изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 20:43 EET
ТЕМАТИЧЕН БРОЙ НА СП. ПРОБЛЕМИ НА ИЗКУСТВОТО: •БАЛЧИК ПРЕЗ ХХ ВЕК И ПРЕДИ ТОВА•    
Култура

Най-авторитетното академично научно списание в областта на изкуствознанието у нас сп. ”Проблеми на изкуството” ще посвети  предстоящия си специален брой на многопластовото културно наследство на  Балчик. 

Тематичното съдържание на броя  не само доказва интереса на учените  към феномена Балчик, но показва и задълбочен разрез на акцентите  на неговата съвременна културна проблематика, изразена в скритите диалози между античност и съвремие, европеизация и съвременен архитектурен облик, между Двореца и града, собствено художественото му галерийно богатство и съвременния авангардизъм и т.н., видени през погледа на българската наука.

 

Тематичният брой, посветен на Белия град е продължение на започналата полезна съвместна работа с галерията и общината, която през последните две години се изрази в извършената експертна оценка на художествения фонд на ХГ Балчик и в подготовката  и откриването на новата й постоянна експозиция. Заедно с положените усилия за научно осмисляне на богатата колекция, съдържаща творби на едни от най-личните български художници, както и на чуждестранни автори работили преди средата на ХХ век, учените от водещата специализирана научноизследователска институция у нас - Института за изкуствознание при БАН (наскоро отбелязал своя 60-годишен юбилей),  подадоха ръка и за диалог с местното управление в името на по-пълното използване на този немалък ресурс за развитие.

 

Целта на подготвеният за издаване тематичен брой не се изчерпва само с остойностяване на научните резултати от първата експертна оценка на галериен фонд у нас, нито само с желаната гласност за приложената методика за дигитализация на художествени фондове и за пионерската роля на Института за изкуствознание. Целта му  е по-широка – чрез акцентираната проблематика на ХХ век, учените да покажат палитрата на съвременната градска художествена култура, в която естествено са вградени и пластовете на историко-художественото наследство, а също така да формират един съвременен поглед в местното общество и професионалните среди, който да позволи извеждането на културната проблематика на по-преден план в регионалните мащаби на обществения живот

 

За автори на статиите са привлечени както водещи наши изкуствоведи и специалисти- сред които  проф. д.и. Чавдар Попов, ст.н.с. д-р Милена Георгиева, ст.н.с. д-р Виолета Василчина, ст.н.с. д-р Николай Бошев, д-р Стефан Пейков и  др., така и сътрудници от местните културни институти- Историческия музей и Балчишката художествена галерия.

 

Тематичният брой е подкрепен от община Балчик - кмет Николай Ангелов и доц. Маруся Любчева – член на Европейския парламент. По инициатива на българския евродепутат, тематичния брой ще бъде представен в Брюксел.

 

 

Приложение: съдържание на бр.4 на сп. “Проблеми на изкуството” и корица

 

Тематичен брой на списание “Проблеми на изкуството”, бр. 4 / 2008

БАЛЧИК ПРЕЗ ХХ ВЕК И ПРЕДИ ТОВА

(Съдържание)

 

            Чавдар Попов. Национални и регионални художествени институти – специфики и взаимовръзки.

            Стефан Пейков.За необходимостта от дигитализация и експертна оценка на художествените фондове в България и за извършеното в художествената галерия в Балчик.

            Милена Георгиева. Фонд “А” – лицето на живописта в балчишката художествена галерия

            Румяна Константинова. За една неизвестна творба на Георги Попов – Джон, намираща се в Балчик

            Пламена Димитрова-Рачева. Румънски и български художници рисуват Балчик (по материали от румънски галерии и ХГ - Балчик)

            Виолета Василчина. Градът Балчик и Дворецът в Балчик (Митове и реалии в балканското културно и художествено пространство)

            Николай Бошев. Борис Караджов/ Кaradjea/ или за избора на Отечество

            Христина Панайотова. Непознатият Борис Караджа

            Игор Лазаренко, Елина Мирчева, Радостина Енчева. Дионисополския храм на Понтийската майка на боговете.

            Люба Цанева. За дейността на тревненските зографи в Северна Добруджа

            Мария Митева. “Потпури” от Балчик.

            Димитър Грозданов. Фестивалът “Процес – пространство” – към музей или към ефимерност

            Бисерка Пенкова. Юбилей с бъдеще. Чл. кор. Елка Бакалова на 70 години. 

           

            Резенция за издание: Валентина Ганева. Стария Балчик (бълг. и англ. емисии)  

 


Сходни връзки

ТЕМАТИЧЕН БРОЙ НА СП. ПРОБЛЕМИ НА ИЗКУСТВОТО: •БАЛЧИК ПРЕЗ ХХ ВЕК И ПРЕДИ ТОВА• | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди