изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:31 EEST
ИСКАТ ПРЕКЛАСИРАНЕ НА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ВАРНА, В ПЪТ С МЕЖДУНАРОДНО ЗНАЧЕНИЕ    
НовиниВчера се проведе заседание на Областния съвет за развитие под председателството на губернатора д-р Ердинч Хаджиев, като основната тема, която бе обсъдена бе инициативата на областния управител за прекласиране на път ІІ-29 от път ІІ клас в І клас с международно значение. Д-р Хаджиев запозна присъстващите с основните мотиви, продиктували идеята, а именно -  големият интензитет,  намалената пропускателна възможност на пътя, следствие натоварения тежкотоварен трафик към Румъния и Русия, икономическото и международното значение на  трасето.

В рамките на заседанието е изтъкнато, че поддържането на подходяща пътна инфраструктура с добри характеристики е в основата на стопанския растеж както на областта, така и за страната и не на последно място състоянието на пътната мрежа е  основна предпоставка за привличането на наши и чужди инвеститори, развитието на търговския стокообмен, туризма, земеделието, строителството и автомобилния транспорт, които са ключови фактори за конкурентоспособността на регионалната икономиката.
През последните години се наблюдава трайна тенденция на повишен ръст на външнотърговския стокообмен и увеличаването на транзитните товарни потоци през територията на областта ни от и за Румъния, Турция, Близкия изток и ОНД. Незадоволителното състояние на републиканската пътна мрежа на територията на Добричка област, влошените технически и оперативни характеристики са основните препятствия, пред които е изправена икономика ни, подчертават от пресцентъра на областна администрация. Сред посочените слабости е недостатъчната изграденост на обходни пътища, което е причина големия пътен трафик да се транзитира през голям брой населени места на територията на областта. Друг проблем е пропускателната възможност и носимоспособността на пътната настилка по всички направления на международния транспорт.
През Добричка област преминава част от трасето на Международен път I-9 -Границата с Република Румъния-Дуранкулак-Каварна-Балчик-Варна. Поради въведена забрана от страна на Румъния за движение на тежкотоварни автомобили, тяхното движение е насочено по път II-29 Варна-Добрич-Генерал Тошево-Границата с Румъния. В участъка Добрич-Варна това трасе се явява единственият подход към и от двата ГКПП на границата ни с Румъния - Кардам и Силистра, посочват още от областната администрация.
Интензивността на движение по този път е 5 521 МПС на денонощие в двете посоки, от които 800 са тежкотоварни автомобили при максимална интензивност на път I-9 - 3 826 МПС. Именно поради доказаната необходимост от привеждането на пътя в съответствие с европейските технически стандарти съветът за развитие единодушно подкрепи инициативата на управителя на областта а именно - път II-29  "Варна - Аксаково - околовръстен път Добрич - Генерал Тошево- Границата с Румъния с дължина 81.2 км, да бъде прекласиран от път II клас в I клас с международно значение". На заседанието е взето и още едно решение, касаещо завършването на строителството на път ІІ-71 в участъка град Добрич-Албена - обхода на село Батово и неговото включване в инвестиционната програма на НАПИ. С решенията се цели постигането на дълготраен устойчив и балансиран икономически растеж и утвърждаването на област Добрич като туристическа дестинация, допълват от администрацията.
 


Сходни връзки

ИСКАТ ПРЕКЛАСИРАНЕ НА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ВАРНА, В ПЪТ С МЕЖДУНАРОДНО ЗНАЧЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди