изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:42 EEST
Прокурорът, предупредил Мургина, взел пари от Ковачки    
Политика
Прокурорът, който е предупредил Мария Мургина за разследването срещу данъчната агенция, е взел пари за промяна на мярката на неотклонение на енергийния бос Христо Ковачки. Това обяви сензационно пред bTV депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, цитиран от БГНЕС.


"Там се носят едни легенди, че има взети пари, за да не бъде задържан", твърди народният представител, който е бивш директор на Национална служба "Сигурност.
"Днес е сряда. Има заседание на Висшия съдебен съвет. Ако има министър на правосъдието на място, този министър трябва да отиде и да каже: Господин главен прокурор, вчера бяха публикувани инициалите на един прокурор във Върховната касационна прокуратура. Няма друг прокурор с такива инициали. Много ви моля, вие олицетворявате единството на прокуратурата, защото тя е централизирана система. Моля да разпределите проверка", заяви още Атанасов.
Според него институциите трябва да разкрият тези престъпления, чрез които са източени стотици милиони лева под формата на ДДС от държавния бюджет.
"Аз няма да се изненадам, ако след 7-8 месеца Мургина има съдбата на Корнелия Нинова. Сега тя е чиста и е говорител на висшия орган на БСП", каза депутатът.
През 2007 г. Нинова беше уволнена като зам.-министър на икономиката, след като срещу нея бе образувано досъдебно производство за това, че заедно със следователя Татяна Шарланджиева са издали информация по делото "Топлофикация" на шефа на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Вината й обаче не беше доказана.
Атанасов бе категоричен, че акция на ДАНС срещу Мария Мургина е имало, въпреки, че това бе отречено вчера от агенцията. Тя обаче била провалена заради въпросния прокурор.
"Ако Атанас Атанасов прецени може да предостави информацията си на закрито заседание на Комисията", каза пред bTV председателят на комисията за борба с корупцията в НС депутатът от Коалиция за България Бойко Великов.
Той съобщи, че в Комисията са разглеждали неколкократно случаи за източване на ДДС. Великов дори подчерта, че на едно от първите заседания на комисията през 2005 г. е поставян такъв въпрос и въпросът е стигнал до парламентарен контрол. Подобни заседания е имало и през 2006 г., като е бил предупреден и сезиран и министърът на финансите Пламен Орешарски.
Великов каза още, че депутати работили съвместно с Центъра за изследване на демокрацията, като негови представители са участвали както в заседанието на комисията, така и на по време на парламентарния контрол. Още тогава на комисията са били предоставени документи от Силистра и Бургас за фирми, които са източвали ДДС, за които бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев твърди, че са били прикривани. Тогава комисията е сезирала и прокуратурата. В края на 2007 г. и е бил предизвикан и парламентарен контрол. Тогава обаче заседанието на Комисията е било закрито по молба на Мария Мургина, уточни Великов. Стенограмата и документите от това заседание не са засекретени. Тогава Мургина е изнесла факти за нередности в Силистра и Бургас. "Нашето решение беше отправено към Пламен Орешарски да бъдат предприетите мерки за нарушенията, посочени от Мургина. Тогава се обърнахме и към прокуратурата за случаите в Силистра и в Бургас", допълни Великов. dir.bg
 


Сходни връзки

Прокурорът, предупредил Мургина, взел пари от Ковачки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди