изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:01 EEST
БЪЛГАРИТЕ - НАЙ-ИНФОРМИРАНИ ЗА ТЕЛ. 112    
ОбществоОт Добричка област за месец и половина на спешния телефон са приети над 22 500 обаждания

Информираността на българите по отношение на единния спешен номер 112 е най-висока от всички страни-членки в Европейския съюз. Това съобщи в Добрич директорът на главна дирекция "Национална система 112" Стоян Граматиков. Той цитира проучване на "Евробарометър", поръчано от Европейската комисия , според което в България с тел. 112 са започнати 60 на сто от хората. Следва ни Румъния - с 57 на сто, а на последно място на англичаните - с 8 процента. Въпреки това хората още нямат достатъчно информация и понякога се обръщат към телефон 112 не по предназначение, каза Стоян Граматиков. Такъв бил случай в София, когато гражданин позвънил от ЖП-гарата. Той сигнализирал, че часовниците не показват верен час и настоял работещите на спешния телефон да се намесят. След това ги обвинил, че не си вършат работата. За интересен случай в края на м. г. пък разказа директорът на териториалната дирекция "Гражданска защита" в Добрич. Тогава на тел. 112 било подадено съобщение за закъсал тир със силистренска регистрация край града - в местността "Кобаклъка". Сигналът бил подаден на Пътно управление, от където направили обход, но не открили товарния автомобил. След като бил намерен станало ясно, че водачът му спрял да ползва услугите на жрица на любовта и му свършило горивото.
22 703 обаждания на телефон 112 са регистрирани от Добричка област от 1 януари до 14 февруари, съобщи началникът на Регионалния център във Варна Никола Вълев. Най-много са от областния град - 9 829. От Добричко е първото обаждане във Варна при старта на телефона - в осем часа на 30 септември м. г. Тогава позвънило дете от Балчик - просто за да честити новата придобивка.
Стоян Граматиков отново разясни как гражданите могат да набират тел. 112. Това става както от стационарни, така и от мобилни телефони, код не се набира, разговорите са безплатни. Телефонът може да бъде избран без sim-карта и при изключена клавиатура. Трябва да се звъни само при спешни случаи, тел. 112 не е предназначен да информира населението, припомни директорът на националната система.  Той каза, че в някои медии се е появила невярна информация, че другите спешни телефони - 150, 160 и 166, ще престанат да функционират след края на 2009 година. Предстои те да бъдат технически прехвърлени на тел. 112, но не и да бъдат закрити, обясни директорът на националната система.
Един случай на освободен оператор от националната система за спешни повиквания има до момента, каза Стоян Граматиков. Уволненият реагирал неадекватно - при приемане на повикването той не задал необходимите уточняващи въпроси.  НДТ
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ - НАЙ-ИНФОРМИРАНИ ЗА ТЕЛ. 112 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди