изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:08 EEST
ПРЕЗИДЕНТЪТ НАГРАДИ МОКАТА    
Новини

С приветствие от президента на Република България Георги Първанов до митичния боксьор Борис Георгиев - Моката, започна честването на 80-годишнината на първия българин, носител на олимпийски медал.



Борис Георгиев бе награден с почетен знак на президента за изключителни заслуги към родината. "За мен е голямо удоволствие да честитя 80-годишнината на Моката и да му пожелая много здраве и щастие" - каза председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която награди бившия боксьор с плакет на БОК и картина на млада българска художничка.

"Скромността краси човека. Това е Моката!" - заяви Стефка Костадинова и подчерта, че всички български олимпийски медалисти "са тръгнали от Борис Георгиев." Бившият министър на спорта и настоящ депутат Васил Иванов-Лучано подчерта: "Това е един изключителен човек, пример не само за боксьорите, но и за нашите деца".

Приветствия към Борис Георгиев валяха от всички страни - от Държавната агенция за младежта и спорта, от Министерството на отбраната, от Българската федерация по бокс, от бившия председател на БОК Иван Славков... Видимо развълнуван, Борис Георгиев благодари за топлите думи.

Денят, в който Моката отбеляза своя 80-и рожден ден, започна изключително вълнуващо за него. Рано сутринта добричлията получи първия си подарък. Той бе от екипа на НДТ - спортната енциклопедия "От равна Добруджа до върховете на Олимп" на Руслан Йорданов и Неделчо Колев.

"Нямам думи да опиша възхищението си за тази прекрасна книга. Това е безценен подарък за мен и семейството ми. Трогнати сме" - заяви Борис Георгиев. На корицата на книгата е изобразено отличието на Моката от Хелзинки, а спортната енциклопедия започва и отделя специално място на първия наш спортист с медал от най-големия спортен форум. По време на тържеството Моката дари по една книга "От равна Добруджа до върховете на Олимп" на Музея на спорта и на  Стефка Костадинова.

Председателят на БФ по бокс Марин Димитров излезе със следното обръщение по случай юбилея на живата легенда:

“Ако има за какво да съжалява българската федерация по бокс на днешния ден, то е, че Моката не е в националния отбор, така че да се бие след  3 години на Лондонската Олимпиада.

Не само боксът, а целият ни спорт има нужда от такива силни, твърди мъже и родолюбци като Борис Георгиев.

Голeми боксьори стават тези, които не се боят в трудни ситуации, а  точно тогава мислят  хладнокръвно и взимат вярното решение. Впрочем, това е валидно и за живота извън спорта. Бате Боре е един от тях”.

Не вярвам, че е щастлива случайност идеята му преди 56 години в Хелзинки да се бие в по-горната полутежка категория с боксьори с цели  5 килограма по-тежки от него. А по-скоро трезва преценка на неговите възможности. Щастие е, че треньорът Аспарух Ангелов се е съгласил на този риск. За да стане боксът първият спорт, който носи медал от олимпийски игри.

Борис Георгиев се връща в родния си край, посреща го майка му и му се радва. Седмица по-късно е отново в казармата на 4-ти километър, където работи и живее. Толкова му е била отпуската. Такива са били времената тогава.  И отново работа,  тренировки вечер, разрешение от командира на дивизията, за да се състезава в чужбина -  всекидневието на обикновения човек от 50-те години на миналия век.  Може би за това си е виновен и самият бате Боре, или по-точно прословутата му скромност.

56 години по-късно Борис Георгиев е същият скромен човек, който благодари, когато някой го поздрави и който се радва на всяка минута, прекарана с приятелите в бокса.

Често си мисля, на кого от миналото прилича бате Боре.  И извинете, не ми хрумва нищо друго, освен на Исус Христос,  както е описан в Новия завет. Заклет вегетарианец и въздържател, не си спомням бате Боре  да е повишавал тон, да се е скарал с някого.

Човек, готов да помогне на безрезервно, който има за всекиго една добра дума,. Може би по-праведен дори и от него. Той никога няма да си позволи да произнесе думите: ”Някой от вас ще ме предаде”. Ще предпочете да си замълчи и да понесе последствията.

Такъв е бате Боре, малко необичаен характер за боксьор,  но нищо по-хубаво не се е случило на българския бокс от  това, че имаме такъв праведен и силен човек сред нас.

Да е  здрав и мъдър, както досега и да бъде още дълго време нашата жива легенда” - се казва в обръщението на шефа на боксовата федерация у нас.

 

 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ НАГРАДИ МОКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди