изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:23 EEST
130 000 подписа за общи избори, предложението без шанс в НС    
ПарламентВече пети час депутатите обсъждат промените в Конституцията, внесени от НДСВ, които да направят възможно провеждането на изборите за европейски и национален парламент в един и същи ден. Измененията предвиждат мандатът на новото Народно събрание да започва не от датата на избирането му, както е сега, а от първото му заседание. Мандатът на сегашния парламент изтича на 25-ти юни, а изборите за евродепутати трябва да бъдат на 7-ми

Над 130 000 подписа в подкрепа на поправката са събрали жълтите. Партньорите им в коалицията, БСП и ДПС, обаче се обявиха против измененията с аргумента, че основният закон не пречи по принцип двата вота да бъдат едновременно, но след 25-ти юни. Опозицията споделя настояването на жълтите, но гласовете на десните и НДСВ не стигат, за да се приеме поправката.

 

В пленарната зала казуса коментираха Любен Корнезов от левицата, Камелия Касабова от НДСВ, Лютви Местан от ДПС и Красимир Карачанов от Движение „Напред”.

 

Любен Корнезов: Категорично поне за мен този законопроект за промяна на конституцията е противоконституционен, незаконосъобразен и при определени обстоятелства може да доведе до безпорядък в държавата.

 

По повод твърденията, че ако бъде направена такава поправка и тя бъде атакувана пред конституционния съд, Камелия Касабова каза: Конституционният съд е като спящата красавица, защото той не може да бъде самосезиран. А кой ще го сезира – ние ли, ако приемем тази поправка в състояние на шизофренност, или президента, или омбудсмана, или главния прокурор – публични  фигури, които заявиха, че изборите в България трябва да бъдат проведени на една дата. Следователно няма как да се разиграе тази пиеса за красавицата и звяра.

 

Лютви Местан: Дайте примери за предварително избиране на конгрес, на сенат или камара на представителите. И новоизбраният сенат или камара да действат паралелно с този орган, чийто мандат още не е изтекъл.

 

Красимир Карачанов: Една немалка част от студентите, приключили сесията, заминават в чужбина, за да работят. Ние да предполагаме, че в средата или края на юли ще можем да направим нормални избори за национален парламент... Тази ситуация, в която ще има ниска избирателна активност, би поставила под съмнение самата легитимност на проведените парламентарни избори  и новоизбраното Народно събрание. dariknews.bg


 


Сходни връзки

130 000 подписа за общи избори, предложението без шанс в НС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди