изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:23 EEST
БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ПРИТИСКАНИ И ДИСКРИМИНИРАНИ    
ПолитикаДПС работи за обединяването на българските общности зад граница

За това, че предстои да бъде създадено обединение на българската общност в Брюксел информираха вчера в Добрич евродепутатът от ДПС Метин Казак и народният представител и доскорошен министър Нихат Кабил. “Идеята бе продиктувана от българи, живеещи в Брюксел, които ме търсят за съдействие” – сподели М. Казак. Н. Кабил допълни, че това политическо ноу-хау на партията било продиктувано от целта – по-лесна интеграция на сънародниците ни в съответната държава. Пред журналисти Казак сподели, че нуждата от такова сдружение дошла, от факта, че многократно бил търсен в Брюксел за съдействие пред административните власти от нашенци, живеещи там. Той посочи, че най-общо проблемите идвали от незнаенето на езика, непознаване на правата им и затова български граждани страдали от различни форми на натиск и дискриминация от страна на административните власти и полицията. “Имах оплаквания от българи, че са подложени на тормоз от полицията” – заяви евродепутатът. Дори българин се жалвал пред него, че бил обран от белгийската полиция, която при рутинна проверка му взела документите и пари, но после не му върнали парите. От подобен тормоз страдали и българи, които внасят коли от Белгия втора употреба, допълни още Казак. “Реално съществува все още настроение срещу българи и румънци, които се установяват да живеят в европейските държави. Тези общности в зависимост от държавата имат специфични проблеми” – каза Казак и добави, че в евростолицата живеят около 5 хил. българи. В тази връзка в събота той е провел в Брюксел среща с българи, на която е обсъдена инициативата за сдружаване на българската общност там, като на нея са присъствали зам.-кмет на Брюксел, и министър от кабинета.
Двамата депутати взеха участие във втория ден, от провеждащия се по инициатива на младежкото ДПС семинар по планиране и провеждане на политики.
Бившият земеделски министър Кабил заяви, че едва ли до изборите ще има Агенция по храните. Той коментира, че според него е нужно не да се прави нова структура, а само да се определи национална единица, която може да е дори научен институт, както в Германия и тя да управлява риска по веригата производство-продажба на храни, както и да отправя препоръки към работещите контролни органи в страната – НВМС и РИОКОЗ, търговците и производителите. И не на последно място да подава информация за безопасността на храните към обикновените потребители.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ПРИТИСКАНИ И ДИСКРИМИНИРАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди