изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:10 EET
Замразяват бюджетните заплати?    
Икономика
Замразяване на заплатите в бюджетната сфера през тази година предвижда проект на постановление на Министерски съвет за заплатите в бюджетните организации, съобщи Mediapool, като се позова на КНСБ.


Вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров обясни, че в документа "няма разписана реална възможност за увеличението на заплатите през 2009 г. и има вероятност размерът им да бъде замразен на нивата от 2008 г".
Решението предстои да бъде одобрено на заседанието на кабинета този четвъртък.
Потърсен за коментар министърът на държавната администрация Николай Василев каза пред Mediapool, че излиза в отпуск, не бил запознат и препрати към финансовия си колега Пламен Орешарски.
По думите на Димитров не се очаква нарастване на работните заплати в средното, висшето образование, науката и НОИ, като ще бъдат засегнати около 440 000 души. От КНСБ са притеснени за цялата бюджетна сфера. “Тази година ще е първата от много години, в която няма да има никаква подоходна политика нито на книга, нито на практика", смятат от синдиката.
Председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов съобщи, че имало намаляване на основните работни заплати в детските градини, тъй като те не са на делегирани бюджети, както училищата. Той даде пример с Плевен, където заради орязани възнаграждения в забавачките се подготвят протести, като не се постигне споразумение по въпроса с общината.
Според Пламен Димитров през тази година безработицата ще засегне най-много шивашката промишленост на ишлеме, в която са заети около 150 000 души. Други отрасли в подобно затруднено положение заради икономическата криза са минната и химическата промишлености, допълни вицепрезидентът на КНСБ.
От синдиката предлагат да има мерки за социална защита на домакинства, които са силно засегнати от кризата и двамата членове на семейството са останали без работа.
 


Сходни връзки

Замразяват бюджетните заплати? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди