изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:15 EEST
БЧК ЗА МЕН Е КАУЗА И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО    
Интервюта Новият председател на Областния съвет на БЧК в Добрич Любомир Сивков пред НДТ

Любомир Сивков бе избран за председател на Областния съвет на БЧК в Добрич. Това стана на Общото отчетно-изборно събрание на организацията, което се проведе в сряда. На зам.-председател бе избрана д-р Евгения Георгиева - директор на Дома за медико-социални грижи. Любомир Сивков е ръководител на териториалното звено на "Ученически отдих и спорт" при Министерството на образованието и науката. Работил е основно в областта на културата, две години е бил в столицата на Могнолия Улан Батор. Преди да поеме "Ученически отдих и туризъм" бе зам.-кмет на община Добрич с ресори образование, култура, здравеопазване и социални дейности. Член е на БЧК от много години, два мандата е в Областното ръководство. Любомир Сивков бе любезен да даде интервю специално за читателите на в. "Нова добруджанска трибуна".

- Г-н Сивков, как приемате избирането Ви на поста председател на Областния съвет на БЧК, очаквахте ли да оглавите организацията?


- За мен изборът до голяма степен бе неочакван. БЧК е една кауза и едно предизвикателство за мен. Особено в ситуацията, в която се намираме сега - в икономическа криза. 130 години БЧК - това са около пет поколения. Всяко поколение долу-горе си изгражда ценностна система, но ценностите, които изповядва БЧК, си остават неизменни, независимо от този дълъг период - милосърдие, състрадание, готовност за помощ. Това са много човешки стойности и може би за това организацията продължава да привлича хората с каузата си. Огромна част действително са доброволци, което не е често срещано в наше време - доброволци да отдават труд, усилия, време. Контактите с хората, които са сред активистите на БЧК, ме убеждават, че са хора, които безкористно отдават труда и усилията си. Другото, което е много съществено, е че БЧК е организация, която работи сред младите - в Добрич има 145 души в Младежкия Червен кръст в четири клуба. Тези деца са наистина са като бяла лястовица. Аз виждам - техните погледи са чисти. И друго важно - БЧК остана от малкото организации, които не се разцепиха. Няма партия, организация, която да не се раздели поне на две групи, и то противоположни. БЧК успя да се опази от това и според мен това е дело на хората, които са в организацията, и на ръководството. Натиск е имало, без съмнение. БЧК не се и политизира. Остана в обществото без да обслужва интереси.


- Как виждате ролята на БЧК в условията на финансовата криза?


- И председателят на Националния съвет каза Христо Григоров каза, че Червеният кръст има своите ресурси. В международен план не са толкова големи в предвид на членството ни в Европейския съюз - вече ни третират по друг начин и се насочват към хора в по-голяма нужда. Трябва да се търсят възможностите на българското общество и на икономиката. Мисля, че има достатъчно ресурс. И при положение, че БЧК е организация, която го разходва целесъобразно, ролята й, естествено, ще расте. Показателно за това е, например, че раздаването на интервенционалните запаси на Европейския съюз е възложено на БЧК, а не на държавата.


- Какви ще бъдат приоритетите в работата Ви?


- За мен има две много съществени задачи. Първо, да привличаме все повече хора, неправителствени организации, да търсим партньори, особено в средите на бизнеса. Това е необходимо, за да може действително да се реши втората и по-съществена задача - БЧК да предоставя конкретни услуги на реално нуждаещи се хора. 


- Г-н Сивков, през последните години се наблюдава спад на доброволните кръводарители, това бе посочено и в отчета на ОС на БЧК в Добрич. Какво трябва да се направи в тази посока, според Вас?


- Самата дейност по кръводаряването се комерсиализира от доста години насам и вече е по-трудно да се върнат благородните подбуди на донорите. Тук е вече ролята на БЧК да убеждава хората в чистотата на тези жестове на кръводаряване. Работата в тази посока трябва да се засили - че  кръводаряването е израз на съпричастност към бедата на другия.


 - Какви са първите задачи, с които ще се заемате като председател на Областната организация на БЧК в Добрич?


- Първо, предстои ми доста конкретен разговор с щатните служители. Второ, ще проведа срещи в общинските организации, за да се запозная с конкретиката на дейността им. Ще се срещна с различните групи доброволци на Червения кръст - с възрастни и деца. Искам да се запознаят с конкретните виждания на конкретните хора. Всеки един от тях може да е полезен с идея, съвет, инициатива.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

БЧК ЗА МЕН Е КАУЗА И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди