изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 00:57 EEST
ДОБРИЧ РАЗЧИТА НА ПРОЕКТИ ЗА СПРАВЯНЕ С БЕЗРАБОТИЦАТА    
НовиниРеализирането на мащабни проекти по оперативни програми и други финансиращи организации би ангажирало освободената в резултат на финансовата криза работна ръка, смята кметът на Добрич Детелина Николова

За мерките, които община Добрич може да предприеме във връзка с все повече увеличаващата се безработица в резултат на масови уволнения заради световната икономическа криза, потърсихме коментара на кмета Дтелина Николова. Тя каза, че единственото, което общината може да направи е да участва във всички програми, които държавата ще включи в антикризисния си план. И добави, че общината също е потърпевша от ситуацията. За държавата и Европейския съюз от значение ще бъдат антикризисните мерки, които ще бъдат синхронизирани с министерството на финансите и подпомогнати финансово.
"На всички е ясно, че държавата предприема стъпки за повече средства за инфраструктурни проекти, като афишират, че така може да се ангажират повече хора в тези процеси. Общината няма как да финансира социални дейности, ако няма финансови средства, предоставени от страна на държавата" - каза Д. Николова. И добави, че нашата община очаква да получи оценка във връзка с депозираните проекти, които са на обща стойност над 55 млн. лева и да предприеме предвидените дейности по Закона за обществени поръчки за избор на проектант и изпълнител, което ще се случи обаче към края на годината.
"Това е шансът на нашия град да бъдат включени повече безработни хора от строителния бранш при изпълнението на тези проекти, което ще продължи две години" - каза кметът. И добави, че допълнителен шанс за община Добрич са и проектите по програма "Красива България". Вече е одобрен проект за ремонт на Художествената галерия. Депозирани са още два големи проекта по същата програма - за ремонт на дом "Дъга" и дома за стари хора, които са на обща стойност около 2 милиона лева. Д. Николова подчерта, че тези проекти са от изключителна важност за общината, тъй като те предвиждат ангажиране на безработни лица. Тези мерки ще са изключително полезни за строителния бранш, смята кметът. И добави, че могат да се включат и хора, които досега са работели в строителството по курортите.
Друга насока, с която може да се търси решение на проблема с безработицата, е фирми и граждани да стартират проекти за саниране на сградния фонд. Това, според Д. Николова, е голяма пазарна ниша, която би имала и огромен социален ефект. Тя ще внесе идеята за обсъждане и във фонда за енергийна ефективност. Държавата трябва да предостави възможност за такива проекти на публични и частни сдружения с оглед на това не само да се модернизират сградите, да се реконструират и осъвременят фасадите, но и да се спести в годините енергия, която е все по-скъп ресурс" - каза Д. Николова. Тя смята, че по този начин много строителни фирми ще се включат в тези дейности.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ РАЗЧИТА НА ПРОЕКТИ ЗА СПРАВЯНЕ С БЕЗРАБОТИЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди