изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:54 EET
САНИРАНЕТО НА ДКЦ I ЩЕ НАМАЛИ ЕНЕРГИЙНИТЕ РАЗХОДИ С 50 ПРОЦЕНТА    
Общество Д-р Велина Комарева – управител на Диагностично-консултативен център I в Добрич, пред НДТ

- Д-р Комарева, Бихте ли разказали за санирането на сградата на ДКЦI, което се извършва в момента?

- Първо искам да кажа, ако има граждани, които са притеснени във връзка със санирането, да са абсолютно спокойни. Защото през 3-годишното ми управление каквото съм направила е в интерес на гражданите и на работещите в дружеството. През 2006 година спечелих конкурса за управител на ДКЦ I благодарение на програма, предлагаща амбициозен инвестиционен план. Точка едно в нея е саниране на сградата по програма за енергийна ефективност. Сградата на центъра е стара, строена е през 1972 година. Дограмата е дървена, не е добре уплътнена, през зимата влиза студен въздух. Това налага черпенето на голямо количество електроенергия и газ, за да се стопли. Ние сме лечебно заведение и трябва да е топло – за да може пациентът да се съблече да бъде прегледан. Още през 2006 година бе избрана лицензирана фирма, която направи обследване за енергийна ефективност, където много обосновано бе представена необходимостта от енергийно ефективни мероприятия, за да се намалят разходите. От 2006 до 2008 година многократно съм правила опити да кандидатстваме с проекти за безвъзмездно финансиране, за съжаление – без резултат. В доклада за енергиен одит бе отбелязано, че енергийно ефективните мероприятия могат да се изпълняват поетапно, тъй като сградата има много голяма разгърната площ. От друга страна големите енергийни разходи, които имаше дружеството, заедно с постоянното покачващите се цени ни принудиха да започнем поетапно саниране със собствени финансови средства.


- Бихте ли дали пример за енергийните разходи, които прави ДКЦ I?

- Ще цитирам само два зимни месеца през последните години. През януари 2006 година разходите ни за ел. енергия и газ са в размер на 14 600 лева, през февруари – 10 000 лева. През януари и февруари 2007 година – по 7 000 лева. През януари 2008 година – 12 800 лева, през февруари 10 000 лева. През януари 2009 година – 19 000 лева, през февруари – 14 000 лева.


- Какво включва санирането?


- Започнахме саниране на лицевата част. Целта е намаляване на енергийните разходи и насочване на отиващите за тях финансови средства за инвестиции в основната ни дейност – осъществяване на медицински услуги, подновяване на старата и закупуване на нова съвременна апаратура. През втората половина на 2008 година се установи, че дружеството има финансов резерв и спазвайки процедурата по ЗОП и Наредбата за малки обществени поръчки 5-членна комисия избра фирмата изпълнител. В състава на комисията влязоха юрист и представител на община град Добрич. Санирането на лицевата фасада включва подмяна на дограмата с PVC и полагане на външна топлоизолация. Ръководството взе решение върху топлоизолацията да бъде положената същата като досегашната облицовка – с русенски бял варовиков камък за горните етажи и балчишки камък за първия етаж. На 4 декември 2008 година с писмо община град Добрич бе уведомена за тази процедура, след което започна санирането.


- На какъв етап е вече то?


- До момента е сменена дограмата с PVC, направена е 5-сантиметрова топлоизолация, предстои шпакловка. Третият етап е полагане на облицовката. Дейностите се изпълняват нормално във времето, като се имат предвид, от една страна атмосферните условия, а от друга – подготвя се конструктивно решение, което в детайли ще предвиди натоварването на квадратен метър на фасадата така, че облицовката да бъде стабилна и устойчива, за да издържа на 9 степен по земетръсната скала. В момента се прави актуализация на енергийния одит от 2006 година, който ще бъде използван за участие на лечебното заведение с проект по оперативна програма “Регионално развитие” в раздела за здравна инфраструктура. Надяваме се да успеем да спечелим финансиране и останалите три фасади да бъдат санирани по проект по програмата. Екипът на енергийния одит писмено потвърждава, че след санирането на цялата сграда енергийните разходи ще спаднат с около 50 процента.


- Какво ново предстои в ДКЦ I?


- Предстои да бъде извършена модерна реконструкция на АГ-сектора. Тя ще бъде направена с цел пълното му съответствие със стандартите по акушеро-гинекология, хирургия и анестезиология.


Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

САНИРАНЕТО НА ДКЦ I ЩЕ НАМАЛИ ЕНЕРГИЙНИТЕ РАЗХОДИ С 50 ПРОЦЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди