изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:32 EEST
17 ГОДИНИ И 10 МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА ТРИМАТА ПОХИТИТЕЛИ НА ИВАН    
Ред и сигурност Ефективни присъди постанови Добричкият окръжен съд за три лица,  отвлекли сина на добрички бизнесмен на 07.01.2006 г. Общо обвиняемите ще лежат 17 години и 10 месеца в затвора и ще платят по 4800 лева глоби.


Тимур Н. К. – на 33 години, ще изтърпи наказание от 6 години и 11 месеца „лишаване от свобода” при строг затворнически режим. Дончо И. Сл. – на 33 години, ще влезе в затвора за 6 години и 11 месеца при  строг затворнически режим. 38-годишният Петър Д. П. е наказан с 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода” при общ затворнически режим. Тримата трябва да платят и глоба от по 4 800 лв. Съдът конфискува ½ идеална част от лек автомобил „Нисан Съни”, собственост на Петров. Бащата на пострадалия бе конституиран като частен обвинител по едно от предявените на тримата обвинения, че са го принуждавали да се разпореди с 550 хил. EUR откуп за освобождаване на сина му, като са го заплашвали с убийството на момчето.

Добричкият окръжен съд призна Тимур К., Дончо Сл. и Петър П.за виновни, че в съучастие с други лица са участвали в организирана престъпна група, имаща за цел да отвлече 26-годишния младеж, че са го отвлекли, че противозаконно са го лишили от свобода като деянието е извършено по начин, особено мъчителен  за здравето на пострадалия, а лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия, че са принудили баща му да се разпореди със свои пари за откуп.

Според предявеното им обвинение, в края на 2005 г. и началото на 2006 г. тримата са събрали информация за семейния бизнес на потърпевшите и проучили навиците на 26-годишния. След 19 ч. във фаталния ден младежът и приятелката му пристигнали с автомобил до семейното му жилище. Той излязъл, за да изключи СОТ-а на къщата, а девойката останала в колата. В този момент зад тях спрял „Нисан-Съни”, собственост на Петър П. От него слезли Тимур К., Дончо Сл. и неустановено по делото лице, всички облечени с тъмни дрехи, ръкавици и с качулки на главите. Те хванали потърпевшия и го напъхали в колата, взели мобилния телефон на момичето и я уверили, че до час ще върнат приятеля й жив и здрав. След отвличането 26-годишният бил държан в две села, а на 21.01.2006 г. Тимур К. го отвел и по негови признания го предал на непознати лица. Съдбата на младежа след това е неизвестна.

На 08.01.2006 г. похитителите уведомили с SMS баща му, че трябва да плати 550 хил. EUR в срок от 10 дни, иначе откупът ще бъде удвоен. Те обаче не се явили на организираната от тях среща за предаване на парите.

Делото срещу тримата тръгна на 20.11.2008 г. и се гледа в закрито заседание, за да се запази конфиденциалността на защитените свидетели и на използваните специални разузнавателни средства. Материалите за техните съучастници са отделени в друго производство с постановление на наблюдаващия делото прокурор.

На днешното заседание четиримата адвокати на подсъдимите поискаха делото да продължи като „съкратено съдебно следствие”. Според промените в Наказателно-процесуалния кодекс от 23.12.2008 г. съдът е длъжен да разгледа делото по този ред, ако подсъдимият признава фактите и желае това. На това основание тричленният съдебен състав на Добричкия окръжен съд освободи останалите за разпит свидетели и приключи делото в условията на „съкратена процедура”.   

Присъдата на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че за престъпленията, за в които са обвинени тримата Наказателният кодекс предвижда:

- за отвличане с цел противозаконно лишаване от свобода, когато деянието е извършено от две или повече лица и с користна цел – наказание от 3 до 10 години „лишаване от свобода”;

- за изнудване, извършено от организация или група – от 5 до 15 години „лишаване от свобода” и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. ;

-  за противозаконно лишаване от свобода по особено мъчителен или опасен за здравето на пострадалия, или лишаването от свобода е продължило повече от 2 денонощия  - наказанието е от3 до 10 години „лишаване от свобода”;

-  който участва в организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

При „съкратено съдебно следствие” съдът е длъжен да постанови наказание под минималния размер, предвиден в Наказателния кодекс. 

Добричкият окръжен съд увеличи наложеното наказание на Тимур К. и Дончо СЛ. с 2 години, а на Петър П. със 7 месеца. Наказателният кодекс позволява, съдът да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора.


 


Сходни връзки

17 ГОДИНИ И 10 МЕСЕЦА ЗАТВОР ЗА ТРИМАТА ПОХИТИТЕЛИ НА ИВАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди