изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:37 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРИНУДИХА БЪЛГАРКИТЕ ДА ИЗНОСВАТ ДЕЦАТА СИ В ЧУЖДИ УТРОБИ    
Общество
Притиснати от законови ограничения, българките, които не могат да износят детето си, търсят помощта на рускини и украинки. В Русия и Украйна има законови възможности да се използва "майка назаем" - оплодената яйцеклетка на една жена да се пренесе в матката на друга.


Крайно време е и у нас да се разреши тази манипулация, каза вчера Радина Велчева, шеф на фондацията "Искам бебе" пред в. "24 часа".
Наскоро при тях потърсила помощ 25-годишна жена, която нямала друг начин да има собствено дете, освен ако някой друг го износи. Причината била, че наскоро я оперирали от рак на матката. Затова й се наложило да търси помощ в Русия и Украйна. Цялата манипулация излизала около 10 000 долара.
"Българските закони наистина не позволяват една жена да износи детето на друга, защото майка се води тази, която е родила", обяснява доц. Атанас Щерев. Според него в закона имало логика, тъй като ако се позволи свободно подобна практика, това може да доведе до масово безпричинно майчинство по заместване. "Много жени биха плащали на други да им износят бебето просто защото така е по-лесно и ще си спестят неудобствата на бременността", коментира Щерев.
От друга страна, според него, би трябвало да се прави изключение, когато е по медицински причини. Манипулацията е подходяща, когато яйчниците на една жена работят, но има проблем с матката. Обикновено у нас има между 5 и 10 случая на отстраняване на матка на момичета и жени в детеродна възраст.
Наскоро и при доц. Щерев жена със здравен проблем се интересувала как може друга да износи бебето й.
"Технически не е проблем да се направи манипулацията, затова сме изпратили специално запитване в здравното министерство дали можем да нарушим правилата", каза специалистът.
Междувременно здравният министър Евгений Желев заяви, че няма основание за тревога за началото на държавната програма ин- витро, тъй като общественият съвет, директорът и административният състав по програмата ще започнат работа в началото на април. Още тази седмица ще бъде внесен за съгласуване с другите министерства съставът на обществения съвет по програмата и той ще бъде гласуван в края на март, подчерта министърът. Той припомни, че са осигурени 20 милиона лева и за първи път се осъществява такава огромна програма с цели за разширяване на ин-витро забременяването.  dir.bg
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРИНУДИХА БЪЛГАРКИТЕ ДА ИЗНОСВАТ ДЕЦАТА СИ В ЧУЖДИ УТРОБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди