изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:43 EET
НОВ СКАНДАЛ ТРЕСЕ БЪЛГАРИЯ: КОРУПЦИЯ ЗА МИЛИОНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО    
Интервюта Разговор по бТВ, "Тази сутрин": Емил Райнов, заместник-министър на здравеопазването; Тони Веков – изпълнителен директор на „Търговска лига”

Водещ: Скандал за корупция избухна и в българското здравеопазване. Необичайното обаче – този скандал избухна не в Българи, а в един англоезичен вестник и в едно писмо, писано до Европейската комисия (ЕК). В петък излизащият на английски език „Интернешънъл хералд трибюн” публикува свой материал на основата на писмо от най-големия фармацевтичен дистрибутор в България – „Търговска лига” и нейния управител, който материал обвинява в корупция заместник-здравния министър и председател на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Емил Райнов. Има и подобен сигнал до ЕК. Трудно е, да не кажа невъзможно е засега да открием г-н Тихомир Каменов, който е собственикът на „Търговска лига”. Показваме сега гледната точка на д-р Емил Райнов, който сам ни потърси в деня, в който излезе този скандал, за да коментира и да изложи своята версия. Добро утро.
Емил Райнов: Добро утро.
Водещ: Вие как разбрахте за това, че сте искали 2.8 милиона евро подкупи от „Търговска лига” всеки месец?
Емил Райнов: За това нещо разбрах вечерта преди публикацията. Просто от редакцията на вестника се обадиха да искат моето мнение. Естествено моето мнение го изпратих, но те не поеха ангажимент, че ще го публикуват.
Водещ: Публикуваха все пак нещо.
Емил Райнов: Публикуваха много малка част от това, което бях изпратил.
Водещ: Потърсиха ли ви от ЕК? Има писмо, писано до заместник-председателя Жак Баро.
Емил Райнов: От ЕК все още не са се обадили, но аз имам готовност да им изпратя информацията и на тях.
Водещ: Добре. Вашите взаимоотношения с „Търговска лига” са много стари. Още преди няколко месеца намирам публикации за това, че са искали акредитации за техни болници. Непрекъснато между двете страни текат някакви разправии през месеците и през годините назад във времето. Защо се стигна чак до там да се пишат писма?
Емил Райнов: Аз не бих казал, че са много стари нашите взаимоотношения с „Търговска лига”, която е скандално известна. Все пак тя е добре позната на българската прокуратура и българските разследващи органи.
Водещ: Вие давали ли сте сигнали срещу нея там?
Емил Райнов: В случая не става само за „Търговска лига” думата, става въпрос и за „Чайкафарма”, става въпрос и за „Образцови аптеки”, става въпрос и за доброволния им фонд, става въпрос и за този български кардиологичен център, който си е тяхна структура, а претендират, че говори от името на всички български кардиолози.
Водещ: Но това все пак е един конгломерат от фирми, свързани с едни лица.
Емил Райнов: Конгломерат, да.
Водещ: Нали говорим за един и същ бизнес субект? Давали ли сте сигнали срещу тях в българската прокуратура?
Емил Райнов: В момента подготвям сигнал до българската прокуратура, който до края на работния ден, той вече е готов в папката, ще бъде внесен, защото тук става за една безпрецедентна по своята наглост кампания, своята наглост и безочливост, просто речникът ми е беден за това, което се случва, една кампания, която започва още в края на миналата година, за да се стигне януари месец до едни листовки, които се разпространяваха с моя облик, и накрая се стигна до преди две седмици до два билборда, които поставиха в задния си двор на „Г.М. Димитров”, пак с моя лик. И всичко това защо? От една страна, всички си спомняте до 2005 година, да, това, което твърдят в писмото между другото е много важно, те твърдят в писмото, че до началото на 2006 година са били монополист на българския пазар и тогава нещо се е случило, и те вече не са монополист на българския пазар на медикаменти. Аз много добре мога да ви кажа какво се случи края на 2005 година – началото на 2006 година. Началото на 2006 година новият екип на министерството и министър Гайдарски, аз и другите колеги приехме една наредба – 34, с която въведохме регулация на цените на медикаментите, които се закупуват от министерството, става въпрос за прословутите лекарства за онкоболните. С тази регулация, която направихме, ние снижихме цените на медикаментите с 30%. В цифрово изражение това прави 20 милиона годишно.
Водещ: Какво означава регулация? Че сте се намесили, ама как?
Емил Райнов: Просто, намесихме се, като казахме, че цените, на които министерството ще купува медикаментите, ще бъдат от най-ниските в Европа, от една страна. Втората страна е, че в тръжната документация записахме, че има само едно условия и това е цената, защото преди това имаше, вие много добре знаете, обществени поръчки, условия, условия и когато се дойде за оценка кой е на първо място, едва ли не условията определят кой е на първо място.
Водещ: Да, със сбор от точки. Да.
Емил Райнов: Сбор от точки. А ние заложихме само цената и като така - цените спаднаха. Цените паднаха, пак ви казвам – говорим за 20 милиона годишно.
Водещ: За какви обороти говорим, след като те ви обвиняват, че сте искали рушвети в размер на 2.8 милиона евро месечно? За какви цени говорят? Тези хора какви пари са загубили? За какви обороти става въпрос въобще на този /.../?
Емил Райнов: Точно това се опитвам да ви кажа. Тези хора загубиха по 20 милиона годишно. Умножете го по четири години, ще получите една сума от 80 милиона – това е, с което понижихме цените, министерството. Естествено за сметка на тези понижени цени, за тези пари закупихме повече медикаменти съответно.
Водещ: Добре. Какви са вашите взаимоотношения с тях? Те твърдят, аз не знам, то е хубаво да се чуе някаква друга гледна точка – Тихомир Каменов го няма, той бил някъде в чужбина, може би Тони Веков, който твърди, той е изпълнителен директор и председател на УС на „Търговска лига”, той твърди, че вие сте се срещали с тях, говорили сте си и сте поискали подкуп, за да им дадете може би тези поръчки за лекарствата и може би за болниците разрешението да работят.
Емил Райнов: Пак ви казвам – какво те твърдят. Ако се направи една бегла справка, аз си направих тази справка снощи по интернет , връщайки 15 години назад, те не за първи път твърдят, че някой им иска подкуп, не за първи път вадят билборд със снимка, такава атака имаше и 2005 година срещу предишния министър Славчо Богоев назад във времето, на тях практиката им е една и съща, даже аз леко съм изненадан, че те май страдат от липса на въображение, когато измислят такива неща.
Водещ: Добре. С тях виждахте ли се да уточнявате някакви неща през годините и през месеците?
Емил Райнов: С тях през годините съм присъствал на две протоколни срещи в кабинета на министър Гайдарски, естествено в присъствието на други. Имало е още една-две срещи в моя кабинет, естествено винаги в присъствието на други хора, защото пак ви казвам – те са скандално известни с техните практики.
Водещ: Т.е. вие сте се пазили умишлено от срещи с тях?
Емил Райнов: Категорично. Категорично. И накрая все пак може би да кажем и проблемът, който им е основният. Основният проблем е, че те от три месеца, пак ви казвам – водят безочлива кампания, притискат не само мен, те притискат институцията, която представлявам, НЗОК, притискат я, за да наруши закона, за да наруши разпоредбите. Именно това е сигналът, който аз ще подам до прокуратурата.
Водещ: Какво означава това, че притискат от три месеца институцията? Какво искат от Здравната каса?
Емил Райнов: Искат касата да сключи договор с техни три болници, които към момента на цялата тази кампания дори нямаха разрешение за дейност.
Водещ: Частни болници ли са?
Емил Райнов: Частни болници са, макар че това няма абсолютно никакво значение. НЗОК не прави разлика между частни болници и държавни болници. След като болниците отговарят на законовата база и на разпоредбите, НЗОК сключва договор и когато 400 болници в България отговорят на условията и работят, не може три болници да притискат в нарушение на закона.
Водещ: А как ви притискат? По какъв начин ви притискат?
Емил Райнов: Притискането беше с писма до всички медии как касата не сключва договори с добрите болници. Притискането беше с тези листовки, притискането е дори и това, което в момента е изпратено в...
Водещ: Имахте ли телефонни разговори, защото вие твърдите, че г-н Каменов и изпълнителният директор на „Търговска лига” г-н Веков са отправяли заплахи по телефона към вас, и други ръководители?
Емил Райнов: Миналата година имаше един разговор, по-точно не бих ги нарекъл разговор, защото на продължително звънене по телефона най-накрая вдигнах, беше международен номер и отсреща последва една тирада, представяйки се, че това е Тихомир Каменов, една тирада, понеже го взех, че в момента човекът явно е разстроен нещо, изключих. Това много лесно може...
Водещ: Каква беше тази тирада? На каква тема?
Емил Райнов: Нека сега да не го коментирам.
Водещ: Моля ви се, кажете. Това е много важно.
Емил Райнов: Но това много лесно може да се провери. Оттам-нататък заплахите...
Водещ: Какво искаше от вас?
Емил Райнов: ... заплахите, които те отправят, те заплахите са перманентно, с всички писма, които те пращаха до касата, персонално до мен...
Водещ: Добре, но какъв беше поводът на този разговор, който водихте по телефона? Темата?
Емил Райнов: Аз разговор не съм водил.
Водещ: Тирада, добре. На каква тема беше?
Емил Райнов: Не, просто имаше една тирада, която...
Водещ: А на каква тема?
Емил Райнов: Тирада как ще бъде смачкан, как ще бъда смазан и т.н., и т.н., и т.н.
Водещ: Т.е. заплахи /.../?
Емил Райнов: Да.
Водещ: А поводът какъв беше?
Емил Райнов: Не мога да ви кажа какъв е поводът. Поводът ще трябва да го попитате него.
Водещ: Добре. Колеги, намерихте ли г-н Каменов или г-н Веков? Не? Може би има някакъв проблем във връзката ни.
Емил Райнов: И пак се връщам на темата – не може всичките им фирми да мислят, че те стоят над закона.
Водещ: Разбрах.
Емил Райнов: Говорим за „Чайкафарма” и „Търговска лига”, припомням, че преди две години Организацията на фармацевтичните фирми, произвеждащи оригинални медикаменти в България, разпрати до всички институции писма за неетичната им практика. Скандално известният им, той е нов фонд – „Дал Бог здраве и живот” вече е скандално известен, защото сключва договори без обществени поръчки.
Водещ: Момент сега. Имаме Веков на телефона. Здравейте, г-н Веков. Чуваме ли се?
Тони Веков: Добър ден. Чуваме се чудесно.
Водещ: Ако могат да вдигнат колегите звука, защото трябва да чуваме и в студиото. Първо да ви попитам, защо г-н Тихомир Каменов не може да бъде открит за коментар при този скандал, който започва от вас.
Тони Веков: Г-н Каменов живее в чужбина и не мога да ви отговоря по този въпрос.
Водещ: Добре, защо решихте да използвате достъп до западни медии, а не потърсихте българските, когато става въпрос за такъв сериозен корупционен скандал според вас? Нямате доверие в нашите медии ли?
Тони Веков: Напротив, имаме пълно доверие в нашите медии и в нашите институции, имаме сигнали до прокуратурата, имаме сигнали и писма до всички депутати, включително и Парламентарна комисия по здравеопазване. Участвахме в стачките пред НС. Така че ние сме сигнализирали обществото в последните три месеца поне 20-30 пъти.
Водещ: Добре, прокуратурата уведомихте ли, че вие е искан подкуп от 2.8 милиона евро всеки месец? Защото това е толкова сериозно обвинение, че то би могло да бъде и в двете посоки. Би могло да доведе до сериозни санкции от този, който го е искал, но би могло да доведе до сериозни санкции до вас, които го твърдите.
Тони Веков: Не сме уведомявали прокуратурата за такава сума. Сигналът е от подобно естество, не искам да го коментирам в момента. Това е задача, която ще реши българското правосъдие, така че то ще се произнесе.
Водещ: Добре. Информирахте ли прокуратурата за този подкуп, че ви иска?
Тони Веков: Вижте сега, прокуратурата е информирана. Ние имаме сигнал до прокуратурата. Въпросът е, че тука аз, което виждам в поведението на Райнов, вместо той да отговаря на нашите обвинения и т.н., той се /.../ да настройва и да насъсква всички български институции и обществото срещу „Търговска лига”, срещу „Чайкафарма”, срещу „Образцови аптеки”, срещу „Дал Бог живот и здраве”, фирми, юридически лица, които нямат нищо общо с подобни скандали.
Водещ: Добре, вие имате ли доказателства за това, че ви е искан такъв рушвет?
Тони Веков: Има хора, които са участвали в тази схема, подчинени на Райнов, от Министерство на здравеопазването и от НЗОК, които са притискали не само нас, а абсолютно всички в този бранш. И производители на лекарства, и дистрибутори на лекарства, и това е всеизвестно.
Водещ: Твърдението на това, което казвате, наистина звучи много общо и наистина трябва да се занимаят сериозни органи, за да установят дали има нещо вярно в него. Това, което каза г-н Райнов, е, че през 2005-2006 година въвеждат нови критерии при избора на лекарства за онкоболните и така основният критерий е само цената. Дотогава, един вид вие сте манипулирали тези търгове, за да се печелят държавни поръчки. Какво бихте казали за това твърдение, което е факт?
Тони Веков: Г-н Бареков, ние трудно можем да манипулираме търгове, които провежда МЗ. Аз бих задал един въпрос на Райнов. Като всички онкоболни имат лекарства, защо делата на онкоболните срещу МЗ са ежедневни? Второ, защо когато той претендира, че е намалил цените на лекарствата, цените на лекарствата намаляват с Позитивния лекарствен списък и нова наредба за ценообразуването, приети 2007 година. Защо те още не са в сила? Сега сме 2009 година.
Водещ: Добре. Давам ви думата, имаше тука някакви въпроси. Вие твърдите, че с 30% са паднали цените на лекарствата.
Емил Райнов: Благодаря ви. Аз малко връщам назад, все пак от всичко това, което се каза тука, се твърди, вече г-н Веков го каза, че не са подадени доказателства, че д-р Райнов е искал подкуп. Това е много важно да се знае.
Водещ: И аз така го разбрах. Не е дадена и тази сума...
Емил Райнов: Другото, което е, през цялото време се писаха писма, да, имаше участници на протеста – 14 януари, но всичките тези писма бяха да им се пуснат болниците в нарушение на закона. Нарушение на закона – пак ви казвам. Това е. Колкото до цялата лекарствена политика, естествено, че едното беше Наредба 34, другото, с което се гордея, това е, че най-накрая влезе новият закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е от части, едната част е изцяло евроинтеграционна, другата е за новото ценово образуване на медикаментите в България, където наистина се гарантира, че медикаментите, които ще се продават вече, и това ще стане вече факт, края на март месец, когато излезе новият реимбурсно-позитивен списък, ще бъдат с цени, най-евтините в Европа.
Водещ: Добре. Г-н Веков, вие имахте ли лични срещи с г-н Райнов? Той каза, че ви е виждал само два пъти и то в присъствието на други лица. Един път е имал разговор с г-н Каменов, някаква тирада по телефона.
Тони Веков: С г-н Райнов аз съм се срещал първата година след неговото идване на власт, това е 2005 година. Оттогава не съм се срещал. Затова пък неговите емисари са били безбройни. Не искам да ги коментирам в момента. Нека да се произнесат органите. А по отношение за нашите болници, които нямат договор, защото са извън закона, мога да ви кажа, че неправомерните решения на НЗОК през 2008 година бяха отменени от ВАС и от 20 декември до 30 декември ние имахме абсолютно законово право да подпишем договори с касата, но въпреки това Райнов не ги подписа и с цялата си наглост отново приеха тези противозаконови разпоредби за акредитации и редица други, които на всичкото отгоре ги включиха в Закона за бюджета на касата сега през декември месец, което е абсолютно нелогично изискване за акредитация, която доказва качество на лечебната дейност, да се намира в закон за бюджет.
Водещ: Г-н Веков, колко ...
Тони Веков: И това е по лично настояване на Райнов. Нали разбирате? Той самият си пише законите, които приличат на развитието на здравеопазването в България.
Водещ: Колко вие оборотът от дейности, свързани с държавните поръчки – болници и лекарства, годишни?
Тони Веков: Практически в момента ние нямаме никакъв оборот с МЗ и държавни поръчки.
Водещ: А колко бихте могли да имате, ако всичко това се случи? Получите акредитации, продавате лекарства...
Тони Веков: Не бих могъл да ви отговоря колко бихме могли да имаме, но бюджетът за държавни поръчки за онколекарствата е около 100 милиона лева всяка година.
Водещ: Всяка година? Добре. Тези цифри, които вие споменавате, не са ли колосални? Дори и човек не смее да си помисли за такива рушвети, които вие ги споменавате като цифри.
Тони Веков: Вижте сега. Те се определят много просто. Ако попитате емисарите на Райнов, рушветите са проценти от оборота и се движат между 5 и 10%. Смятайте ги колко са. Касата харчи 300 милиона за лекарствата, МЗ – 100.
Водещ: Вие така изчислихте сумата всъщност, която се обявили в „Интернешънъл хералд трибюн”.
Тони Веков: Да, сумата ще е функция от някакви провизорни, бъдещи продажби.
Водещ: Ясно, добре. Благодаря, Тони Веков. Наистина...
Емил Райнов: Мисля, че на всички стана ясно на каква основа почиват обвиненията.
Водещ: Вие уведомихте ли днеска прокуратурата, ДАНС? То ДАНС май не може вие да го сезирате.
Емил Райнов: Днеска сигналът е... ДАНС не мога да го сезирам аз.
Водещ: Те могат сами да се сезират.
Емил Райнов: Сигналът е готов за прокуратурата, който ще бъде...
Водещ: Вие какво искате от прокуратурата? В сигнала какво давате?
Емил Райнов: В сигнала точно това говоря, че касата се притиска да сключи договор с болници, които не отговарят на законовата база. Не отговарят, повтарям го за втори път и съответно вече другият вариант е чисто в личен характер – аз ще си заведа делото за клевета с всички произтичащи от това последствия.
Водещ: А бяхте ли викан от прокуратурата да давате някакви сведения, защото тук г-н Веков каза, че май са дали някакъв сигнал, били са информирали прокуратурата?
Емил Райнов: Не ми е известно такова нещо.
Водещ: На вас?
Емил Райнов: Не.
Водещ: Добре. Скандал, протекъл на страниците на „Интернешънъл хералд трибюн”, коментирам и в българските медии. От ЕК не са ви търсили още?
Емил Райнов: От ЕК също не са търсили.
Водещ: Има сигнал, който дава днес д-р Емил Райнов до българската прокуратура. Ще следим този случай, ако има някакво развитие по него.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

НОВ СКАНДАЛ ТРЕСЕ БЪЛГАРИЯ: КОРУПЦИЯ ЗА МИЛИОНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди