изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:20 EEST
ТОВА ЛИ Е МЕЧТАНАТА АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА НА ДЪРЖАВАТА НИ?    
Общество

В отворено писмо Веселин Иванов Бакърджиев, изпълнителен директор на „Фарин” АД и на „Фарин груп” АД в Добрич пита: Допустимо ли е да се инициират междудържавни проверки цели четири месеца след възлагането на ревизията, а в последствие приходната ни администрация да оправдава забавянето си с липсата на отговор от румънска страна? Допустимо ли е при липсата на отговор почти три месеца, органите по приходите да бездействат и да не потърсят съдействието на румънските си колеги? Или в крайна сметка защо да го правят, те са в позицията на силния и безцеремонно могат да си играят със стотица човешки съдби.



 

До: Президента на Република България, Председателя на Народното събрание, Министър–председателя на Република България, Главния прокурор

на Република България, Омбудсмана на Република България, Българска национална телевизия, Би Ти Ви, Нова телевизия

 

ОТВОРЕНО ПИСМО   

от Веселин Иванов Бакърджиев, изпълнителен директор на „Фарин” АД и на „Фарин груп” АД, и двете със седалище и управление в гр. Добрич                                                                                 

           

            Уважаеми Господин Президент,

            Уважаеми Господин Председател на НС,

            Уважаеми Господин Министър-председател,

            Уважаеми Господин Главен Прокурор,

            Уважаеми Господин Омбудсман,

 

            Всички ние сме докоснати от една особена съдба – да живеем в сложно историческо време и да ставаме свидетели и участници на поредица от събития, които рядко се случват в един кратък човешки живот. Оценявайки стойността на случващото се в България през последните 20 години обаче, не мога да не изкажа голямото си разочарование от напредъка на т. нар. „административна реформа” в държавната администрация. Създаде се цяло министерство с това наименование, което идва да покаже, че има значителна необходимост от извършването й, но за съжаление, като че ли независимо от смяната на правителствата – няма воля за това.

            От 1997 г. управлявам дружества, които работят в областта на търговията и производството на селскостопанска продукция и смея да твърдя, че съм преодолял много трудности и кризи, но това, с което се сблъсквам в момента ме подтиква да оттегля почти цялото си доверие в държавната власт във всичките й форми. За никого не е тайна, че започналата в САЩ глобална финансова криза обхвана целия свят. Повечето от повлияните от кризата страни предприеха редица мерки, за да намалят до минимум отрицателното й въздействие - в САЩ бяха национализирани някои банки, в Ирландия бе осигурена пълна държавна застраховка на банковите влогове. Някои страни поставиха в сила помощни пакети и вляха капитали в изпаднали в трудно положение банки и/ или компании. Какво се случва обаче на този фон в България?

            На представляваното от мен дружество - „Фарин” АД, е възложена данъчна ревизия след подадено през месец  април 2008 г. искане за възстановяване на ДДС в размер на 1 651 079.36 лева. В последствие е подадено искане за още 515 430.95 лева ДДС, с което общата сума за възстановяване става 2 166 510.31 лева. Възложената ревизия е няколкократно удължавана, докато дни преди изтичането на последния срок ни беше връчена заповед за спиране на производството, считано от 05.12.2008 г., на основание  открита административна процедура за обмен на информация между органите на Република България и Румъния съгласно Регламент на ЕС 1798/ 2003г. Ревизията до момента не е възобновена, а с процесния казус запознах изрично Изпълнителния директор на НАП и Министъра на финансите с писмо с изх. № 234/ 25.02.2009 г., което прилагам и към настоящото. Изложението ми е достатъчно пространно и съм сигурен, че като се запознаете с него ще си направите резонния извод, че вече почти 10 месеца чакаме търпеливо възстановяването на ДДС, и то в размер на 2 милиона лева! Независимо от мотивите, зад които се крият органите по приходите, независимо от привидно законовите им действия, задава ли си някой въпроса как работи тази администрация и в чий интерес? Допустимо ли е в условията на финансова криза от невиждани в мирно време в световен мащаб параметри да се извършва ревизия 10 месеца, и то без да има каквато и да е яснота кога ще приключи? Допустимо ли е да се инициират междудържавни проверки цели четири месеца след възлагането на ревизията, а в последствие приходната ни администрация да оправдава забавянето си с липсата на отговор от румънска страна? Допустимо ли е при липсата на отговор почти три месеца, органите по приходите да бездействат и да не потърсят съдействието на румънските си колеги? Или в крайна сметка защо да го правят, те са в позицията на силния и безцеремонно могат да си играят със стотица човешки съдби. Това ли е мечтаната административната реформа на държавата ни, за която и Европейският съюз, и САЩ ни предоставиха средства? И то на фона на оповестените държавно протектирани  вериги за източване на ДДС!  Това ли е администрацията, за която отиват част от платените от холдинга и дъщерните ни дружества близо 2,7 милиона лева данъци за 2008 г.? И това ли е нормалният процес между приходна администрация и лоялен данъкоплатец - едностранно диктуван сценарий, вместо диалог? Жалкото в тази картина е това, че по този начин органите по приходите стимулират сивия сектор от бизнеса и мачкат онези, които са на светло, които създават нови и нови работни места и плащат реални данъци и осигуровки. Моля, нека това не продължава повече така, очакваме от Вас да покажете воля, компетентност и да предприемете съответните мерки и то бързи.

            На фона на изложеното по-горе идва и следващата брънка на държавната администрация – тази на Държавен фонд „Земеделие”. Представляваното от мен дружество - „Фарин груп” АД, е съдружник и собственик на част от капитала в 12 дружества с ограничена отговорност, с основен предмет на дейност отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури, които обработват 73 500 дка земеделска земя в Добричко.  Осем от тях подадоха заявления за  подпомагане по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, съобразно изискванията на НАРЕДБА № 8 от 3.04.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Съгласно Наредбата, Разплащателната агенция следва да се произнесе по заявленията в тримесечен срок от подаването им. Прилагам справка, от която е виден входящият номер на всяко едно заявление и се установява, че седем от заявленията са подадени до края на месец май 2008 г. Разбира се, че можете да установите изтичането не на 3, а на девет месеца от подаването и нито едно не е разгледано – да не говорим за финансиране! И какви причини изтъква за това администрацията на Разплащателната агенция – налице бил отговор от МЗХ, от който се установявало, че въпросът с участието на свързани лица в програмата трябвало да се разгледа на заседание на Управителния съвет към Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Нито МЗХ, нито УС към УО на Програмата за развитие на селските райони са органи, оправомощени по наредбата да разглеждат подадените заявления за финансиране, но администрацията се позовава на един отговор – писмо и пренебрегва Закона! Уведомява ни да изчакваме становището на УС, без срок, в който ще бъде дадено, без обяснения на какво правно основание трябва да се съобразят с него и без да ни се разяснят причините за това бездействие. В същото време дружествата са изтеглили банкови кредити за закупуване на техниката, който при неодобряване на проектите ще доведат до плащане на непосилни лихви. Но какво значение има това за държавната администрация – нейните отношения с гражданите са на основата на власт и подчинение, и след като е така ние – данъкоплатците, трябва да се подчиняваме! Така ли се съблюдава законосъобразността, така ли се спазват и защитават правата, законните интереси и свободите на гражданите, така ли „служат” държавните служители?

            Не мога нито да се съглася, нито да се примиря с това положение. Но как да обясня на работещите при мен 300 работници и служители, че от следващия месец ще трябва да преустановят работа, т. к. предвидените за получаване в законовите срокове средства не са преведени от държавната администрация. Кого да им посоча за виновник – груповата отговорност е равносилна на безотговорност! И как изобщо при такова отношение към бизнеса, той да просъществува в период на световна финансова криза! В други държави правителствата предприеха мерки не за своевременно и законосъобразно финансиране, т. к. това е тяхно задължение, а за даване на държавни помощи на цели отрасли от икономиката. Как действията на нашата администрация се вписват в тази картина? Как се вписват в думите на Данута Хюбнер – еврокомисар по регионална политика на ЕС, че  „работа на България е да следи, че за гражданите й не се добавя излишна бюрокрация на национално равнище.”, „Сега правителството на България, регионалните и местни власти трябва да се грижат те самите да опростяват нещата в националната част от процеса на кандидатстване за средства от фондовете на Европейския съюз, да не издигат допълнителни бариери. Това е много важно.”

            И все в този смисъл – не следва ли Правителството да разпореди ускорено изплащане на субсидиите по схемата за единно плащане на площ, за да даде това глътка въздух на производителите, възможност за запазване на работни места, за качествено обработване на площите и в последствие – за добри плащания към арендодателите. Всички представлявани от мен 12 дружества са подали заявления за субсидиране по НАРЕДБА № 107 от 23.08.2006 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ, но до момента такива са изплатени само на пет от тях, които обработват общо 16 360,900 дка (прилагам справка). Очакваме плащания за още 57 182,300 дка, без които ще ни е невъзможно да извършим неотложните селскостопански мероприятия, които предстоят. Това би бил един не само законосъобразен начин за подпомагане на бизнеса, но и деклариране на безспорна воля за общи действия срещу предстоящите проблеми. Защото – какво ще стане с освободените от мен хора – ще се наредят пред Бюрата на труда, ще е необходим все по-голям фонд за тези плащания; ще се формира може би основателно обществено недоволство в предизборен период, който отново ще поведе масите към отрицание, към деградивност, а не към просперитет.

            Надявам се, че ще приемете изложението ми с чисти сърца, без каквато и да е политическа или друга обремененост и ще извършите всеки, в рамките на правомощията си необходимото, за да се преустанови незаконосъобразното бездействие на административните органи. Чрез това отворено писмо Ви призовавам да помогнете и да подадете ръка на бизнеса и на малкото хора, които останаха с желание да работят в тази малка държавица. 

 

           Обръщам се към всички Вас с молба за навременен, адекватен отклик и съдействие по отношение на поставените по-горе наболели, нетърпящи и миг отлагане проблеми.

 

             С уважение и в очакване на Вашите действия:

                       

                                               Веселин Иванов Бакърджиев – изпълнителен директор на „Фарин” АД и „Фарин груп” АД

 

 

 

 

Приложени документи –  Заповеди за възлагане на ревизия и за спиране на производството, писмо от ТД на НАП-Добрич, и писмо до Изп. Директор на НАП

Справка за отразените по СЕПП и СНД площи на земеделските дружества за 2008г, очаквани и получени субсидии.

Справка за участието на земеделските дружества по Мярка 121 и състояние на проектите.

 


Сходни връзки

ТОВА ЛИ Е МЕЧТАНАТА АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА НА ДЪРЖАВАТА НИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди