изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:07 EEST
ХОРАТА ОТ СЕЛО ЦАРЕВЕЦ СА МОЕТО СЕМЕЙСТВО    
Интервюта

Пред НДТ кметицата Маргарита Стоянова, която вече пети мандат живее с радостите, тревогите и проблемите на своите съселяни



* Почивен ден нямам, търсят ме непрекъснато и у дома

* Старая се да помагам на всички, с каквото мога

* Ние, жените, сме по-добри в управлението от мъжете

 

Маргарита Стоянова е родена в Добрич. В продължение на 11 години работи в курортния комплекс "Албена" - пет години като старши администратор в хотел "Нона", а така също на други длъжности. През юни 1986 г. става секретар на кметство с. Царевец. През 1991 г. става кмет на селото, като в момента е за пети мандат на този пост.

Има дъщеря на 26 години - Светослава.

 

- Разкажете ни повече за село Царевец. Какви са историческите данни за това населено място, както и настоящият облик на селото?

- Турското име на село Царевец е било Каралес. Тук през 19 век се е заселил един турчин, който построил чешма и я нарекъл "Каралеска чешма" /сега тя се намира на територията на село Стефан Караджа, поставена е и паметна плоча/. После този турчин заминал, а тук дошли изселници от Македония - няколко рода, които се занимавали с търговия с животни. Именно те кръстили селото Царевец.

В момента по списък населението на селото възлиза на повече от 700 души, но постоянно живеещите са около 540. Радвам се, че при нас има и много млади хора. Разполагаме с детска градина, посещавана от 25 деца. Учениците пътуват до школото в село Стефан Караджа или до Добрич.

Имаме три магазина, ресторант, клуб на пенсионера с певческа група... Интересното е, че в този състав пеят не само пенсионери, а и по-млади хора. Групата ежегодно участва във всички мероприятия, организирани от община Добричка, в това число събора край Дебрене. А така също се отзовава и на покани от други населени места от областта - събори в Генерал Тошево, Тервел, Крушари и т.н. Тази година групата ще участва във фестивал във Велико Търново. Ръководител на състава е Виолета Петкова, която е и секретар на читалището, и е изключително активна и дейна.

- Напоследък стана много актуално чужденци да закупуват имоти в добруджански села. Има ли такива и в Царевец? Погаждат ли се с местните хора?

- Да, в нашето село къщи купиха руснаци и англичани, но само едно семейство живее постоянно тук. Другите идват основно през лятото. Определено мога да кажа, че много добре се разбират с местните хора.

- Какви са последните реализирани дейности, свързани с благоустрояването на селото?

- Направен бе ремонт на централната улица - от разклона до центъра. Говоря за основен ремонт, а не частично изкърпване на дупки. Подменено бе уличното осветление, като сега очаквам община Добричка да отпусне средства за окончателното довършване. Направен бе основен ремонт на детската градина, като са осигурени още 18 000 лева за довършване на ремонтните дейности там. В кметството, читалището и ЦДГ има компютри.

Подменена бе изцяло дограмата на сградата на кметството. Това стана възможно благодарение продажбата на общински имоти от нашето кметство, като ние имаме право да използваме 30 процента от сумата. Надявам се по този начин занапред да бъдат вложени допълнителни средства за благоустрояването на селото.

- Вие сте пети мандат кмет. Как се печели доверието на хората?

- Аз прекалено много обичам всички и взимам работата си присърце. Като майка съм им и напълно се раздавам за хората от село Царевец. Те са ми като семейство. Старая се помогна на всеки, който има нужда. Всички жители на селото имат номера на моя мобилен телефон. Аз почивен ден дефакто нямам, непрекъснато ме търсят и у дома. Един приятел ми казваше, че сигурно имам желязно сърце.

Но в този ред на мисли бих искала да изкажа моята благодарност към кмета на община Добричка Петко Петков. Това е човек, който мисли за всички и много помага. Ние се учим от него. Бих искала да благодаря за съвместната работа и на Детелина Радева, която завежда отдел "Административно-финансово обслужване" и много ми помага за всички мероприятия, организирани в селото. Благодаря и на директорката на детската градина г-жа Маринова.

- С какви проблеми най-често се обръщат към Вас жителите на с. Царевец?

- Основният проблем е безработицата. 50 процента от жителите на селото са роми, многодетни семейства. Старая се да им помагам, както мога - с помощта на кмета на община Добричка Петко Петков, председателя на ОбС Славка Петрова и общинските съветници. Ето, на последната сесия бе гласувано да се отпуснат 150 лева на една жена от селото, която страда от сериозно заболяване, а няма никакви доходи.

Преди беше добре - когато работеше птицекомбинатът в село Царевец, но през 2001 г. той беше разтурен. Сега има частници в този бизнес, няколко арендатори, но, като цяло, работа няма. А имаме, както споменах, многодетни семейства. Например, 10 ромски семейства от един род - повече от 40 души, живеят в една къща от три малки стаички.

- Има ли сватби в селото?

- О, да, има много сватби - основно сред ромите. Последната беше преди месец. При тях е традиция вземането на булката и годеж в продължение на три дни. Тържеството се организира в селския ресторант, а мен винаги ме канят.

- Да разбирам ли, че Вие сте желан гост в домовете и празниците на хората от селото? И какви прояви се организират в Царевец?

- Да, така е - канят ме на различни празненства и ритуали, рождени дни и т.н.. Винаги ме посрещат много мило и се обръщат с голямо внимание към мен. Освен това, много деца са кръстени на мен и носят името Маргарита. Никога не ме пропускат и от клуба на жените по различни поводи.

На 27 март, чрез една варненска фирма, организираме екскурзия до Велики Преслав. Когато правим подобни пътувания, автобусът винаги е пълен. Утре пък, по традиция, организираме отбелязване на Тодоровден. Ще има кушии - с коне и магарета, а чрез спонсори осигуряваме награди за победителите. Винаги се получава много весело, идват и хора от съседни села, а след  това празникът продължава в центъра на селото и в ресторанта.

- Вдругиден е 8 март - празнувате ли и как се чувствате на този ден?

- Чувствам се много добре. По традиция, всяка година повече от 50 жени се събираме в снекбар "Хриси" и празнуваме. Непременно бих искала да похваля управителката на ресторанта Христина Янакиева - тя и съпругът й са много мили и добри, умеят да веселят хората, познават музикалните предпочитания на жителите на селото и при тях се празнуват Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан и т.н.

Та, по повод  8 март, искам да отбележа също, че определено в нашето село жените са по-сплотени от мъжете, организират си различни мероприятия и умеят да се веселят. Много са бойни. В навечерието на 8 март бих искала да им пожелая здраве, щастие и късмет. Има ли здраве, има всичко. 

- Как виждате ролята на жените в управлението на всяко едно ниво?

- Според мен, ние жените много по-добре се справяме в управлението от мъжете. Никога не съм притеснявала, че съм жена-ръководител. Даже, когато са се случвали сбивания между мъжете, съм се втурвала да ги разтървавам.

Всъщност, навремето бях по-строга и сурова, но сега се старая да съм по-демократична. С лошо не става. Старая съм да съм приятелка на хората от селото, за да не се притесняват те да споделят с мен. Ако съм лоша, те ще бягат и ще се крият.

- Ще се кандидатирате ли за шести мандат?

- Не съм мислила още по този въпрос. Но, може би, бих предоставила възможността на младите хора за изява. Не съм се уморила, но нека да дадем път и на тях.

- И накрая - няколко думи за Вашата дъщеря, за която говорите с много обич и гордост.

- Дъщеря ми Светослава е на 26 години, завърши три специалности - "Музикална педагогика", "Журналистика на музиката" и "Учител по музика". В момента, през зимния сезон, работи на Боровец по линия на Варненския ансамбъл. Тя е много добър човек, справя се прекрасно и е самостоятелна. Светослава е всичко за мен, моята гордост и моето щастие.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ХОРАТА ОТ СЕЛО ЦАРЕВЕЦ СА МОЕТО СЕМЕЙСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди