изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:23 EEST
Международният ден на жените се отбелязва днес    
Празници Днес е 8 март - Международният ден на жените. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката. 8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.


Агенция „Фокус” припомня:
Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. На този ден е проведена демонстрация на жени работнички за по–добро заплащане и адекватни условия на труд.
На 27 август 1910 г. Копенхаген е домакин на Международната конференция на жените социалистки, организирана от Социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на мъжете. Така първоначалната цел на празника е изравняване на правата на жените с тези на мъжете.
В Европа Международният ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно губи актуалност. Той се подновява с появата на феминизма през 1960-те.
През 1965 година 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.
В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.

Снимка: Екатерина Панова

ЖЕНИТЕ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА

ЖЕНИ-ШЕФКИ РАЗГОЛВАТ МЪЖКОТО "АЗ"

Иран произвежда кола само за жени

МНОГОДЕТНИ МАЙКИ ПОИСКАХА ПОВЕЧЕ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ

 


Сходни връзки

Международният ден на жените се отбелязва днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди