изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:29 EEST
ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК: "ДЪРЖАВАТА ВОЮВА СРЕЩУ БИЗНЕСА"    
НовиниСпоред НАП - Добрич, "Фарин" АД може да е търгувала и с фирма фантом. Парите си от ДДС дружеството ще получи след края на ревизията, който не се знае кога ще е. "Фарин" АД пита: Колко фирми в Добрич за една година са внесли данъци и осигуровки в размер на 2 700 000 лв.

Вчера ръководството на ТД на НАП Добрич в лицето на директора Петя Банкова и двамата й заместници Цветанка Желева и Стефан Стефанов дадоха нарочна пресконференция пред медиите, имаща основно за цел да покаже колко неправилно е охулвана агенцията през последните дни в медиите.
След експозето на П. Банкова, в което бе посочено, че не се възстановява ДДС на фирми, в които текат ревизии, на въпрос на журналисти такъв ли е случаят с "Фарин" АД, П. Банкова заяви: "Г-н Бакърджиев има избирателна памет, предвид изказванията му, че не съм искала да разговарям с него. Той лично е провел няколко разговора с мен. Да, в момента тече ревизионно производство на "Фарин" АД. Фирмата със справка-декларация, подадена на 8 април миналата година иска възстановяване на ДДС малко над 1 млн. и 600 хил. лв., месец по-късно постъпва друго искане  за възстановяване на още 500 хил. ДДС. За да бъда обективна, тъй като във "Фарин"  работят и бивши данъчни служители, поисках ревизията на фирмата да бъде направена от друг екип и бе назначен такъв от ТД НАП - Варна. След като започнаха работата си, постъпи от тяхна страна искане за спиране на ревизионното производство и удължаване на срока му, защото от фирмата не са предоставили цялата документация и документите са в много голям обем. През периода дружеството е извършило вътреобщностни сделки с фирма от Румъния за десетки милиони лева. Ние изпратихме искане до централно звено за връзки с искане за сътрудничество от румънските данъчни служби. На 29 декември 2008 г. получихме чрез централното си звено информация, че ще извършва проверка от румънските власти на фирмата - контрагент на "Фарин". На 12 февруари вече тази година изпратихме напомнително искане, че е изтекъл срокът за отговор от страна на румънските власти. Впечатление обаче прави, че с влизането на ревизионното производство "Фарин" спря да работи с румънския си контрагент. Защо ли? По нормативна база ревизионното производство може да бъде удължено до 3 години. Още повече, след като иска възстановяване на ДДС-то, има и други начини - да се осигури като обезпечение дълготрайни активи, банкова гаранция или държавни ценни книжа. Ако нямаме обезпечение, не можем да възстановим данъка" - каза П. Банкова.
Отговорът на изпълнителния директор на "Фарин" Веселин Бакърджиев бе следният: "Те нищо не раздават. Това са моите пари, които съм внесъл. Те на румънската фирма ли ще се дадат. Аз съм купил стоката в България и съм внесъл парите тук. Смешно е твърдението, че съм спрял да търгувам с румънците заради ревизията. Просто цената падна от 500 лв. за тон пшеница на 250 лв. Това стана повод да спре търговията между България и Румъния, а не защото Банкова ме ревизира. Държа да отбележа още, че румънската фирма, с която търгувах -"Динпут уан", е легална, регистрирана в Констанца и въобще не е фантом. Дори и да е регистрирана на българин - това проблем ли е?" - попита още В. Бакърджиев. Той уточни, че искането за възстановяване на ДДС не е от една сделка удар, а от поредица сделки в продължение на 6-7 месеца. "Какво иска да каже Банкова - ние сме купили стоката в България, натоварили сме я, минала е през ГКПП и е отишла в Румъния. Всичко това се доказва с документи - имам банкови платежни, документи от границата и фактури. Ние сме превели няколко десетки милиона лева и нищо насреща. Смята ли Банкова, че на търговските фирми може с години да се възстановява ДДС. Защо едва в края на септември са подали искане до Румъния. 6 месеца ли им трябваха да разберат за румънския контрагент на фирмата ми. Ние от юли до декември миналата година сме направили износ за 50 млн. лв. Какво общо има румънската фирма за приключването на ревизията на "Фарин"? Във всяка една държава правителствата помагат на икономиката си и фирмите, а в нашата воюват с тях. Ние не сме крадци и нищо не сме откраднали. След като е известно, че 90 на сто от фирмите осигуряват на минималния праг искам да попитам Пета Банкова колко фирми в Добрич са внесли за една година данъци и осигуровки в размер на 2 700 хил.лв., колкото е внесла "Фарин" АД?" - отправи въпросите си Веселин Бакърджиев.
 


Сходни връзки

ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК: "ДЪРЖАВАТА ВОЮВА СРЕЩУ БИЗНЕСА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди