изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:43 EEST
Янев разкри и митническата мафия    
Новини Само седмица след като съобщи данни за източването на ДДС от страна на директора на Националната агенция по приходите /НАП/ Мария Мургина лидерът на Рад, законност и справедливост /РЗС/ разкрива схемите на митническата мафия в България.


"Първоначално разполагахме с факти за източването на ДДС. На по-късен етап обаче стана ясно, че октоподът е с много по-големи размери, отколкото сме предполагали. Източването е било съпроводено и с пране на пари. Натъкнахме се на куриозни случаи, при които ДДС е бил превеждан по сметки в Швейцария и оттам през офшорни фирми се е връщал при олигарсите като чуждестранна инвестиция", казва Яне Янев в интервю пред вестник "24 часа" и добавя: За тези чудовищни финансови авантюри България за съжаление ще влезе отново в световния печат. Затова ще спра дотук, за да ви кажа, че последната мащабна измамническа схема, за която РЗС получи достоверна информация, е свързана с фрапантно незаконни операции, ощетяващи не само България, но и страни от ЕС.
Лидерът на РЗС съобщава, че Германия и Холандия са двете ощетени държави от ЕС. "Става въпрос за около 500 тона контрабандна пратка чесън от Китай, като размерът на митото е около 10% плюс 1200 евро на тон при фиксирана цена 900 евро за тон. Или общо сумата възлиза на около 1 милион евро и директно отива в джобовете на контрабандистите. Забележете, това е само за тази пратка с около 20 тира. А тези, които не са хванати, господ знае за какви колосални суми става въпрос. Редно е да поясня, че всички страни, членки на ЕС консумират годишно около 30 000 тона чесън. Основни производители са Полша, Германия и Испания, които общо произвеждат около 7000 тона, а останалото количество е на квотен принцип и се обмитява по посочения начин". Янев съобщава, че "констатациите за извършени нарушения в митниците пристигат от Брюксел". "Отново ОЛАФ сезира компетентните български власти за 25 случая на нередовно завършени транзитни операции в митницата на аерогара София, същите са задействани на територията на споменатите страни - членки на ЕС. Случаят е куриозен и драстичен. Измеренията му са паневропейски. Защото като краен получател е посочено митническо учреждение в Гърция, до което стоки изобщо не достигат", подчертава лидерът на РЗС. "Оказва се, че далаверата е засечена и от митническата криминална служба на Германия през ноември 2008 г. По данните, с които разполага РЗС, част от китайските стоки са препродадени на фирми в страни от ОНД, но вече със сменен произход - България. Друга част се реализира у нас с огромна печалба за трафикантите. Схемата тук не е заешка, а хищническа. Чрез реекспорта на побългарените китайски стоки са източени огромни суми ДДС. Разполагаме с информация, че след като в Берлин разплели историята, специален офицер за свръзка от митническата криминална служба на Германия е заставил нашите власти да действат светкавично. Оказва се, че за да се прикрие далаверата на митническите документи на аерогара София, са били поставяни печатите на служители, които в този момент са били уволнени, командировани или в отпуска. Тоест говорим и за документни престъпления, защото става дума за фалшификация", подчертава Яне Янев.
На въпорса "не го ли е страх да хвърля такива разкрития" лидерът на РЗС отговаря: Нашата политическа мисия сега е да изобличаваме със силата на словото корупцията по висшите етажи на властта. Да осъществяваме публична декриминализация на най-знаковите крадци на прехода. "Хората разбраха това и ни повярваха, това ни зарежда с още по-голяма енергия. Ако получим доверието на хората на предстоящите избори, ние сме готови да стигнем докрай, ще режем до здраво, без упойка", казва в заключение Яне Янев. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Янев разкри и митническата мафия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди