изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:18 EET
В слаба държава чужденците си веят опашките: Италиански бизнесмен излъга БГ-работници и избяга    
Икономика
Италиански бизнесмен съкрати работниците си в Сливен, остави ги без заплати и избяга в страната си. Над 30 души от фирма „Редоро” не са получавали заплати от декември и не са осигурявани от работодателя си през последните месеци.


„Общата сума, която италианецът Роберто Дедоро дължи на работниците, е около 60 000 лева”, заяви адвокатът на потърпевшите Сиво Сивов, цитиран от Дарик радио. Той ще предяви иск срещу бизнесмена и ще потърси съдействие от нашето Външно министерство и Посолството на Италия Дедоро да бъде върнат в България и обезщетенията на работниците да бъдат изплатени. Не са уредени и заповедите за съкращаване на работниците и трудовите им книжки. Документите били изпратени в Италия, за да ги подпише работодателят. Заради това те не могат да се запишат на трудовата борса за обезщетение.
„Получава се прекъсване на трудовия стаж, тъй като има законоустановен срок от момента за освобождаване или получаването на заповедта за освобождаването и предизвестието, съкратените работници да се запишат на борсата. Този срок те го изпускат, защото нямат трудови книжки”, обясни юристът.
Сред потърпевшите има жена, която ще се пенсионира през април и не може да уреди документите си. Италианецът имал бизнес в България от няколко години. Фирмата имала шивашки цех в Електровакуумния завод в Сливен. Според потърпевшите работници, до преди няколко месеца шефът им бил коректен с тях, плащал им навреме и ги осигурявал на минимална работна заплата. Те споделили на адвоката си, че цялата продукция от Сливен била изпращана на сестрата на Дероро в Италия и парите били превеждани по нейна банкова сметка. Неговите сметки в България били празни. Освен това машините на фирмата били негодни и не работят, защото собственикът взел важни платки и ги отнесъл в Италия. Според адвоката, Дероро дължи пари още и на фирми, и на частни лица в Сливен.
Общо дълговете му били на стойност около 500 000 лв. Италианецът предупредил работниците си, че няма да плаща на хората, които заведат дело срещу него.
 


Сходни връзки

В слаба държава чужденците си веят опашките: Италиански бизнесмен излъга БГ-работници и избяга | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди