изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:19 EEST
20 НА СТО ОТ КРАВИТЕ В ДОБРИЧКО МОЖЕ ДА ОТИДАТ ПОД НОЖА    
НовиниНай-тежко е положението на нелицензираните малки ферми, които от 2010 г. ще са обречени

Ситуацията в млекопроизводството е катастрофална, алармира председателят на регионалния млечен борд в Добрич Ангел Йонов. Той прогнозира до месеци да бъдат ликвидирани до 20 на сто от млекодайните животни, а много от фермите да фалират. Процесът е започнал от няколко месеца. В момента обаче ситуацията е много тревожна. В Добричко масово няма изкупуване на мляко и фермерите се чудят какво да го правят. Причината е, че изкупуваните количества са намалели в пъти. Основният млекопреработвател в региона е "ФАМА-Сердика". Фирмата е намалила изкупуваното количество за последната година 5-6 пъти. При капацитет от 170 тона дневно през 2008 г. сега изкупуваните количества мляко вече са спаднали до 30 тона. Обяснението от "ФАМА Сердика" било, че се изкупува суровина само за производство на прясно и кисело мляко. Фирмата имала достатъчно наличности на склад от сирене и кашкавал.
Литър мляко в Добричко се изкупува по 45-50 ст. за литър. Мандри обаче предлагат на фермерите, на които "ФАМА Сердика" отказва да изкупи продукцията, цени от 30 стотинки за литър, каза Ангел Йонов. Ситуацията допълнително се утежнява от свръхпроизводството на млечни продукти в европейски страни, което позволява внос на много ниски цени у нас.
Ако ситуацията не се промени, през 2009 г. ще има масово ликвидиране на животновъдни ферми и масови протести. В особено тежка ситуация са поставени малките ферми с до десет крави, които не са лицензирани. Ако не се приемат законодателни промени, през 2010 г. те ще бъдат обречени, прогнозира Йонов. Според него, държавата няма визията как да се справи с този проблем.
 


Сходни връзки

20 НА СТО ОТ КРАВИТЕ В ДОБРИЧКО МОЖЕ ДА ОТИДАТ ПОД НОЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди