изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:36 EET
СПИСАНИЕ ПОСВЕТИ БРОЙ НА БАЛЧИК    
НовиниЕвродепутат и кметът на Белия град подкрепят издаването на тематичния брой за Белия град

Най-авторитетното академично научно списание в областта на изкуствознанието у нас сп. "Проблеми на изкуството" ще посвети  предстоящия си специален брой на многопластовото културно наследство на  Балчик, съобщиха от изданието. Оттам уточниха, че тематичното съдържание на броя  не само доказва интереса на учените  към феномена Балчик, но показва и задълбочен разрез на акцентите  на неговата съвременна културна проблематика, изразена в скритите диалози между античност и съвремие, европеизация и съвременен архитектурен облик, между Двореца и града, собствено художественото му галерийно богатство и съвременния авангардизъм и т.н., видени през погледа на българската наука.
Броят, посветен на Белия град е продължение на започналата полезна съвместна работа с галерията и общината, която през последните две години се изрази в извършената експертна оценка на художествения фонд на ХГ Балчик и в подготовката  и откриването на новата й постоянна експозиция. Заедно с положените усилия за научно осмисляне на богатата колекция, която съдържа творби на едни от най-личните български художници, както и на чуждестранни автори работили преди средата на ХХ век, учените от водещата специализирана научноизследователска институция у нас - Института за изкуствознание при БАН подадоха ръка и за диалог с местното управление в името на по-пълното използване на този немалък ресурс за развитие, информират от изданието.
Целта на подготвения за издаване тематичен брой е чрез акцентираната проблематика на ХХ век, учените да покажат палитрата на съвременната градска художествена култура, в която естествено са вградени и пластовете на историко-художественото наследство, а също така да формират един съвременен поглед в местното общество и професионалните среди, който да позволи извеждането на културната проблематика на по-преден план в регионалните мащаби на обществения живот. Тематичният брой е подкрепен от община Балчик - кмет Николай Ангелов и доц. Маруся Любчева - член на Европейския парламент. По инициатива на българския евродепутат, тематичния брой ще бъде представен в Брюксел.
 


Сходни връзки

СПИСАНИЕ ПОСВЕТИ БРОЙ НА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди