изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:17 EEST
АМЕРИКАНЦИТЕ ХАРЕСВАТ КОЛОРИТА И РИТМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР    
Интервюта Пред НДТ хореографът Димитър Манов, който в момента разработва нова постановка с ПФА "Добруджа", по повод 55-ата годишнина на ансамбъла

Димитър Манов е родом от Кюстендил, но живее в София. Бил е изпълнител в ансамбъла за народни песни и танци "Филип Кутев", хореограф в Ансамбъла на строителните войски, както и в ансамбъла на Българската народна армия. В продължение на 16 години е работил като директор по танците на ансамбъл "Тамбурица", Съединени американски щати.

- Г-н Манов, бихте ли ни разказал повече за ансамбъл "Тамбурица" /САЩ/, на който сте бил директор по танците в продължение на 16 години.
- Ансамбълът е създаден към университета "Дюкен" в град Питсбург /щата Пенсилвания, Съединени американски щати/. В състава участват студенти от това висше училище, които изпълняват източноевропейски фолклор - български, хърватски, сръбски, унгарски, гръцки, украински и руски. Ансамбълът е създаден преди много години - мисля, че около 70, от хърватин. Началото е поставено с три тамбури, откъдето идва и името. През годините, освен мен, много други българи също са били в ръководството на състава, в него са участвали и български студенти. Понастоящем ансамбълът разполага с невероятна база, в това число и самостоятелна сграда. Има отделни помещения за костюмите от различните държави. Всъщност някога българската държава много е помагала на този ансамбъл. Освен това, съставът много пъти е гостувал у нас и е изнасял концерти.
- Харесват ли американците българския фолклор?
- Българските танци са на голяма почит, винаги представляват един достоен завършек на концертите и предизвикват фурор. Нашият фолклор е много  колоритен, богат на движения и различни ритми. Определено е много популярен сред онези американци, които обичат да танцуват - основно хора на средна възраст и по-възрастни.
Изпълнителите в ансамбъл "Тамбурица" изпълняват фолклор от всички етнографски области на България. Аз самият правих с този състав различни танци - пирински, шопски, тракийски, северняшки и др.
- Разкажете повече за новия танц, който разработвате с ПФА "Добруджа" и какви са впечатленията Ви от добричкия ансамбъл?
- Репетираме "Игри край Струма" - пирински танц, в сюитна форма. Композицията е много добра, в три части, изключително раздвижена, вмъкнати са и песни. Благодаря на колегите от ансамбъл "Добруджа", че се спряха на мен. Останах изключително приятно изненадан от това, което видях тук - като организация и присъствие на изпълнителите. Те подхождат изключително отговорно към своята работа. Хареса ми визията на състава, но, разбира си, бих желал той да бъде с по-голяма численост.
- Защо се върнахте в България?
- Първо, защото се пенсионирах. Но всъщност аз винаги съм бил голям националист. Обстоятелствата ме принудиха да замина за Съединените американски щати, защото съкратиха ансамбъла на БНА, който наброяваше повече от 100 души.
Върнах се, защото много обичам България и искам да бъда в родината си.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

АМЕРИКАНЦИТЕ ХАРЕСВАТ КОЛОРИТА И РИТМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди