изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:23 EEST
Реалитатя: Румънски военен и български гражданин са били задържани в Румъния по обвинение в измяна и шпионаж    
По светаБукурещ. Румънски военен подофицер в министерството на отбраната и български гражданин са били задържани за 24 часа по обвинение за държавна измяна и съответно шпионаж, предава румънската телевизия Реалитатя. Информацията бе съобщена от пресслужбата на прокуратурата във Върховния касационен съд.


На 28 февруари прокурорите в Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма задържаха за 24 часа подофицер от румънското Министерство на отбраната Флоричел Аким за предателство чрез изпращане на тайна информация и българския гражданин Зикулов за шпионаж.
След проведено разследване се оказало, че двамата обвиняеми са използвали система, с помощта на която румънският военен е получил документи с военен характер, включително класифицирани, като тяхното непозволено разпространение е в състояние да застраши националната сигурност и отбраната на страната.
Впоследствие документите са били предадени на българския гражданин.
Зикулов изпратил документите на служители на държава извън Европейския съюз, не на България, посочва телевизията.
Двамата били възнаградени с големи суми за предаването на информацията.
Двамата обвиняеми са се явили на 28 февруари в Апелативния съд в Букурещ, като за всеки от тях е бил издадена заповед за арест от 29 дни, посочва медията.

Агенция "Фокус" припомня:

На 23 ноември 2006 г. румънските вестници съобщават, че българинът Стамен Станчев е сред група лица - румънци и чужденци, занимаващи се с приватизационни сделки. Българинът, според публикациите в печата в Румъния, бил в основата на престъпна група, за която румънските тайни служби сезирали прокуратурата. Прокурори от Дирекцията за разследване на нарушенията на организираната престъпност и тероризма са разпоредили да започне съдебно разследване срещу Доринел Муча, отговарящ за преговорите за приватизацията на румънската компания “Петром”, и срещу Станчев.
Според разследващите през юни 2006 г. тайните служби са сезирали прокуратурата във връзка със съществуването на престъпна група, в основата на която е българинът Стамен Станчев, консултант на международно банково сдружение за сделки, които се извършват в Румъния.
Българският гражданин Стамен Станчев е бил разпитан от румънски прокурори и му е било наложена забрана да напуска румънската столица без да е уведомил властите, каза същия ден (23 ноември) за Агенция “Фокус” румънският журналист Константин Раду от вестник “Реалитатя ромъняска”. По думите му Станчев е работил като консултант в швейцарско-американска банка. Названието на банката се очаква да стане известно по-късно.
На 30 ноември 2006 г. разследването на българина Стамен Станчев, обвинен в шпионаж, продължава да се коментира от румънските издания. Медиите съобщават, че прокурори са издали заповед за арестуването на българина за 20 дни. По думите на прокурорите телефонните разговори, проведени от Станчев след 21 ноември, когато започна съдебното разследване срещу него, доказват съществуването на шпионска мрежа и разкриват “двойната игра” на българина. Апелативният съд в Букурещ е разпитал отново Станчев и Вадим Бенятов Дон, международни консултанти по приватизационните сделки, извършвани в Европа. Румънските граждани Доринел Муча, служител в Министерството на търговията и икономиката и отговарящ за приватизационни сделки, и Раду Михай Дончу, бивш съветник на министъра на комуникациите Золт Нагу, също са били разпитани. Заповедта за задържането на четиримата обвиняеми не е окончателна и може да бъде обжалвана.
На 3 декември 2006 г. Върховният касационен съд на Румъния не уважи жалбата на Станчев срещу заповедта за задържането му в предварителния арест за 20 дни. Заедно с него са арестувани още двама румънци и един американски гражданин.
На 20 декември балканските медии пишат, че Станчев, обвинен в шпионаж в Румъния, е събирал информация за приватизационни сделки от сферата на енергетиката и след това е търсил клиенти. "Шпионите" Стамен Станчев и американският гражданин с руски произход Вадим Бенятов, арестувани за 29 дни, са се опитали да определят познанството си с бившия румънски министър на икономиката и търговията Йоан Кодруц Шереш като чисто професионално, посочва изданието. Разследващите са установили, че по сделката с приватизацията на румънската компания Електрика Мунтеня – Юг, международните консултанти Станчев и Бенятов са проявили интерес и са действали преди да имат договор с някоя от фирмите, заинтересувани от закупуването на компанията. Българинът е събирал информация, която е предоставил на фирма ЕНЕЛ – Италия, която е участвала в наддаването за Елекрика Мунтеня-Юг и разбира се е спечелила търга.
 


Сходни връзки

Реалитатя: Румънски военен и български гражданин са били задържани в Румъния по обвинение в измяна и шпионаж | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди