изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:13 EEST
За мухите сексът бил болест    
Любопитно
По време на действията за продължаване на рода гените на насекомите се активират така, както при имунна реакция срещу някаква инфекция


При плодовите мушици любовта, изразена в действията за оставяне на поколение - сексa, може да причини състояние, подобно на заразна болест, установиха учени от университета "Упсала".

Резултатите от интересно изследване на поведението на мушиците, комбинирано с генни технологии, сочат, че по време на секс гените на насекомите се активират така, както при имунна реакция срещу някаква инфекция.
 
Сексът за тях не е удоволствие, а по-скоро висока цена, която трябва да заплатят, за да оставят жизнено поколение, заключават учените.

Според тях плодовитостта на женските би била около 20% по-голяма, ако не изпитваха по такъв болезнен начин ефекта на близост с мъжките.

Но защо все пак вместо удоволствие, сексът при мухите предизвиква болестни симптоми?

При тези животинки еволюцията е подходила доста коварно - съблюдавано е само да се остави здраво и приспособимо към околната среда поколение, без да се осигури малко удоволствие за "трудещите" се.

За да спечелят надмощие над конкурентите си, мъжкарите са изобретили два значително груби метода: доза насилие и изтезание над женските плюс малко токсични протеини в семенната течност.

Еволюцията, доволна от напоритостта и изобретателността на мъжките, е подсилила още малко остротата на секса при тях - женските трябвало да реагират като на болест при успешно осеменяване.

Временното поболяване на бъдещите майки служело като един вид сигнал. Така силните мухи ще продължат да се конкурират само за неоплодени женски.

Та кой друг мъжки би хабил усилия да се чифтосва с вече осеменената и болна муха...

 


Сходни връзки

За мухите сексът бил болест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди