изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:55 EET
Кольо Парамов за това кой източва държавните пари?    
Интервюта БТВ, „Тази сутрин”: Разговор с Кольо Парамов, икономист

Водещ: Сега в студиото влиза икономистът Кольо Парамов. Темата на разговора с него, предвид огромния скандал, който тресе данъчните служби в България и очакваните предстоящи арести от прокуратурата и ДАНС, е – кои участват в престъпните схеми, с които се източва държавата? За да бъде обаче Кольо Парамов тук, ние сме го поканили предвид неговите точни прогнози, които той даде в това студио преди време. Добро утро, г-н Парамов.
Кольо Парамов: Добро утро.
Водещ: Вие познахте, че при създаването на ДАНС ще започнат скандали на корупционна основа в средите на управляващите. Тези скандали най-много засягат като че ли БСП.
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: Как познахте? Защо? И продължавате да познавате.
Кольо Парамов: Това е желязна логика. Желязна логика, познавайки БСП отвътре. Трябва да познаваш БСП отвътре, за да знаеш кой в Дъбов, кой е Румен Петков, какви са комбинациите, какви са целите, каква е мотивацията, какви са условията, каква е реализацията и всичко това като една голяма комбинация на лакомост и наглост, събрана под егидата на едни доста добри и чувствителни нокти към партийната маса, се преекспонира в един голям фалш.
Водещ: Чакайте сега. Днес във в. „Труд” има едно разследване на анонимен шеф на данъчна служба, регионална, който директно намесва името на Дъбов в този скандал. Разбира се, самият г-н Дъбов отрича. Той казва: „Нямам отношение по случая”. Но ще за схема е това, което е създадено през годините и е действало през цялото време?
Кольо Парамов: Не съм чел вестник „Труд”, но трябва да кажем нещо по-важно, отколкото това, което касае в момента Дъбов. Нещата са много сериозни и аз искам в този момент да се обърна към министъра на финансите.
Водещ: Пламен Орешарски.
Кольо Парамов: Ако той ме гледа в този момент, и да му кажа искрено следното: Пламене, направи всичко възможно още тази сутрин, в 09.00 часа, подай си оставката, за да запазиш достойнството си на един добър, перфектен финансист на България и да се запомниш като един експерт, който не се продава заради политическо внушение.
Водещ: Защо трябва да си подаде оставката Орешарски?
Кольо Парамов: Направи това... да направи това Орешарски, за да защити достойнството на чиста професионална и политическа основа. В противен случай той ще обере абсолютно целия негатив по случая „Мургина”, който е много тежък, много комплексен, струва на държавата много пари и струва на държавата този глас и беднотия, която /.../.
Водещ: А защо трябва г-н Орешарски да си подава оставката? Защото трябва да запази достойнството или защото може да бъде и той следствен по историята с Мургина?
Кольо Парамов: Това е втората част на неговия проблем – дали като управленец е съумял да моделира отношение към совите подчинени, които да гарантират перфектно изпълнение на длъжностните им задължения.
Водещ: Г-н Орешарски е човек, който гарантира финансовата стабилност в държавата. Неслучайно той беше наричат „четвъртият коалиционен партньор”.
Кольо Парамов: Така.
Водещ: Като човекът, който най-пестеливо, най-разумно, най-рационално би харчил държавните пари.
Кольо Парамов: Така.
Водещ: Защо в момента той е подложен на атака не само от опозицията, на която това й е работата, ДСБ вече му поискаха оставката, но и от вътрешнопартийни фактори в БСП – Кадиев?
Кольо Парамов: Не може да се допуснат такива фатални, груби икономически загуби за държавата и финансовият министър да не може да носи отговорност. Вчера вие видяхте – японският финансов министър само заради четири неправилно изказани изречения и искат оставката.
Водещ: Не, не, той отиде пиян на пресконференция. Гледах го по телевизията.
Кольо Парамов: Няма значение. Важното е, че е неправилно изказано изречение.
Водещ: На японски говореше пиян.
Кольо Парамов: И в крайна сметка тук става въпрос за много пари. Миналата година на 16 януари в това студио аз ви казах следното: оставането на Гагаузов и компания, неговите заместници, ще коства на държавата много скъпо. Тринадесет месеца, калкулацията – 220 млн. спрени по ФАР, 255 сега ще бъдат спрени още по ФАР и по ИСПА, 500 млн. евро, 1 милиард от ДДС- загуби, 1 милиард.
Водещ: Добре де, колко обаче са тези загуби от ДДС? 1 милиард на година или 1 милиард въобще?
Кольо Парамов: Около 4 млрд. са за последния мандат на управлението на БСП и тройната коалиция.
Водещ: Така. Вината на Мургина каква е, конкретната, според вас, и на отделните депутати?
Кольо Парамов: Огромна. 272 член – длъжностно присвояване, бих казал, условия, които потикват към неизпълнение на служебните ангажименти и всичко останало, свързано с обязаности като ръководител, като носещ отговорност и като човек, който е пред окуляра на цяла България.
Водещ: Добре, тя ли е ръководила целия този октопод?
Кольо Парамов: Не може да се каже, че тя е ръководила. Ако на нея й се направи...
Водещ: До къде стигат /.../ на Орешарски?
Кольо Парамов: ... пълна експертиза в момента, ще се докаже, че тя по-скоро се е самонагласяла, самонагаждала към политическата система и към определени хора, само и само да бъде на длъжност и само и само да се ползва от длъжността. И от тази гледна точка тя според мен даже и не осъзнава какви огромни, фатални, бих казал...
Водещ: Престъпления е вършила.
Кольо Парамов: ... е вършила.
Водещ: Т.е. тя не е имала политически гръб и затова се е опитвала да слугува на всички политици.
Кольо Парамов: Точно така. Защото абсурдно е един началник на главно данъчно управление да си позволи да награди някой от служителите си за по 80 хил. лева награди. Има ли ги тези награди, какви са, кога са дадени, по какъв начин са дадени?
Водещ: Чакайте сега. Има ли такива награди наистина, давани от Мургина, на данъчни служители?
Кольо Парамов: Ще ги публикуват. /.../, но ще ги публикуват.
Водещ: 80 хил. лева на човек?
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: Или на екип?
Кольо Парамов: Всичко ще излезе и там ясно и категорично ще бъде казано какви са злоупотребите, по какъв начин са дадени, по какъв законен вариант, всичко е ясно.
Водещ: Добре, не е ли по-добре Мургина да даде 80 хил. лева награда на добросъвестен данъчен служител, който е възстановил на държавата милиони от ДДС, вместо същият този данъчен служител в тридневен срок да възстанови ДДС за 5 милиона и да отиде отсреща в кафенето и да си прибере комисионата от 2%?
Кольо Парамов: Абсолютно съм съгласен.
Водещ: Всички знаят, че 2% е комисионата на /.../ възстановено ДДС.
Кольо Парамов: Но трябва да има регламентация на условията. И аз ви бих задал другия въпрос. Как е възможно един генерал с 25-годишна служба и с две академии, и с три езика, и с представителство в НАТО и т.н. да живее в 82-квадратен апартамент, да получава 505 лева пенсия и едва да свързва двата края? Синът на един олигарх да отива и да купува десет бутилки шампанско „Дом Периньон” тази вечер и да не носи никакво условие, никакъв ангажимент по отношение на данъчна декларация. И на третото място данъчният служител, който ще бъде подкупен. 80 хил. лева награда за базата в момента на стандарта на българския народ...
Водещ: Е много.
Кольо Парамов: ... е абсурдно. Абсурдно е.
Водещ: Добре, ама не е ли по-добре да му ги дадеш тези 80 хил. лева, вместо той да ги открадне, като възстанови ДДС за 80 милиона?
Кольо Парамов: Все пак трябва да има регламентация. Трябва да има някаква регламентация, допустима.
Водещ: Това не е ли регламентирано според наредба?
Кольо Парамов: Не е регламентирано.
Водещ: Добре да ви върна към вашите разкрития, които правите от време на време в нашето студио. Вие предупредихте за скандалите, които започват след създаването на ДАНС.
Кольо Парамов: Да.
Водещ: Не е ли ДАНС този орган, който си върши добре работата? Не е ли ДАНС тази институция, заедно с малкото прокурори, останали около Борис Велчев, които правят тези удари срещу корупцията и организираната престъпност, с риск, първо, те да бъдат един ден ударени от политиците...
Кольо Парамов: Да, да, ще бъдат ударени по всяка вероятност.
Водещ: ... и второ, да пострадат управляващите, които се самопочистват в един момент?
Кольо Парамов: Ще бъдат ударени по всяка вероятност и трябва да се избърза. Например заместник-софийският прокурор, който води там, който онеправдава примерно варианта с ДПС и там и другите работи, по всяка вероятност не е чел последния брой на „168 часа”, страница 11, и не си е дал отговор на въпроса, че когато прибързваш да кажеш, че ДПС не са злоупотребили с пари, трябва да отидеш при „Лиани” и да се позапознаеш малко повече, да поразпиташ малко повече хора...
Водещ: Той каза, че ще работи по „Лиани”.
Кольо Парамов: Да, да, да.
Водещ: Той каза, че се работи. Но друго ще кажа, едно мое наблюдение. Когато прокуратурата направиха удара срещу заместник-министрите, заедно с ДАНС, тогава последва удара срещу ДАНС – „Галерия”.
Кольо Парамов: Да.
Водещ: Когато сега прокуратурата и ДАНС удариха отново данъчните служби...
Кольо Парамов: На прицел ще бъде Петко Сертов. Ето, казвам го.
Водещ: Не, те удариха, директно от опозицията удариха пак същия прокурор.
Кольо Парамов: Не, ето, казвам ви сега. И сега на прицел ще бъде Петко Сертов.
Водещ: Защото е неудобен.
Кольо Парамов: Защото той става вече неудобен и в кулоарите, на много високо ниво, в момента се замисля и неговата смяна, колкото и странно да... Това е много сериозна новина, която ви казвам.
Водещ: Да, защото защо? Защото удря корумпираните политици.
Кольо Парамов: За това става дума, но Петко Сертов...
Водещ: Т.е. ще има сега обратна реакция.
Кольо Парамов: Петко Сертов ако иска да остане и той мъж в историята на България в прелома и т.н., той трябва да стигне и той докрай.
Водещ: До края.
Кольо Парамов: И той трябва да стигне докрай, за да може да моделира другото отношение на държавността. В противен случай ние ликвидираме с държавността. Ние нямаме друг избор.
Водещ: Добре, ще успеят ли да... ще стигнат ли до дъното на цялата политическа класа?
Кольо Парамов: Ще стигнат, г-н Бареков.
Водещ: Как ще стигнат?
Кольо Парамов: Аз вчера имам едно до Барозу.

Водещ: Четох го. Ето, то е пред мен това писмо. Вие пишете тука, че екипите на МВР и Главна прокуратура...
Кольо Парамов: Не работят.
Водещ: ... до един месец и нещо ще трябва, ако работят съвестно, според вас, да арестуват 20 депутати директно в НС.
Кольо Парамов: Точно така. В момента не работят. Имаше...
Водещ: Аз не знам дали това би могло да стане, по Конституция депутатите са с имунитет.
Кольо Парамов: Оставете този имунитет. Лесна работа е за имунитета, за всичко. Имаше един екип, съставен по проблема на „Софийски имоти”. Там кражбата е за един милиард също. Един милиард. В София. Имаше един екип, имаше четирима човека от вътрешното министерство. Миков, вътрешният министър, по незнайно какви пътища, заповеди, команди и така нататък, изтегли тримата преди два месеца и последния човек го изтегли преди 10 дена. Двамата градски прокурори останаха, които водят делото, останаха сам сами. И в момента експертната основа на това дело е под съмнение и под голям /.../.
Водещ: Да де, ама там, при „Софийски имоти”, там си има един модел, в който десни и леви съжителстваха 15 години.
Кольо Парамов: Ако се разкрие този модел на /.../ в София, ще се разкрие и моделът в България. Ето това е. Трябва да тръгнем от модела на София и трябва да стигнем България.
Водещ: Добре. Вие оптимист ли сте, че ще има арестувани депутати в рамките на този мандат?
Кольо Парамов: Абсолютно съм сигурен не заради друго и това трябва да стане. Трябва да стане, защото пак се връщам на принципа на държавността. Ако Главният прокурор проспи времето от следващия месец и ако това правителство не се разбута в следващите два – три дни. Значи правителството, според мен, трябваше да падне до края на януари. За да отвори един шлюз...
Водещ: Защо трябва да се атакува правителството, когато то успява да изкара и това за първи път след ерата Костов, се случва да изкара корумпираните наяве?
Кольо Парамов: Не го е изкарало правителството.
Водещ: Макар че при Иван Костов това беше /.../ корупция, докато тука излиза като корупция.
Кольо Парамов: Нищо подобно. Нищо общо няма правителството в момента с изваждането на документацията.
Водещ: Кой създаде ДАНС?
Кольо Парамов: ДАНС си е ДАНС. Това си е от другата система. ДАНС си работи самостоятелно в момента.
Водещ: Нея я създадоха все пак управляващите.
Кольо Парамов: ДАНС работи в момента самостоятелно, въпреки ограниченията, които му се налагат.
Водещ: Така де, но беше създадено пак от същите хора.
Кольо Парамов: Моите уважения. Да. Създадено беше, за да бъде елиминиран Румен Петков от възможността да регулира условията.
Водещ: Не съм съгласен, защото Румен Петков отдавна вече беше елиминиран. Елиминираха го вече и пак продължава.
Кольо Парамов: Така. Така или иначе, българският парламент се нуждае от сериозно прочистване. Ние трябва да въздъхнем и да решим основния въпрос. Хората, които отиват в българския парламент, хората, които имат законодателна инициатива, трябва да бъдат уникални като човешки ресурс, като знание, като...
Водещ: Да бъдат еманация на българската нация.
Кольо Парамов: За това става дума. В противен случай не може този и онзи от тях да диктува положението, да влияе.
Водещ: Кои ще бъдат арестуваните депутати в парламента? Кои са тези, които са под прицел в момента?
Кольо Парамов: Главният прокурор, аз много съжалявам, че той пропусна три месеца. Три месеца...
Водещ: И в тези три месеца пък бяха ударени Баретата, Даке, беше ударена Дупница, „братя” Галеви.
Кольо Парамов: Не, не. Оставете сега второто ниво. Тука става въпрос за политическата система, става въпрос за олигархията. Тука става въпрос за класика в жанра на кражбата.
Водещ: Вие все не познавате за депутатите. Всички скандали ги познахте, и в МВР, и във финансите...
Кольо Парамов: Тука не става въпрос за друго...
Водещ: Само за депутатите не можете да познаете. Всеки казва, че ще има арестувани депутати, и все няма.
Кольо Парамов: Аз ще ви посоча имената, които ще бъдат арестувани. Вие агитирайте главния редактор на „24 часа” в утрешния брой да публикуват седемте олигарха, които са откраднали 725 милиона ДДС.
Водещ: Защо трябва да агитирам само главен редактор на един вестник? Могат всички да си ги публикуват.
Кольо Парамов: Да, могат да ги публикуват.
Водещ: Колеги не би трябвало да бъдат поставяни под прицел, защото най-уязвимите, най-крехките в тази държава, както е ясно, са журналистите.
Кольо Парамов: Защо? Няма никакъв проблем „24 часа” утре да публикува списъка на олигарсите.
Водещ: Защото нямат /.../.
Кольо Парамов: И когато бъдат задържани олигарсите, веднага ще се стигне до политиците. И когато се стигне до политиците, ще се наложи да им се предложи веднага да напуснат парламента.
Водещ: Олигарсите са началници на политиците.
Кольо Парамов: За това става дума.
Водещ: А не политиците на олигарсите.
Кольо Парамов: Точно така.
Водещ: Така. Кои са депутатите, които трябва да бъдат арестувани?
Кольо Парамов: Не мога в момента да се ангажирам с никакви имена, защото ще бъде некоректно към българската правосъдна система. Нещата са в много узрял вид и вариант остава Главният прокурор да се раздели с мисленето, че е представител на президента и че ще упражнява своята власт като такъв в наказателното право на зависимост от президентската институция и оттам да моделира поведение, което да не му дава възможност.
Водещ: Това важеше и за предишния Главен прокурор, седемгодишният мандат му дава възможност да не бъде уязвим от никого.
Кольо Парамов: Така.
Водещ: Главният прокурор е с най-голяма власт в държавата, така е направена Конституцията.
Кольо Парамов: Точно така. Но досега...
Водещ: Не съм съгласен за тези зависимости.
Кольо Парамов: Но засега тази зависимост е налице и условието, липсата на компрометация на политическата класа и нежеланието, и много голямата внимание, което се проявява към определени политици, е /.../.
Водещ: И тук мога да ви опонирам. Въобще не е така. Мисля, че това важеше и за предишния Главен прокурор, за по-предишния и за този...
Кольо Парамов: Резултата го знам, но /.../ е важен. Резултатът е важен.
Водещ: Това е най-независимата институция в държавата.
Кольо Парамов: Тя е най-независимата, но когато не работи, за каква полза става дума?
Водещ: Защо да не работи?
Кольо Парамов: Защото нямате стартирана...
Водещ: Когато почнат ударите, тогава почваме да говорим, че не работи.
Кольо Парамов: Нямате стартирана операция „Чисти ръце”, нямате задържани политици, нямате задържана надстройка на олигархията, нямате реализирана компактност на противодействието. И оттук не можете да решите, да убедите...
Водещ: Случайно ли днес излиза името на господин Дъбов в тоя целия скандал?
Кольо Парамов: Дъбов е замесен с кадруване изцяло, във всички области в България. Той така си е внушил, както и някои други БСП-партийци, че за тях времето е замряло в ноември 89-та година.
Водещ: Добре, вие сте член, идвате от тези среди...
Кольо Парамов: При тях това е /.../.
Водещ: Какъв е този вътрешен конфликт, който в момента върви? Ще има нова лява партия, включително и много хора, които избраха други политически партии, също търсят своята реализация на своята лявост в политиката.
Кольо Парамов: Истината е свързана в условието за /.../ на партията и поемането изцяло на комуникационния идеологически и финансовия ресурс.
Водещ: Трудно го обяснявате. Не е това, което може да бъде казано с прости думи.
Кольо Парамов: Напротив. Защо?
Водещ: С една дума, вашата прогноза за следващите избори каква е, като резултат?
Кольо Парамов: Това правителство трябва да падне. Повечето от две трети от депутатите от този парламент не трябва да бъдат допускани до никаква политическа дейност...
Водещ: Кой ще управлява държавата в най-тежките години на финансова криза, които предстоят?
Кольо Парамов: Много силен експертен кабинет. Още преди една година и половина проф. Димитър Иванов в Лондон беше написал два пъти по отношение на Мургина. Аз на два пъти в предаването на Енчев обяснявам защо Мургина трябва да бъде /.../, защо трябва да бъде освободена, защо кражбата...
Водещ: Казах, отлично познахте. И само за депутатите не познавате.
Кольо Парамов: И в крайна сметка реализацията е тая. Загубата от толкова много пари.
Водещ: Благодаря. Кольо Парамов. И той предлага експертен кабинет, не е първият, който го прави, но един от първите. По тази тема вече говорят и десни анализатори, в случая проф. Михаил Константинов също коментираше. Предстоят тежки години за България, предвид финансовата и икономическата криза, която стигна и до нас.


http://www.focus-news.net

Парамов: Пламене, подай си оставката!

Кольо Парамов: Само експертно правителство може да гарантира мира и да даде някаква недежда

Кольо Парамов:Време е Доган да си ходи

Парамов призовава Станишев да отстрани Петков или да му сложи охрана

Кольо Парамов: Голямата криза в БСП е по отношение на преразпределение на статуковото и на овладяване на цялата олигархия

Скрит транзит 3

Парамов: БСП да се отърве от Петков и Овчаров!

Кольо Парамов: БСП трябва да откъсне от себе си “живо месо”, за да гарантира успеха на управлението си

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Парамов: Обратното изкупуване на облигациите е предателство, Велчев нанеси щети за 900 млн.долара

 


Сходни връзки

Кольо Парамов за това кой източва държавните пари? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди