изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:10 EEST
Аферата “Мургина” стига много високо, на медиите се хвърлят трохи    
Новини
Според пловдивски данъчни проверяваните схеми за източване на ДДС били съвсем различни от тези, които се появиха по вестниците. Мега скандалът в НАП е тръгнал след ровенето на ДАНС в пловдивското подразделение на агенцията в средата на ноември миналата година, доверяват високопоставени бирници.


Служители на дирекцията в града на тепетата не крият, че разследващите са попаднали на стресиращи данни, свързани с източване на ДДС. Най-вероятно от Националната агенция по държавна сигурност са действали по сигнал и са знаели точно какво търсят. За да оправдаят влизането на ДАНС в НАП-Пловдив, тъй като акцията стана обществено достояние, медиите бяха захранени с трохи. Бяха изкарани няколко случая за източване на общо 10 милиона ДДС от дребни риби, за които има подозрения, че са злоупотребявали с еврофондове.

“Няколко наши колеги го отнесоха за пред публиката. Беше прах в очите на медиите. Всъщност мишените на проверката бяха съвсем други - началниците и мощните им бизнес покровители. Също така, схемите, които се проверяваха, нямаха нищо общо с тези, които се появиха по страниците на вестниците”, коментират пловдивски бирници пред в. "Шоу". Те потвърждават думите на Емил Василев, директор на правния отдел на “Ред, законност и справедливост”, че най-големите данъчни далавери са в Пловдив и са свързани с местни олигарси.

Появиха се слухове, че причината за разкритията на службите всъщност е враждата между големите в Пловдив Георги Гергов и Ветко Арабаджиев. Според някои медии, двамата се замерят с цели папки пиперлива информация, готова за повдигане на обвинения чрез поставени лица и партийни функционери. Техни приближени обаче подчертават, че двамата са заровили томахавките, в добри отношения са и тези клюки са абсолютно безпочвени. Всъщност зародиша на схемата с ДДС запознати свързват с папката срещу Ветко Арабаджиев, за която се говореше още през лятото на 2006-а. Тогава антимафиоти, икономически ченгета и данъчни се разровиха в бизнеса на хотелиерския бос. Говореше се за злоупотреби на стойност 100 милиона лева. Според последните разкрития става ясно, че резултатите от проверката най-вероятно са били старателно скътани в нечие бюро.

Пловдивски бирници си спомнят, че случайно или не, през февруари на същата 2006-а, беше освободена от длъжност перфектната на поста си според колегите й шефка на местната НАП Менда Стоянова. Уволнената директорка на Регионалната структура на Националната агенция по приходите е била или сред проводниците за започване на проверка на бизнесмени, заподозряни в данъчни далавери, или не се е огънала пред заповед на висшестоящ. “Говореше се, че е напуснала поста по взаимно съгласие, но всички знаехме, че върху нея се оказва натиск. Жесток натиск и то още от втория ден след назначаването й. Била е неудобна”, коментират данъчни от времето на Стоянова. На мястото на “Данъчен инспектор 2005 г.” беше назначен началникът на ревизорите Георги Търновалийски, известен с близките си отношения с Мария Мургина и Георги Гергов. Мястото на Търновалийски в йерархията на НАП- териториален директор, беше заето от Николай Брънчев. Именно Брънчев, според бирници, е бил обект на разработка при влизането на служителите на ДАНС в пловдивската дирекция през ноември.
В момента Менда Стоянова има политически амбиции, свързани с ГЕРБ. Тя категорично отказва да коментира случващото се в бившата й служба и в последните няколко дни дори не отговаря на мобилния си телефон. Стоянова се задържа като директор на НАП- Пловдив само месец. Тя пое управлението след като беше създадена мегадирекцията и бе назначена със заповед на Мургина. Няколко дни след освобождаването от длъжност на Стоянова, Мургина обяви, че персоналните промени се правят не заради липса на професионализъм, а защото създаването на приходната агенция е огромна организационна промяна, с която не всеки може да се справи. Това изявление на НАП-Кралицата коренно противоречеше на коментарите при встъпването й в длъжност. При фанфарното създаване на мега агенцията тя подчерта, че ще запази екипа, който управлява данъчната администрация, тъй като най-важното е подготовката на старта на НАП.

И в момента тече проверка в пловдивския НАП. Служителите се тресат в пълна параноя, не вдигат мобилните си телефони и дори не излизат от домовете си. “И през ноември имаше мания за преследване, но сега е някакъв ад. Живеем в шпионски филм. Всеки се оглежда, като дивеч сме”, разясняват с тъжна усмивка ситуацията бирници. Петима техни колеги бяха освободени от длъжност в края на миналата година след първото влизане на службите в териториалната дирекция. Изгоряха дисциплинарно шефът на сектор от отдел “Ревизии” Данаил Попов, координаторът Илиян Василев и ревизорите Елена Близнакова и Ваня Войнова. Сега всички тръпнат в очакване кои ще са следващите. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Аферата “Мургина” стига много високо, на медиите се хвърлят трохи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди