изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:18 EEST
НОВО ПЕТ: Нямало акция на ДАНС срещу Мургина    
Новини Не ми е известно да е имало или да е била предвиждана акция на ДАНС в НАП. Не ми е известно за нищо, за което говори г-н Атанасов, свързано с подобна акция. Това заяви за Агенция БЛИЦ говорителката на държавната агенция Зоя Димитрова по повод информацията, че акцията на ДАНС срещу бившата вече директорка на НАП Мария Мургина е провалена от висш прокурор.

БЛИЦ припомня, че скандалът гръмна в края на миналата седмица. На 12 септември от сутринта в медиите се понесе слухът, че Мургина е подала оставка. След известно колебание по обед Министерството на финансите пусна официално опровержение и уведоми, че всъщност тя си е взела 10-дневен отпуск.
Чак четири часа по-късно от подведомствената на министерството Агенция по приходите, сякаш нищо не е било, разгласиха, че директорката им още сутринта е подала оставка пред министъра на финансите. После министърът я похвали като даде "изключително висока оценка на нейната работа" и й благодари за дейността. И два дни обясняваше, че оставката й няма нищо общо с далаверите с ДДС. Още същия ден оставката на Мургина бе приета от премиера Сергей Станишев.

Междувременно същия ден се появи и информацията, че срещу Мургина е имало акция на ДАНС, която обаче била провалена от висш прокурор. Сп. "Правен свят" съобщи, че според информацията преди няколко седмици в Държавната агенция за Национална сигурност (ДАНС) е бил получен сигнал срещу Мургина, че взима подкупи. От ДАНС решили да й устоят капан.
Преди дни при нея в кабинета влязъл агент на ДАНС, оборудван с микрофони и белязани пари. Целта е била да подлъже Мургина да вземе сумата и после да я арестува. Не се разкрива като какъв се е представял и за какво е щял уж да плаща.
Тъкмо когато започнал разговорът, на Мургина й звъннал телефонът. Източниците на изданието твърдят, че й се обадил висш прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който я предупредил за капана и й казал нищо да не пипа, да не взима и да напусне веднага кабинета си. Тя така и направила. Така капанът на ДАНС не успял да щракне. Но разработката срещу нея продължава. Прокуратурата е образувала досъдебно производство, но срещу виновни длъжностни лица от НАП за злоупотреби, съобщи списанието.

На специална пресконференция днес лидерът на ДСБ Иван Костов призова главния прокурор веднага да съобщи публично името на прокурора предупредил бившия шеф на НАП Мария Мургина, че срещу нея се готви операция на ДАНС, и след това да го освободи. Той настоя още Борис Велчев да поиска имунитета на всички замесени депутати и прекратяване на мандата и отстраняване на финансовия министър Пламен Орешарски. Замесеният прокурор е от Върховна касационна прокуратура и е близък до ръководството на БСП, заяви генерал Атанас Атанасов, като отказа да назове името му. Той посочи, че въпросният прокурор бил замесен и в друга корупционна схема за мярка за неотклонение.
Сигналите за Мургина били подадени още преди две години от бивши ръководители на НАП в Бургас, Пловдив и Силистра. Според Атанасов правителството сега действа под натиск от Брюксел във връзка с отстраняването на Мургина. От Брюксел обаче очакваха да бъде отстранен Орешарски, добави той. Атанасов не изключи възможността при случая с Мургина да има и разчистване на лични сметки, тъй като съветничка на директора на ДАНС Петко Сертов била бивша служителка в НАП. В момента наблюдаваме пълна корумпираност, разпад на изпълнителната власт и невъзможност на прокуратурата да се справи, посочи от своя страна Иван Костов. За това той беше категоричен, че правителството и тройната коалиция трябва да си ходят.
Калина Петрова, БЛИЦ
 


Сходни връзки

НОВО ПЕТ: Нямало акция на ДАНС срещу Мургина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди