изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:15 EEST
Ако Пламен Орешарски не си тръгне до седмица, може да падне правителството    
Новини Финансовият министър Пламен Орешарски пада до седмица. Това прогнозира Георги Кадиев, бивш негов заместник и сегашен общински съветник от БСП в София. Категоричната прогноза Кадиев направи по бТВ, в предаването „Отпечатъци". Икономистът стигна още по-далеч и предрече сериозни трусове в кабинета, ако Орешарски все пак бъде запазен на поста.

Най-общо причините за очакваната оставка са скандалите около Националната агенция по приходите (НАП) и обгърнатото в мъгла напускане на шефката Мария Мургина.

Министър Орешарски е провел много тежки разговори на „четири очи" с премиера Сергей Станишев в петък и събота. Това научи Frognews.bg от влиятелни политици от тройната коалиция. Станишев го е запитал директно докъде се простират пипалата на октопода с източване на ДДС. Имало данни, събрани напоследък от ДАНС, но те все още не били достатъчни. В четвъртък късно вечерта Орешарски е провел поверителни разговори и с влиятелни депутати от левицата, в които споделил притесненията си от задаващата се лавина от атаки срещу ведомството, което оглавява. Било му припомнено обаче, че вероятно ще трябва да обяснява и високите цени на горивата, които в дълъг период надвишаваха тези в останалите страни от Евросъюза. Според запознати частни фирми с монополно влияние на пазара са се опитвали да влияят за задържане на високите цени. За целта те използвали дори министри от кабинета, които лобирали за това.

Особено много Орешарски се боял от Димитрина Захаринова, бивша шефка на „Големи данъкоплатци" в МФ, която сега била съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов по финансовите далавери. Започнати твърдят, че големите неприятности на Мургина дошли именнно от страна на Захаринова, която знаела много подробности за октопода ДДС и НАП. По времето, когато двете рабоитили заедно в министерството, помежду им избухвали скандали, някои то от които се развихрали пред самия министър.

В същото време стана ясно, че 7 олигарси са източили ДДС за близо 700 млн лева, написа в. „24 часа". В същата медия се твърди, че и приятелят на Мургина - Владислав Христов бил проверяван за евентуално участие в далаверите с ДДС, както и някои бизнесмени, които едновременно са и активисти на ДПС. Визира се Силистренския случай с източване на близо 1 млн лв по ДДС и оказване на натиск върху местната шефка на НАП да спре проверките и сигналите.

Депутатите Яни Янев и Димитър Абаджиев от „Ред, законност и сигурност" от седмици настояват да бъдат проверени бизнесмени като пловдивските Георги Гергов и Вълчо (Ветко) Арабаджиев. Последният от седмици бил със съпругата си Маринела в Испания и всеки ден се консултирал с верни хора в България каква е обстановката и дали да се връща в страната. За него се говори, че е замесен в източване на ДДС за над 100 млн лв. Дали обаче това е така - разследванията продължават, след като били спирани няколко пъти от високи етажи на държавното и влиятелни политици.

В средите на управляващата коалиция се говори усилено и за вероятни фамозни разкрития по неплатени акцизи на границата, както и за незаконен трафик на петрол и други продукти. Според запознати ставало дума за присвоени суми, пред които българските наркотрафиканти щели да се изчервят от неудобство.  

Въпросът с олигарсите обаче бил доста сложен, поради тяхната близост с различни хора от управлението на страната, включително и на най-високите места.  

Много вероятно е следващият грандиозен скандал да е свързан с охранителните фирми. Преди три седмици президентът Първанов призова да се направи мониторинг на разрешителните за охранителна дейност, както и да се упражни контрол върху действията на родните охранители. Събраните досега данни обаче разкрили безпощадна конкуренция и навлизане в територии, които не са работа на охранителите. Лъснали и партийни „чадъри" за някои от големите в бранша.

В същото време в официалния сайт на Министерство на финансите в рубриката „Медии" последните публикувани текстове са от 2 юли 2008 г. Там, където са новините от ведомството пък няма и ред за скандалите около НАП.

Frognews.bg   
 


Сходни връзки

Ако Пламен Орешарски не си тръгне до седмица, може да падне правителството | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди