изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:00 EEST
Гласът на европейските десни – Вилфрид Мартенс пред „Панорама”    
Интервюта Гласът на европейските десни – Вилфрид Мартенс пред „Панорама”

- Г-н председател, Европейската народна партия имаше различни фаворити в България през годините. Защо днес Вашият фаворит е Бойко Борисов и партията ГЕРБ?

- Това е дълъг път. Спомням си, че дойдох за първи път в същия дворец на културата през 1991, след избирането на президента Желев. След което присъствахме на изключително важно събитие - победата на Съюза на демократичните сили през 1997, с такива две невероятни личности - г-н Костов и Надежда Михайлова. Дори поисках и получих съгласието на нашите лидери , да се организира среща на върха на Европейската народна партия, именно тук, в същия Дворец на културата, през 2001. Тогава всички останаха с впечатлението, тъй като царят Симеон се беше върнал и дори присъстваше на нашия прием, че той ще подкрепи Костов. Но на другия ден той обяви създаването на свое собствено движение. И от този момент нататък, започна разделението на партиите от дясноцентристкото пространство. Бяхме обезкуражени. Правих много опити да помогна, идвах неколкократно. Но не се постигна никакво съгласие. И така, преди две години се появи движението на Гражданите за европейско развитие на България, с г-н Бойко Борисов. Първоначално бе посрещнато със скептицизъм, но много бързо г-н Борисов се наложи като достоен партньор, неговата партия също. Следователно, надеждата, която храним понастоящем, е десницата най-после да се утвърди на предстоящите европейски и парламентарни избори с един напълно достоен лидер. Колкото до другите партии от десноцентристкото пространство, които са около г-н Борисов, надявам се те да намерят своето място в политическото пространство, което той ще създаде.

- Не подкрепяте ли ГЕРБ и Борисов само защото те водят в рейтингите и ще Ви донесат още няколко места в Европейския парламент?

- Не, това е следствие, не причина. Същественото е, че той се превърна в достоен партньор за нас. А още по-същественото е, че той е защитник на един от абсолютните критерии за членството в Европейския съюз - правовата държава. У мен буди възхищение начинът, по-който той подкрепя борбата с корупцията и организираната престъпност. Надяваме се той да възстанови доверието във вашата страна в рамките на Европейския съюз.

- С всичко ли, което казва Бойко Борисов, сте съгласен? Харесват ли Ви думите, които той каза в Чикаго?

- Тук можем да говорим не за харесване, а за разбиране. Дали ми харесват е друг въпрос. Но в детайли прочетох дискусията, която Борисов е водил в Чикаго. Смятам, че текстът е манипулиран. Но същевременно се отнасям с разбиране към анализа. Става дума за много искрен, открит човек. Задал си е въпроса: Какво ще е нашето икономическо бъдеще със 7,5 милиона българи? А здрава икономическа база е нужна, за да има политика на социална защита. В това се състои същината на речта му. Очевидно е, че ако се спре вниманието на няколко изключително открити и сурови фрази, текстът може да се манипулира. Но аз го изчетох в детайли. На негово място бих се изразил по друг начин, но в това именно се състои спецификата на неговата личност. Впрочем смятам, че неговата откритост се харесва на много хора, които очакват най-после идването на политик, който да има смелостта да каже истината.

- Дали Партията на европейските социалисти Ви е уведомила официално за думите на Борисов?

- Не.

- Ще се ядосате ли, ако ГЕРБ направи коалиция с българските социалисти след изборите?

- Подкрепяме избора, който правят нашите партии-членки. Намесваме се при образуването на коалиции на европейско ниво, но не и на национално. А г-н Борисов бе изключително ясен. Той каза, че и дума не може да става за преговори за съвместно управление със социалистите. Ние приемаме това и го подкрепяме.

- А подкрепяте ли следизборна коалиция с Костов и останалите десни?

- Разбира се, всичко ще зависи от изборните резултати. Ако г-н Борисов не получи абсолютно мнозинство, тогава, надявам се, и дори съм изразил пред него своето становище, а именно да състави десноцентристко правителство с братски партии, които членуват в Европейската народна партия. Те от своя страна ще трябва да преминат бариерата от 4%, но това е техен политически проблем.

- Наскоро България получи много остри оценки от Европейската комисия. Дали Комисията критикува България, защото е подкрепена от дясноцентристки партии, докато у нас управлението е лявоцентристко?

- Съвсем не

- Но европейските социалисти не мислят така.

- И това противоречи на истината, напълно. Кой избра председателя на Европейската комисия? Взаимното съгласие между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Нашите две партии избраха г-н Барозу .И нашите две партии подкрепиха и гласуваха доверие на Европейската комисия. Говоря от опита си на 12 години премиер на Белгия и член на Европейския съвет, Европейската комисия и форумите на държавните глави и правителствените ръководители винаги са много предпазливи. Преди Агенцията за борба с измамите да изготви своите доклади, тя води много сериозно разследване. Много са сериозни. Никога не използват двойни стандарти, както казва Мартин Шулц. И постоянно приканват българските власти и правителството да вземат мерки. Кога най-после българските власти ще погледнат сериозно на проблема?

- А ще отречете ли, че Вие - консерваторите, десницата, либералите и Вашите идеи - са виновни за кризата, която тресе света днес?

- Не е така. Навремето, през 1982 година, се наложи да пристъпя към обезценяване на белгийския франк с 8,5%. Суров урок. Сега, след Маастрихсткия договор, ние, по-голямата част от държавите-членки, влязохме в системата на еврозоната. Така бяхме защитени. Каква би била съдбата на всички национални валути, които вече не съществуват, тъй като приехме еврото и сме много щастливи с него? Чие е това дело? Това е наше дело, на център-дясното. Е, разбира се, с участието на президента Митеран и на министър-председателя Гонзалес от левицата. Да се твърди, че сме отговорни - не сме. Та ние сме по-добре защитени от американците! Голямата слабост, прощавайте, бе проявена от американците. Защото липсват правила и стандарти в глобален мащаб.

http://bnt.bg/bg

 


Сходни връзки

Гласът на европейските десни – Вилфрид Мартенс пред „Панорама” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди