водещ: Има време.
Бойко Борисов: Не, става въпрос... Мина един месец от кризата, но още не е пратено. Както ги чакам да пратят, тъй като аз вече изпратих моя запис с писмо до ЕНП, целия запис. Те да си го преведат включително, от Чикаго. /.../ да чуя Ангел Найденов какво ще пише, като ще сезира ЕК. Защото се оказа, че господин Станишев и БСП са точно като децата в детската градина, моля, другарко, Борисов се бие. Това, в което нас ни обвиняваха, че ние едва ли не ги топим в Брюксел, се оказва, че всъщност го правят те. За всяко нещо, случило са в България, какво ги интересува какво съм казал аз, че аз ще се издъня или ГЕРБ ще падне? Напротив, би трябвало да ги радва. Те тичат да сезират ЕП и ЕК.
Водеща: Иска ми се...
Бойко Борисов: Не ги ли е срам? Бихте ли си представили примерно ХДС или немските социалисти да отидат да се оплакват в Брюксел?
Водеща: То си е абсолютно за тяхна сметка. Искам обаче накрая, тъй като го дължа на много мои приятели, да ви попитам така, опитах се няколко пъти, като говорихме за Чикаго, склонен ли сте, господин Борисов, да се извините на хората в България, които са ви се обидили, на младите, които са се сметнали за по-некачествени от тези, които са в чужбина, и на възрастните, че им казахте, че под строй гласуват за Станишев?
Бойко Борисов: на възрастните – не, защото аз с нищо не съм ги обидил. Като видите и снимките на Станишев, и Бузлуджа, и всичко останало, ще видите, че там са възрастните хора.
Водещ: А на младите?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: А на младите?
Бойко Борисов: На младите, ако са ме разбрали така, най-дълбоки извинения. Аз съм поискал до тези млади в България да дойдат още един милион и половина, които са избягали. И аз съм им се сърдил и съм се карал, защото са избягали. Те казват, добре, в България няма това, няма това, затова са избягали. Казвам, елате, сега ще го направим. Много е лесно да кажеш няма. Но когато, ако и този един милион дойде при вас, зачеркнете България и тя свършва. Това съм им казал. На тези, и между другото на мен също, когато дойдох тука, много любими хора, много приятели мои ми казаха, чакай бе, ние като не сме избягали, за нас важи ли това. Казах не. И затова в този обем са другите, дето съм ги обидил. Ромите нима са интегрирани в нашето общество? Тепърва трябва това да се прави. Четири години Станишев нищо не е направил за тях, за да говорят, или Първанов, че аз съм се отнесъл лошо с тях. Точно обратното. Това е проблем и следващото правителство трябва да решава тази интеграция на ромите. Проблем е с тютюнопроизводителите. А те са 99 процента български мюсюлмани, проблем на следващото правителство. Проблем, че само милион – милион и половина истински работещи хора в България. И към тях имам извинение, и тях ги призовавам максимално да се включат, за да си измъкнем държавата от най-бедна, най-корумпирана, от лекетата, които ни налепи Станишев и компания.
Водещ: Нека така да сложим точка на този разговор. В крайна сметка извинение към всички, които са разбрали по този начин вашите думи.
Бойко Борисов: Ако така са ме разбрали, голямо извинение. Просто съм молил и тогава не е ставало въпрос за тях. Знаете ли колко успели, богати българи в същото време, българи на много високи позиции в Световна банка, в международен фонд, в ключови позиции, в...
Водещ: И ние сме дали нещо на света, господин Борисов. Благодаря ви.
Бойко Борисов: Да. И тези хора искам да застанат до вас.
Водещ: Дано.
Бойко Борисов: Отборът ще стане много по-силен, с много повече потенциал.
Водещ: Бойко Борисов, кмет на София, лидер на ГЕРБ, гост в студиото на „Re:Start”.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Какво каза пред българите в Чикаго Бойко Борисов и защо думите му предизвикаха лавина от упреци? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди