изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:47 EEST
НА 21 ГОДИНИ ВАЛЕРИЯ СТАНА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН    
Общество"Първо ще започна работа, а после напред в живота - с бърза скорост!", споделя младата жена

"Първото чувство, което изпитах, когато излезе указът, беше много смесено. Имаше и сълзи, и усмивки, и радост". Това разказва 21-годишната Валерия Ангелова от Добрич, която едва на тази възраст успя да получи българско гражданство и лична карта, а така и възможността да работи, да гради живота си.
За историята на младата жена в. "Нова добруджанска трибуна" ви разказа през август м. г. Тогава тя потърси съдействието на вестника ни, тъй като от 14-годишна не можеше да се сдобие с документ за самоличност. "Не съм регистрирана в системата, никой не знае за мен. Нямам самоличност, реално не съществувам" - жалва се тогава тя. Валерия е дете от смесен брак - майка й Елена Валеряновна е рускиня, а баща й Красимир Ангелов - българин. Родена е и е израснала в Добрич. В акта й за раждане срещу гражданство е записано Русия. Има си ЕГН, но то фигурира единствено в базата данни на ГРАО. Като дете от смесен брак тя е била с двойно гражданство - българско и руско. След разпадането на Съветския съюз и промяна в междуправителствените спогодби с България в началото на 90 години на миналия век родителите й е трябвало да подадат съответните документи, за да получи гражданство на една от двете държави. Това обаче не е направено и младата жена остава без никакво - нито българско, нито руско.
Валерия разбира, че около самоличността й има проблем, когато на 14 години прави постъпки, за да й бъде издадена лична карта. Тогава частна фирма се ангажира да й придвижи документите в София, но излиза фалшива и изчезва с парите. На 9 август 2006 година Валерия подава документи в Министерството на правосъдието, за да получи българско гражданство. Междувременно си е изкарала справка от Генералното консулство на Русия във Варна, че не е руска гражданка. От Министерството на правосъдието получава номер, на базата на който президентът или вицепрезидентът трябва да издадат указ, че е български гражданин. Казват й да проверява в интернет. И така - години наред. До 18 декември м. г., когато указът за българското й гражданство, подписан от вицепремиера, е публикуван.
Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха - на целия екип на в. "Нова добруджанска трибуна" и управителя Сабина Дукова, на Даниела Димитрова - съветник от ГЕРБ, и съпруга й, на хората от Министерството на правосъдието, които си свършиха работата, на Юлия от общината, споделя Валерия. Тя разказва, че месец след публикуването на статията й се обажда  Сабина Дукова, за да й каже, че нейна близка може да й помогне. Свързва я с Даниела Димитрова, а тя - с Мария Кузманова от Министерството на правосъдието. Последната я уверява, че указът ще излезе до седмица. Заветният документ, според който Валерия е българска гражданин, е обнародван в Държавен вестник на 10 декември м. г. След като представя в Министерството на правосъдието необходимите документи, Валерия най-после получава и възможността да се сдобие с лична карта. За по-бързото й издаване й съдейства Юлия от общината. Младата жена получава документа за самоличност на 17 февруари. Усмивка грейва на лицето й, когато показва личната си карта. "Първите вечери, когато седнехме на масата, я слагах пред себе си и непрекъснато я гледах. Вечер я поставях на маса близо до леглото", споделя Валерия.
Първо искам да започна работа - нещо по-просто, например в магазин, гради плановете си за живота младата жена. До сега не е можела да работи, тъй като без лична карта не е имала възможността да сключи трудов договор. Най-после ще може да получи и дипломата си за завършено образование - от СОУ "Дора Габе". "Първо работа, после напред в живота - с бърза скорост!" - такива са плановете на Валерия. НДТ 
 


Сходни връзки

НА 21 ГОДИНИ ВАЛЕРИЯ СТАНА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди