изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:09 EEST
Реч на председателя на БФ Бокс Марин Димитров за Борис Георгиев - Моката    
НовиниАко има за какво да съжалява българската федерация по бокс на днешния ден, то е, че Моката не е в националния отбор, така че да се бие след  3 години на Лондонската Олипиада.


Не само боксът, а целият ни спорт има нужда от такива силни, твърди мъже и родолюбци като Борис Георгиев.
Голeми боксьори стават тези, които не се боят в трудни ситуации, а  точно тогава мислят  хладнокръвно и взимат вярното решение. Впрочем, това е валидно и за живота извън спорта. Бате  Боре е един от тях.
Не вярвам, че е щастлива случайност идеята му преди 56 години в Хелзинки да се бие в по-горната полутежка категория с боксьори с цели  5 килограма по-тежки от него. А по-скоро трезва преценка на своите възможности. Щастие е, че треньорът Аспарух Ангелов се е съгласил  на този риск. За да стане боксът първият спорт, който носи медал от олимпийски игри.
Борис Георгиев се връща в родния си край, посреща го майка му и му се радва. Седмица по-късно е отново в казармата на 4-и километър, където работи и живее. Толкова му е била отпуската. Такива са били времената тогава.  И отново работа,  тренировки вечер, разрешение от командира на дивизията, за да се състезава в чужбина – всекидневието на обикновения човек от 50-те години на миналия век.  Може би за това си е виновен и самият бате Боре, или по-точно прословутата му скромност. 
56 години по-късно Борис Георгиев е същият скромен човек, който благодари, когато някой го поздрави и който се радва на всяка минута прекарана с приятелите си в бокса.
Често си мисля, на кого от миналото прилича бате Боре.  И извинете, не ми хрумва нищо друго освен на Исус Христос,  както е описан в Новия завет. Заклет вегетарианец и въздържател, не си спомням бате Боре  да е повишавал тон, да се е скарал с някого.
Човек, готов да помогне на безрезервно, който има за всекиго една добра дума,. Може би по-праведен дори и от него. Той никога няма да си позволи да произнесе думите:”Някой от вас ще ме предаде” . Ще предпочете да си замълчи и да понесе последствията.
Такъв е бате Боре, малко необичаен характер за боксьор,  но нищо по-хубаво не се е случило на българския бокс от  това, че имаме такъв праведен и силен човек сред нас.
Да е  здрав и мъдър, както досега и да бъде още дълго време нашата жива легенда.   
     


 


Сходни връзки

Реч на председателя на БФ Бокс Марин Димитров за Борис Георгиев - Моката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди