изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:17 EEST
Карикатура с убита маймуна разбуни Америка    
По света
Американският таблоид "Ню Йорк пост" предизвика полемика с публикуването на карикатура, която намеква, че планът за стимулиране на икономиката на страната е бил изготвен от маймуна.
Това предизвика въпроси дали карикатурата не е расистко позоваване на президента Барак Обама, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, които цитира БТА.


Карикатурата изобразява полицай, който тъкмо е застрелял маймуна и казва на колегата си: "Ще трябва да намерят някой друг да изготви следващия план за икономическо стимулиране".
Рисунката е свързана със случая на шимпанзе, което бе убито в понеделник в Стамфърд, щата Кънектикът след като тежко нарани жена.
Говорителят на Белия дом Робърт Гибс отказа да коментира карикатурата, защото не я видял. "Поначало обаче не смятам, че си струва от новинарска гледна точка да се чете "Ню Йорк пост"", заяви той.
Губернаторът на Ню Йорк Дейвид Патерсън, който е първият чернокож губернатор на щата, също каза, че не е видял карикатурата, но изрази надежда, че вестникът ще даде обяснения какво е значението й.
"Как е могъл "Ню Йорк пост" да пусне такава карикатура като сатира? Да се сравни първият афро-американски главнокомандващ на нацията с мъртво шимпанзе е чиста проба расистки глупости", заяви председателката на Националната асоциация на чернокожите журналисти Барбара Киара.
Карикатурата предизвика стотици коментари в интернет, включително в уебсайта на либералния в. "Хъфингтън пост", където репортерът Сам Стийн написа: "В най-безобидната си форма тази карикатура намеква, че планът за стимулиране на икономиката е толкова лош, че все едно е писан от маймуни. В най-провокационната си форма тя сравнява президента с побесняло шимпанзе".
В много от реакциите се призовава към бойкот на "Ню Йорк пост" и на компаниите, които рекламират в него. Други разкритикуваха това, което по тяхно мнение е пристрастната редакционна политика на вестника в подкрепа на републиканците.
"Публикуваната в "Ню Йорк пост" карикатура е проблемна, защото в историята на расистките нападения срещу американските чернокожи те често са били сравнявани с маймуни", се казва в изявление на Ал Шарптън, правозащитник и председател на асоциацията "Национална мрежа за действие".
"Планът за стимулиране на икономиката е първата законодателна победа на президента Барак Обама, който е първият чернокож президент на САЩ, и ще остане свързан с него. Да не би карикатурата да намеква, че планът е бил изготвен от маймуна?", запита Шарптън.
В. "Ню Йорк пост" е собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. Редакцията му защити карикатурата в изявление.
"Това е пародия на актуална случка с рисунка, която показва застрелването на опасно шимпанзе в Кънектикът. Авторът по-общо се подиграва на усилията на Вашингтон да съживи икономиката", се казва в изявлението на редакцията. В него Шарптън е обвинен в опортюнизъм.
Авторът на карикатурата Делонас и друг път е предизвиквал подобни реакции със свои рисунки, отбелязва АП. В предишна своя карикатура той се подиграва с бившата съпруга на Пол Маккартни Хедър Милс, че е еднокрака. В друга сравнява гейовете, стремящи се към получаване на разрешително за брак, с хора, които правят секс с овце. dir.bg
 


Сходни връзки

Карикатура с убита маймуна разбуни Америка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди